3 תרחישים לקרב על אורמת

שני תרחישים שיטיבו עם קרן פימי, והתרחיש האופטימי שהברוניציקים היו מעדיפים

שנים ארוכות עוקבת קרן הפרייבט אקוויטי פימי, בראשות ישי דוידי, אחרי חברת האנרגיה הגיאותרמית אורמת , ומחכה לשעת כושר בה תוכל לקפוץ על העגלה. ההזדמנות, כך נראה, נקרתה לפניה כעת, עם הצטלבות שני מאורעות משמעותיים: הראשון הוא צניחת שוויה של אורמת לרמה שבה ההשקעה בה נראית לקרן כדאית. השני הוא מועד הפירעון הקרב של התשלום הראשון מתוך הלוואת ענק שנטלו בני הזוג ברוניצקי, מייסדי אורמת, כדי להבטיח את שליטתם בחברה.

מועד הפירעון הזה מעמיד אותם בפני החלטה באשר לעתיד החזקתם במניות החברה - כיום יש ברשותם כ-35% מההון - שהסבה להם הפסד כבד "על הנייר".

ככל הידוע, לפני שהחלה פימי ברכישת מניות אורמת (בסכום שכעת מסתכם בכ-220 מיליון שקל) בדק דוידי את האפשרויות שיעמדו בפני יהודה ויהודית ברוניצקי, אם וכאשר תצטרף פימי לרשימת בעלי המניות בחברה. המסקנה אליה הגיע היא כי יחס הסיכוי/סיכון ברכישת מניות החברה בעיתוי הנוכחי הוא טוב, ואין לו הרבה מה להפסיד ממהלך כזה.

המהלך הזה מגיע, נזכיר, לאחר שמו"מ שניהלה פימי בשנה האחרונה להעמדת הלוואה למייסדי אורמת, ולאחר מכן לרכישת מניותיהם בחברה, הסתיים ללא עסקה, על רקע פער בין המחיר שאותו הייתה מוכנה לשלם פימי לבין המחיר שדרשו הברוניצקים.

אז מה צפוי לקרות כעת באורמת תעשיות? ניתוח "גלובס" מציג את שלושת התסריטים העיקריים האפשריים.

תסריט ראשון: פימי והברוניצקים מגיעים להסכם שליטה משותפת

זהו, ללא ספק, התסריט המועדף על קרן פימי. הקרן תגיע להסכם כזה או אחר עם בני הזוג ברוניצקי, שבו ימכרו לה המייסדים חלק או את כל מניותיהם באורמת, ובסופו של תהליך יהיו פימי והברוניצקים בעלי שליטה משותפים בחברה, תוך שבני הזוג נשארים בעמדות ניהול ואליהם מצטרפים אנשיו של דוידי.

עד כה, ברוב החברות שבהן נכנסה פימי לשליטה משותפת, ידעו הצדדים להסתדר היטב ביניהם. הדוגמה אחרונה לכך היא חברת אופיר אופטרוניקה, שנמכרה לניופורט האמריקנית, בעסקה שממנה הרוויחו הן הקרן והן מייסדי החברה.

מנגד, ביצרנית מערכות האל-פסק וספקי הכוח גמאטרוניק, הסתיימה השותפות בסכסוך ובביטול הסכם בעלי המניות בין מייסדי החברה לקרן, עקב מחלוקת על מימוש אופציה שהייתה לפימי לרכישת מניות החברה.

במקרה של אורמת, ידוע שבני הזוג ברוניצקי אינם אוהבים שגורמים חיצוניים מתערבים בניהול החברה שייסדו, אולם ייתכן כי בהיעדר ברירה אחרת, יסכימו השניים שהקרן תהיה מעורבת בניהול.

תסריט שני: הברוניצקים מוצאים קונה אחר למניות השליטה

פימי אינה הגורם היחיד שלוטש עיניים לשליטה באורמת, ובני הזוג ברוניצקי ניהלו לאחרונה מגעים גם עם שיכון ובינוי, למכירת מניותיהם בחברה. רכישת המניות על ידי קרן הפרייבט אקוויטי בעיתוי הנוכחי נועדה כנראה לשגר מסר לכל רוכש פוטנציאלי אחר שירצה לקפוץ על העגלה, כי מלבד הברוניצקים הוא יצטרך להסתדר עם עוד בעל מניות גדול ודעתני.

אם וכאשר יצליחו בני הזוג למצוא משקיע שיהיה מוכן לקנות את מניותיהם בחברה - למרות החזקתה ושאיפותיה של פימי - ייתכן שבסופו של דבר הוא ייאלץ לחתום על הסכם שליטה משותפת עם הקרן, או לחילופין יצטרך לרכוש את הקרן החוצה, וכך תוכל פימי להפיק רווח נאה בפרק זמן קצר.

תסריט שלישי: הברוניצקים מנסים לשמור על שליטתם

במאבק השליטה הקודם באורמת, אותו ניהלו הברוניצקים מול חברת גזית אינק (היום נורסטאר) של חיים כצמן ודורי סגל, נקטו המייסדים מהלך לא צפוי: הם נטלו הלוואת ענק של 600 מיליון שקל מבנק הפועלים, הגדילו את החזקותיהם במחירי שיא, והביאו לסיום המאבק.

בדיעבד, קשה להבין כיצד חשבו אז הברוניצקים להחזיר את הלוואת הענק, אולם ברור כי הם לא העריכו ששווי הבטוחה - מניות אורמת עצמן - יסבול מירידה כה חדה, של יותר מ-66%. מה שבטוח הוא שכעת, בשל החוב הכבד לבנק שכנגדו משועבדות כל מניותיהם באורמת, מרחב התמרון של בני הזוג קטן בהרבה.

על מנת לקנות זמן נוסף, שיאפשר להם להשביח את ערך החזקותיהם באורמת - בשנתיים הקרובות צפויה החברה הבת, אורמת טכנולוגיות, להשלים את הקמתן של מספר תחנות כוח, ולהעלות את היקף החשמל המיוצר על ידה בעשרות אחוזים - ייתכן שבני הזוג יכריזו על חלוקת דיבידנד גדולה באורמת תעשיות, שיכולה לחלק כ-100 מיליון דולר.

אפשרות נוספת היא שהברוניצקים ינסו להגיע להבנות עם בנק הפועלים על שינוי תנאי ההלוואה שנטלו, כך שפירעון הקרן יידחה לתקופה נוספת.