אסתר לבנון: "על המסחר בבורסה משתלטים אלגוריתמים"

מנכ"לית הבורסה: על המסחר משתלטות היום מכונות אוטומטיות, שחלק מהן מפותחות ע"י יוצאי 8200 בישראל שבחרו לפתח אלגוריתמים משוכללים למסחר המתבצע כיום בננו שניות

"שוק הבורסות בעולם שינה את פניו לגמרי בגלל המחשוב, ולא מדובר רק בהחלפת אולמות מסחר אלא בהרבה יותר מכך". כך אמרה הבוקר (ב') אסתר לבנון, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך בתל-אביב, בכנס השנתי של לשכת מנתחי מערכות מידע בישראל המתקיים היום בכפר המכבייה ברמת גן.

לבנון, שדיברה במושב המליאה של הכנס המתקיים תחת הכותרת "נתפסים ברשת", והעוסק בכל היבטי השפעת האינטרנט והמובייל על תחום המחשוב הארגוני ומערכות מידע, אמרה כי כשהחליטה לעזוב את מקום עבודתה הקודם בשב"כ, שם עבדה 26 שנים, חיפשה ארגון שמבין מחשוב מהו, ושבאמצעות רעיונות ויכולת ביצוע ניתן יהיה לשנות אותו. "המחשוב בבורסה היה אז בחיתוליו, והמסחר התקיים באולם מסחר עם ניירות, צעקות, וביום שלם עשו מעט מאוד מול מה שאפשר לעשות היום", אמרה לבנון.

מאולמות מסחר עברה הבורסה בתל אביב למסחר ממוחשב במלואו, בדומה לרבות מהבורסות בעולם שהפכו לפי הגדרתה ל"גופים משובצי מחשוב". לבנון גילתה כי לפחות 50% מכוח האדם בבורסה בתל אביב הם אנשי מחשוב. "הבורסה בת"א ממוחשבת באופן מלא כאשר מחוברים אליה למסחר מהעולם כולו, והניהול הוא עצמי שלנו", אמרה לבנון שציינה זאת, אל מול בורסות אחרות בעולם שמערכות המחשוב שלהן נמצאות בבורסות במדינות אחרות, כמו בורסת יוהנסבורג המשתמשת במערכת המחשוב של בורסת לונדון, בורסת וינה העושה זאת בגרמניה, ועוד.

לבנון ציינה כי על המסחר משתלטות היום מכונות אוטומטיות, שחלק מהן מפותחות ע"י יוצאי 8200 בישראל שבחרו לא להקים חברות סטארט אפ, אלא מפתחים אלגוריתמים משוכללים למסחר המתבצע כיום כבר לא במילי-שניות או מיקרו-שניות, אלא בננו שניות. "גדולי המומחים בתחום יושבים בארץ. רבים פיתחו מכונות אוטומטיות וסוחרים בארץ ובחו"ל, ומרוויחים כל הזמן על המרווחים הקטנים", אמרה מנכ"ל הבורסה. לדברי לבנון, "זה מקשה על מי שרוצה 'לעשות מכה' בבורסה, כי כל מכונה מהירה ממנו, זה פוגע בספקולנטים ובסוחרי-יום שמוחים כי 'הורגים להם את הפרנסה'".

תופעת ה- High Frequency Trading של מכונות אוטומטיות עם זמן תגובה של ננו-שניות, שינתה לדברי לבנון לחלוטין את ראיית העולם הבורסאית. "המחשוב הפסיק להיות כלי מסייע, והפך לגורם שמכתיב את אופי הבורסות ופעילותן", היא אמרה, וציינה כי יכולת להשתלב במסחר האולטרה-מהיר של ננו שניות הפכה ל"לחיות או למות" עבור בורסות לניירות ערך.

לבנון גם אמרה כי מדינות מבינות היום שבורסות נועדו לא רק ליצור רווחים אלא גם לשרת את השווקים של המדינות בהן הן פועלות. "הבורסה בתל אביב נועדה לשרת את מדינת ישראל. לא הופרטנו ואין לנו תוכניות כאלה בעתיד", אמרה לבנון כשהיא מרחיבה על תופעת מיזוגים רכישות, הפרטות ויציאה למסחר בבורסה של בורסות רבות בעולם. "אנחנו צריכים קודם כל לשרת את שוק ההון הישראלי. את העתיד של שוק ההון של ישראל צריך לקבוע בישראל ולא בבורסה אחרת בעולם עקב מיזוג".

לבנון גילתה למאות משתתפי כנס מנתחי מערכות מידע, כי הבורסה של תל אביב שוקלת שיתוף פעולה מחשובי עם אחת הבורסות הגדולות בעולם כדי להתחרות במה שקורה בעולם ובעלויות הגבוהות מאוד בתחום. "מי שפועל ב- High Frequency Trading ירצה לקבל זאת גם כשהוא פועל מול הבורסה של תל אביב", אמרה לבנון. "המחשוב השתלט על אופן הפעילות של הבורסות בעולם, ואין דרך חזרה".