הושגה הסכמה עקרונית על העלאת תקרת החוב בארה"ב

ההסכמה כוללת קיצוצים בהיקף של כ-1 טריליון דולר בתקציב והקמת ועדה מיוחדת שתמליץ על קיצוצים נוספים בתקציב או העלאות מסים שיחסכו עוד כ-1.8 טריליון דולר מהגרעון ■ פקיד בכיר בבית הלבן: עדיין לא הושג הסכם סופי בין הצדדים

הבית הלבן בראשות הנשיא אובמה ונציגי המפלגה הרפובליקנית הגיעו הלילה (שבת) להסכמה עקרונית על העלאת תקרת החוב של המימשל האמריקני. כך מדווחות סוכנויות הידיעות.

ההסכמה, על פי הדיווחים, כוללת קיצוצים בהיקף של כ-1 טריליון דולר בתקציב והקמת ועדה מיוחדת שתמליץ על קיצוצים נוספים בתקציב או העלאות מסים שיחסכו עוד כ-1.8 טריליון דולר מהגרעון.

עם זאת, פקיד בכיר בבית הלבן אמר בתגובה כי עדיין לא הושג הסכם סופי בין הצדדים ולכן מוקדם להיות אופטימיים.

אתמול עוד דחה הסנאט בארה"ב תוכנית שהעבירו הרפובליקנים בבית הנבחרים (הנשלט על ידם), מה שמקרב את הכלכלה הגדולה בעולם למצב של חדלות פירעון.

כידוע, אם סוגיית העלאת תקרת החוב בארה"ב לא תיפתר עד יום ג', הכלכלה תיכנס למצב של "שיתוק" (deadlocked) בו הממשל לא יוכל עוד להנפיק אג"ח ולמעשה לא יוכל לממן עצמו. במצב כזה, ארה"ב תהפוך למעשה למדינה פושטת רגל, דירוג החוב שלה ייפגע והשווקים ייכנסו לסחרור. כלכלני קרדיט סוויס העריכו השבוע כי אם תקרת החוב לא תעלה, שוקי המניות בוול סטריט עלולים לצנוח בכ-30%.

הקונגרס בארה"ב מורכב מבית הנבחרים ומהסנאט. אמש הצליחו הרפובליקנים להעביר בבית המחוקקים הצעה להגדיל את תקרת החוב ב-900 מיליארד דולר בלבד, אך זאת לצד קיצוצים של 917 מיליארד דולר בתקציב על פני 10 שנים כדי להקטין את הגירעון. תקרת החוב בארה"ב הינה 14.3 טריליון דולר וממשל אובמה מנסה להגדיל אותה כעת.

הבית הלבן הזהיר בימים האחרונים כי אי-העלאת תקרת החוב תהיה הרסנית לכלכלה. במצב זה, ייעצרו תשלומי האג"ח של הממשל האמריקני וכן תשלומים לחיילי מילואים ומשכורות לעובדי ציבור.