המהלכים להפרטת נמל אילת מתקדמים: משרד האוצר בחר בחמש המועמדות הסופיות, שיתמודדו ראש-בראש על רכישת הנמל. זאת, כשנה לאחר ההחלטה על מכירת 100% מאחזקות המדינה בו. החברות שעלו לגמר הן: ממ"ן; מפעלי תובלה של כימיקלים לישראל (כיל); גולדבונד; פפו-ספנות, שבבעלות האחים נקש; וגדות מיכליות.
5 החברות אמורות להגיש בתוך כחודשיים הצעות מחיר סופיות, כדי לרכוש את הנמל. להערכת מקורות באוצר, עם הגשת ההצעות - החלטה על החברה המנצחת, שתפעיל את הנמל ב-15 השנים הבאות, עם אופציה להארכה של 10 שנים נוספות, תהיה מיידית.
אינטרסים חיוניים
בחירת 5 החברות נעשתה, לאחר שאלה הגישו בחודש האחרון תוכניות עסקיות להפעלת הנמל. את התוכניות הגישו 7 חברות, מתוך 17 שנכנסו למרוץ בשלביו הראשונים. את התוכניות העסקיות בחנו ראשי רשות החברות הממשלתיות, משרד התחבורה, חברת נמלי ישראל (חנ"י) וחברת הייעוץ טאסק, שמלווה את התהליך.
במשרד האוצר אמרו היום (ג'), כי במסגרת הליכי ההפרטה, רשות החברות תביא לאישור הממשלה כבר בחודש הקרוב החלטה בעניין ההגנה על אינטרסים חיוניים של המדינה בנמל אילת; רשת ביטחון לעובדיו; והחלטה על ייבוא כלי רכב מהמזרח הרחוק לישראל דרך הנמל - עד סוף 2015.
שתיים מהחברות שהגיעו לקו הגמר, ממ"ן ומפעלי תובלה של כיל, עדיין נתונות לבדיקה מקיפה של הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה. זאת, לאחר שבמסגרת העבודה של ועדת הריכוזיות, סוכם בין מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות וממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, לגילה, כי בדיקת ההשלכות של זכיית חברה זו או אחרת על כושר התחרות במשק, תיבחן עוד בשלב המכרז.
סיכום זה נקבע, בניסיון למנוע מבעוד מועד מצב, שבו המדינה תחליט מי יהיה הזכיין שיפעיל את הנמל - אך לאחר ההכרזה עליו, הממונה על ההגבלים העסקיים יטיל וטו על החברה. גילה וכהן סיכמו כי בדיקה מראש של הרשות להגבלים עסקיים, תמנע מצב זה.
ההחלטה לבחון את מקרה שתי החברות, התקבלה על רקע העובדה, שלממ"ן ממילא פעילות הדוקה עם נמל אילת, בשל הזיקה שלה עם תעבורה - שמשנעת מכוניות המיובאות דרכו. כיל מייצאת באמצעות הנמל את מחצביה. שתיהן מוגדרות קבוצות ריכוז בתחום התשתיות, ועל פי המלצת ועדת הריכוזיות, בכל מקרה שבו המדינה חוכרת נכס השייך לה וערכו גבוה מ-150 מיליון שקל לקבוצת ריכוז - עליה להקים ועדה בראשות מנכ"ל משרד האוצר.
הגדלת הכנסות
כהן התייחס היום להתקדמות בהליכי ההפרטה, ואמר כי "התוכניות העסקיות שהמתמודדות הגישו, עומדות בקנה אחד עם מטרות ההפרטה. צפוי גידול בהיקף הסחר עם המזרח הרחוק, שיחד עם הפעלה נכונה של הנמל, יעצים את חשיבותו של הנמל לסחר הבינ"ל ישראל, יקדם את התחרות וייצור ערך לצרכנים, למגזר העסקי ולמשק כולו".
הכנסות נמל אילת הסתכמו במחצית הראשונה של 2011 בכ-56 מיליון שקל, והרווח הנקי הסתכם בכ-9 מיליון. במשרד האוצר אמרו היום כי הציפיות הן שרוכש מניות המדינה בנמל, יצליח להגדיל באופן משמעותי את נפח הפעילות בו. הפעילות המרכזית של הנמל כיום, היא בתחום יבוא המכוניות, יצוא כימיקלים ובאחרונה - גם בענף תיירות הנוסעים. במשרד האוצר הדגישו כי גם לאחר מכירת הנמל, רשת השירות שתעניק הזכיינית תעמוד לבקרה ולפיקוח, ובכל מקרה, המדינה תשמור לעצמה את הסמכויות על אינטרסים חיוניים - בתחומים הכלכליים והביטחוניים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.