רומני - היחיד שיכול לנצח את אובמה

בחירות 2012 לנשיאות ארה"ב ולקונגרס מתמקדים במשבר הכלכלי העמוק ובדרכים להיחלץ ממנו. כל נתון כלכלי חדש זוכה לפרסום רב, לפרשנות פוליטית ולמיקום בולט בסיקור מערכת הבחירות. הפריימריז במחנה הרפובליקני, עוברים מחר לתחנה השנייה: מדינת ניו המפשייר. התוצאות עשויות לחדד את החלופות לשיקום המשק, שיעמדו לפני הבוחרים הן בשלב המוקדם והן בשלב הסופי.

בשבוע שעבר התפרסמו נתונים חיוביים על המשק האמריקני. בחודש דצמבר נוספו למשק כ-200 אלף משרות חדשות, והאבטלה ירדה ל-8.5% - השיעור הנמוך ביותר מאז שאובמה נכנס לתפקיד הנשיא. יתר על כן, בעוד שעד היום אובדן המשרות היה בעיקר במגזר הפרטי ותוספת המשרות במגזר הציבורי, הפעם, בראשונה מזה זמן רב, הרוב המכריע של התוספת נרשם במגזר הפרטי. במקביל, יש התאוששות קלה באמון הצרכנים, יותר התחלות בנייה, וכתוצאה מכך - עלייה ביצור הפלדה וחומרי הבניין, יותר ייצור במפעלים ויותר פעילות בתחומי המסחר והשירותים.

אובמה היה יכול לחגוג על הנתונים החיוביים, ולטעון שהנה סוף-סוף המדיניות הכלכלית שלו מניבה תוצאות, אבל הוא העדיף להגיב במתינות. ראשית, משום ששיעור האבטלה עדיין גבוה מאוד, ואף נשיא מכהן לא יכול להיבחר עם שיעור כזה לתקופת כהונה שנייה. שנית, אובמה כבר היה בסרט הזה. כמה פעמים בשלוש השנים האחרונות הופיעו נתונים חיוביים שהצביעו על התאוששות, ממשל אובמה התלהב ואף הודיע על קץ המיתון, אבל זמן קצר לאחר מכן התברר שהנתונים היו חד-פעמיים ולא בישרו על שינוי במגמה. שלישית, התאוששות המשק האמריקני תלויה גם בכלכלה העולמית, למשל, בפתרון משבר האירו באירופה. לבסוף, תקופת החגים האזרחיים יכולה להטעות, משום העלייה הניכרת בצריכה, תחושה אופטימית ותקווה לשנה חדשה טובה יותר.

שני הקצוות של הסקלה

הנתונים הכלכליים החיוביים, לא מעניינים את קבוצת המועמדים הרפובליקנים, שנותרו במרוץ הפריימריז, לקביעת מועמד המפלגה שירוץ בסתיו הבא נגד אובמה. מיט רומני, איש עסקים מצליח ומושל מדינת מסצ'וסטס לשעבר, המועמד המוביל שניצח בשבוע שעבר בפריימריז הראשון באיווה, חוזר ואומר, שאובמה אינו מבין בכלכלה ואינו מסוגל לחלץ את ארה"ב מהמשבר הכלכלי. בשלב הגמר בבחירות לנשיאות, הבוחרים יצטרכו לבחור בין הגישה הכלכלית-חברתית של אובמה, שעיקרה מעורבות גבוהה של הממשל במשק, תקציב פדרלי ענק וביצוע תכניות רווחה בהיקף נרחב; לבין גישה רפובליקנית הפוכה.

כל מועמדי הרפובליקנים מצדדים בקיצוץ משמעותי בפעולות הממשל, בביטול תכניות רווחה שאובמה הנהיג, ובהקטנת הגרעון התקציבי הענק; אולם הם נבדלים בסוג ובמינון התרופה. מיט רומני מציע את הפתרון הליברלי ביותר, צמצום משמעותי בהוצאות הממשלה, עידוד המגזר הפרטי להתניע את המשק, תוך אימוץ מערכות פיקוח יעילות יותר, בעיקר על המגזר הפיננסי.

בקצה השני של הסקלה נמצא רון פול, רופא וחבר קונגרס בן 77 מטקסס. הוא משתייך לאסכולה הליברטנית, שדוגלת בממשל פדרלי קטן ומצומצם, לצורך ביצוע פעולות חיוניות בלבד, והקטנה משמעותית של מעורבות ארה"ב ביחסים הבינלאומיים. הוא ממליץ לסגור חלק גדול ממשרדי הממשלה, לבטל תכניות פדרליות רבות בכל התחומים, לבטל את סיוע החוץ האמריקני ואת המימון של האו"ם וארגוניו.

המועמדים האחרים, ריק סנטורום וניוט גרינגריץ', מצויים בתווך שבין רומני לפול.

רק רומני יכול

מחר, בניו המפשייר, צפוי המועמד המוביל מיט רומני, לנצח ולחזק מאוד את מעמדו, ואם המגמות ההיסטוריות יחזרו על עצמן, הוא גם יהיה מועמד הרפובליקנים. כמו מדינת איווה שקדמה לה בפריימריז, ניו המפשייר, הממוקמת בצפון מזרח ארה"ב, אינה מדינה חשובה ואין היא מייצגת את כלל הבוחרים. אוכולוסייתה מונה רק 1.318,000, ורוב תושביה, כ-94%, הם לבנים. היא שמרנית, אבל הרבה פחות דתית ממדינות הדרום והמערב התיכון. ההכנסה הממוצעת לנפש, כ-49,500 דולר, היא מהגבוהות בארה"ב.

ניתוח מגמות ההצבעה בפריימריז, שנערכו במפלגה הרפובליקנית מאז 1976, מראות, שמי שהוביל את הרשימה אחרי ניו המפשייר זכה לבסוף גם במועמדות המפלגה לנשיאות. כל הסקרים שנעשו בניו המפשייר בימים האחרונים, חוזים ניצחון סוחף למיט רומני, על פני כל יריביו. בסקרים הוא זוכה ל-40% ומעלה מהקולות; רון פול, במקום השני, זוכה רק לכ-20%. ריק סנטורום, שהשיג תוצאה מפתיעה באיווה, שיפר את תוצאתו בניו המפשייר, אבל הוא עדיין רחוק מאוד מרומני, במיקום ובקולות. רומני צפוי לנצח בניו המפשייר, בעיקר בשל העמדות המתונות יותר של חברי המפלגה ותומכיה במדינה זו, ובשל הסנטימנט הגיאו-פוליטי. ניו המפשייר היא שכנה של מסצ'וסטס, המדינה-האם של רומני, ובבחירות פועלת תחושה של לוקל-פטריוטית. רומני מוביל גם בסקרים הארציים, מול כל המועמדים הרפובליקנים, ומול אובמה הוא היחידי שמגיע לפחות לתוצאות תיקו.

כדי לייצר מומנטום, רומני חייב לנצח בניו המפשייר, ובהפרש משמעותי. אם כך יקרה, והוא ימנף את ניצחונותיו בשני הפריימריז הראשונים לניצחונות גם בשני הפריימריז הנותרים בינואר, בקרולינה הדרומית ובפלורידה, הוא יזכה במועמדות הרפובליקנים ויציג את החלופה הכלכלית-חברתית הכי מאתגרת לאובמה.

הכותב הוא ראש ביה"ס לתקשורת ומומחה לארה"ב באוני' בר אילן