מרכז מחקר איראני, שהיה במעקב על ידי פקחי סבא"א, משמש ככל הנראה תפקיד מרכזי בתכנית הגרעין במדינה. במערב גובר החשש כי תכנית הגרעין של איראן נועדה על מנת לפתח נשק גרעיני. מחקר שנערך על ידי המכון למדע וביטחון בינלאומי (ISIS) מגדיל את הספקות בנוגע לכוונותיה של איראן עם תכנית הגרעין שלה, ויתווסף לדוח שיפרסם האו"ם בימים הקרובים בנושא.
על פי מכון המחקר, "מרכז המחקר האיראני לפיזיקה", שהוקם בשנת 1989, מהווה "חלק מהמאמץ ליצור תכנית גרעין חשאית", לדברי נשיא המכון דייויד אולברייט, איש סבא"א בעברו. "למרות שאיראן הצהירה בעבר שמרכז המחקר עוסק בתחום הגרעין בנושא של התגוננות ואיתור קרינה, נראה כי תפקודו הגרעיני רחב-היקף בהרבה", נכתב בדוח.
מרכז המחקר האיראני הוקם כשנה אחרי שהסתיימה מלחמת עירק-איראן, בה עשו חייליו של סדאם חוסיין שימוש בנשק כימי נגד החיילים האירנים. המרכז הוקם במתחם לוויזן, הצמוד לבסיס צבאי הסמוך לטהרן. למרות שהמתקן נהרס לחלוטין בשנים 2003-2004, דיפלומטים מערביים אמרו בזמנו כי הם חושדים שבמקום מתרחשות פעולות חשאיות בנושא הגרעין, אותם הייתה נחושה איראן להסתיר.
המכון למדע וביטחון בינלאומי טוען כי ברשותו יותר מ-1,600 תכתובות בין מכון המחקר האירני לאוניברסיטת שאריף במדינה, המעידות על רכישות בתחום הגרעין. "איראן לא הצהירה על כל הפעילויות במכון המחקר", נאמר בדוח, "אירן הצהירה בפני סבא"א כי המתקן אינו קשור לתכנית הגרעין. המידע הנאסף בדוח, לעומת זאת, סותר טענה זו".
אם הנתונים שבדוח יאומתו, משמעות הדבר היא שהטיוח האיראני בנושא תכנית הגרעין שלה הוא נרחב בהרבה משנחשב בעבר. עובדה זו עשויה להרגיז את המעצמות בעלות הברית של איראן, כגון סין ורוסיה, שעד כה סייעו לאיראן להימנע מחלק מהסנקציות שרצה המערב להטיל עליה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.