בתום 11 ימי הידברות אינטנסיביים, נוסח הלילה מסמך עקרונות להסכם עם הרופאים הצעירים. זאת, לאחר החשיפה ב"גלובס" שלשום (א'). אם מסמך העקרונות יאושר, כצפוי, אפשר יהיה לחתום עליו כבר לפנות ערב. המתמחים התבקשו להחזיר תשובה להצעת האוצר עד השעה 14:00.
המתמחים בבבית החולים איכילוב החליטו למסור את הכרעתם רק ב-20:00 באמצעות הצבעה במייל. עם זאת גורמים המעורים במו"מ מבהירים כי ההסכם צפוי להיחתם הלילה גם אם באיכילוב יתנגדו. בבתי החולים הדסה, בילינסון וגם בביה"ח מאיר - אחד המעוזים הגדולים של המאבק - כבר אישרו את ההסכם. יו"ר ההסתדרות הרפואית אידלמן אמר היום כי "המתמחים יכולים להיות מרוצים וגאים ולחזור עם ראש מורם".
בבית החולים שיבא כבר אישרו את ההסכם שהציע האוצר - 50 בעד ו-1 נגד, וגם בבית החולים רמב"ם בחיפה אישרו את ההסכם. באיכילוב מכונסים כעת כדי להצביע. שורה של רופאים בכירים הגיעו לאולם ההצבעה, והחשש הוא כי הם יניאו מתמחים מלהצביע בעד ההסכם.
פריצת הדרך המרכזית שהושגה, כפי שנודע ל"גלובס", נוגעת לדרישת הרופאים, מתמחים ובכירים כאחד, לקצר את תקופת ההסכם העומדת על תשע שנים. נציגי המדינה והר"י עמדו על כך שההסכם לא יקוצר (עמדה שנתמכה על ידי בג"ץ), אולם הסכימו לכך שתיקבע "נקודת בחינה בעלת תוקף של הסכם קיבוצי" לאחר 4.5 שנים. כך, אם הצדדים יגיעו להסכמה משותפת באותה עת לערוך שינויים, הדבר עשוי להיחשב להסכם קיבוצי חדש.
גם דרישת המתמחים לקבל מענקים ללא התחייבות לעבודה נוספת התקבלה, אולם עדיין קיימת מחלוקת בדבר גובה המענקים ומקור המימון שלהם. המתמחים דרשו מענקים בגובה כ-150 אלף שקל עבור כל תקופת ההתמחות, אולם ככל הנראה הסכום שייקבע יהיה נמוך מ-90 אלף שקל.
תמורת המענקים יתחייבו המתמחים שלא לעזוב את המערכת הציבורית לפרק זמן מסוים. לפחות חלק מהמימון יגיע מתוך המקורות הקיימים בהסכם הקיבוצי שנחתם באוגוסט האחרון, וחלקו האחר מתוך תקציב חיצוני של 150 מיליון שקל, שסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, הבטיח להעמיד לרשותם זה מכבר.
כמו כן, המתמחים יזכו ליום מנוחה שבועי לאחר ביצוע תורנות בסוף השבוע, מעבר ליום המנוחה בגין אותה תורנות. נוסף לכך, יתוגמלו על עבודה בימי שישי ויזכו להסעות בשבתות.
פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל ביה"ח שיבא שתקף בעבר את ההסכם הקיבוצי האחרון וטען כי "ירקו למתמחים בפרצוף", הודיע היום כי הוא מברך על ההסכם החדש, אותו הגדיר: "צעד קטן לרפואה הציבורית, וצעד גדול למתמחים".
רוטשטיין, שלא הסתיר את הדרישה שלו לאפשר לבתי החולים הציבוריים לספק שירותים פרטיים במסגרת הביטוחים המשלימים כפי שניתנים כיום באסותא והרצליה מדיקל סנטר, רמז גם היום: "אני מאחל לכולם, ובעיקר לציבור הרחב, שלקראת הבדיקה במחצית ההסכם יהיו עיני כולם נתונות לתהליכים ולמתרחש ברפואה הציבורית, ויתוכננו צעדי תיקון מתבקשים, בשיתוף כל הגופים הרלבנטיים, ומתוך ידיעה ברורה שלא ניתן לתת בריאות לציבור בישראל ללא רפואה ציבורית חזקה ומתקדמת"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.