"שנת הבוררות": שירותי בוררות בתעריף מופחת בהליך מהיר

פרויקט "שנת הבוררות" של המוסד לבוררות בלשכת עוה"ד יצא לדרך ■ בין הבוררים שהסכימו להשתתף: השופטים בדימוס דן ארבל, דן גבאי ודני ארנסט ועוה"ד גד נשיץ ויחזקאל ביניש

‎‎בוררות - לא לעשירים בלבד: בחודש שעבר יצאה לדרך "שנת הבוררות" של המוסד לבוררות של לשכת עורכי הדין, שבמהלכה יספקו בוררים מובילים שירותי בוררות בתעריפים מופחתים, ידועים מראש, בהליך מהיר, נטול סחבת וניירת.

זאת, לאחר שמוסד הבוררות של הלשכה קיבל פטור מיוחד מהרשות להגבלים עסקיים לקיומו של הליך בוררות מהיר, שמטרתו להביא לסיום סכסוכים כספיים ביעילות, במקצועיות ובעלות מופחתת.

‏במסגרת "שנת הבוררות", שהחלה ב-1 במאי השנה ותסתיים ב-30 באפריל 2012, יסופקו למתדיינים בפני הבוררים תנאים אופטימליים לצורך קיום ההליך. בין השאר, הם לא ידרשו לשלם על פתיחת תיק הבוררות, ויסופק להם חדר לקיום ישיבות הבוררות - בחינם. כמו כן, נקבעו כללים שיבטיחו כי ההליך יתנהל במהירות, ללא סחבת וללא "ניירת".

בין הבוררים שהסכימו להשתתף ב"שנת הבוררות": השופטים (בדימוס) דן ארבל, דן גבאי ודני ארנסט; ועורכי הדין גד נשיץ, יחזקאל ביניש (בעלה של נשיאת העליון, דורית ביניש) ויוסי ארנון.

‏כוח המשיכה המרכזי של היוזמה היא העובדה כי שכר-טרחת הבורר קבוע וידוע מראש. כך, למשל, בתיק בוררות שהסכסוך בו אינו עולה על 100 אלף שקל ונדרשות פחות מ-10 שעות בוררות, תעלה כל שעת בורר 300 שקל בלבד; בסכסוך על 0.5-1 מיליון שקל, ישלמו הצדדים 800 שקל לשעת בוררות; סכסוכים שיחייבו בוררות ממושכת יותר, של מעל 10 שעות התדיינות, הוגבלו בתקרת שכר-טרחה לבורר. כך, בוררות במחלוקת על 250-500 אלף שקל תעלה לצדדים עד 10,000 שקל; ובוררות על מחלוקת של עד מיליון שקל תעלה לצדדים 20 אלף שקל.

‏‎‎הקלת העומס ‏

‎‎היוזמה לפתוח ב"שנת הבוררות" נולדה על רקע הביקורת, לפיה הליך הבוררות נועד "לעשירים בלבד", והמוסד לבוררות של הלשכה ביקש להנגיש את ההליך גם לאזרח מן היישוב שנקלע לסכסוך משפטי.

‏ברקע קיימות גם יוזמות של שר המשפטים ומשרד המשפטים להפנות צדדים להליך משפטי להליכי בוררות, במטרה להקל על העומס בבתי המשפט, בהן גם הצעת חוק "בוררות חובה", הקובעת בין השאר כי בעלי דין שיופנו על-ידי בתי המשפט ל"בוררות חובה" לא ייאלצו לשאת בשכרו של הבורר, וזה ישולם מקופת המדינה.

‏מחר (ד') יערוך המוסד לבוררות של הלשכה כנס בנושא "ניהול בוררות הלכה למעשה", בו ידונו המשתתפים על תרומתו של הליך הבוררות וכיצד ניתן להגביר את השימוש בו. כן יציג המוסד ממצאי סקר שמנסה להשיב על השאלה "מדוע עורכי דין אינם פונים לבוררות". ‏‎‎‏

תעריפים בשנת הבוררות
 תעריפים בשנת הבוררות