הכישלון של נתניהו, ההזדמנות של כץ

לפני חודשיים הפתיע שר התחבורה ישראל כץ את באי כנס איגוד המשתמשים בהובלה ימית בנאום לוחמני בעד קידום הפרטת נמלי הים של ישראל אשדוד וחיפה. לרגע היה נדמה כי כץ ירים מהקרשים את הרפורמה הנחשבת לכישלון הגדול של נתניהו בתחום התחבורה.

ב-2004, כשר אוצר, הוביל נתניהו את החלטת הממשלה שהעניקה לעובדי הנמלים תוספת שכר של 20% ו"הלבנה" של חריגות השכר ההיסטוריות שלהם תמורת הסכמתם להיכנס לתהליך הפרטה. תמורת המיליארדים קיבלה המדינה הסכמה למכירת 15% ממניות נמלי אשדוד וחיפה בבורסה. מאז לא קרה דבר. תשקיפי החברות תקועים עמוק באדמה ורשות החברות הממשלתיות עברה לעסוק בהפרטת נמל אילת.

"כבר ידעתי שאנחנו בבעיה"

כץ הזכיר לנוכחים שהוא עצמו לא נכשל מעולם בקידום הליכי הפרטה. נאומו בא על רקע קביעת דו"ח טרכטנברג שחוסר היעילות של הנמלים מביא להתייקרות מוצרי היבוא ויוקר המחיה. "לא הייתי צריך את טרכטנברג כדי לדעת שאנחנו בבעיה", אמר כץ. ללא רפורמה והכנסת תחרות לרציפים נמלי הים יתנוונו. פחות ופחות אוניות מכולה יגיעו לכאן בפקידה ישירה והתוצאה תהיה התייקרות נוספת במחירי הסחורות ופגיעה בתחרותיות היצוא.

בינתיים מתגברים בממשלה הקולות שקוראים לזנוח את מתווה ההפרטה ההדרגתית ולהחליפו במכירת גרעיני השליטה למשקיעים פרטיים. ההיגיון אומר שעדיף לתת ליזם פרטי להתעסק עם הוועדים. ליזם פרטי יש דמרחב תמרון בעוד האוצר כבול בסד ההשלכות הרוחביות שיהיו להישגי עובדי הנמלים על דרישות עובדי הרכבת או חברת החשמל. העובדים כבר תמכו במהלך וכך גם הנהלת נמל אשדוד. גם האוצר מתחיל לגלות עניין אבל נדמה שכץ מתמהמה. האם ההזדמנות ההיסטורית לסגור עסקה בנמלים שוב תוחמץ? במשרד התחבורה מבטיחים שכץ עוד יפתיע. "רק חכו בסבלנות", הם אומרים.