הושג הסדר חוב באמפל; יוסי מימן יוותר על שכרו

מחזיקי האג"ח הסכימו לדחיית תשלומים בשנתיים - ויקבלו תוספת ריבית ■ הנושים הלא-מובטחים יקבלו אופציות ל-23% ממניות החברה ■ מחזיקי האג"ח יוכלו לדרוש לצאת מפרויקט האתנול בקולומביה

נציגות מחזיקי סדרת האג"ח הגדולה באמפל, סדרה ב', הסכימה למתווה הסדר חוב שבמסגרתו תקבל חברת ההשקעות של יוסי מימן "גרייס" של שנתיים בתשלומי הקרן, ותשלומי הריבית יימשכו כסדרם. ההתחייבות למחזיקי אג"ח ב' היא 470 מיליון שקל, ובהמשך תנסה החברה להשיג הסכמה להסדר גם מבעלי סדרות א' ו-ג' (התחייבויות של 250 ו-150 מיליון שקל, בהתאמה).

לפי מתווה ההסדר, יקבלו מחזיקי האג"ח תוספת ריבית וכן אופציות ל-23% ממניות החברה (שיינתנו לכל הנושים הבלתי מובטחים), וזאת כנגד דחיית תשלומי החוב בשנתיים. בעל השליטה, מימן, יתרום להסדר 6 מיליון דולר במזומן או בשווה מזומן, וכן יוותר על שכרו כחלק מהקטנה משמעותית של הוצאות הנהלה וכלליות בחברה. למחזיקי האג"ח תינתן גם הזכות לדרוש ממימן להוציא את אמפל מפרויקט אתנול בקולומביה ולהחזיר לקופתה את ההשקעה בו בסך 22.5 מיליון דולר.

כנהוג בהסדרי חוב בשנים האחרונות, מחזיקי האג"ח ימנו משקיף בדירקטוריון החברה ויפקחו על הוצאותיה. החברה תתמקד בהשבחת הנכסים הקיימים וקידום הליך הבוררות הבינלאומי מול ממשלת מצרים, בעניין הנזקים שנגרמו לחברה בגין הפסקת אספקת הגז לישראל מאז פרוץ האירועים במדינה.

בימים הקרובים תתכנס אסיפת מחזיקי אג"ח ב' שבה יוחלט האם להמשיך להסדר מפורט, כשמטרה היא להגיע תוך 60 יום להסדר חוב מלא. חשיפת ההסדר הבוקר, באתר "גלובס", הפתיעה את המשקיעים כיוון שרק בתחילת חודש מארס החליטו מחזיקי אג"ח ב' על העמדת החוב לפירעון מיידי ונקיטת אמצעים משפטיים מול החברה.

בתגובה לפרסום זינקה מניית אמפל ב-33.9%. האג"ח זינקו בשיעור של עד 16%.

את אמפל מייצג במגעים עו"ד אברמי וול ממשרד פישר-בכר-חן. סדרה ב' של האג"ח מיוצגת על ידי עו"ד אריה דנציגר, מורדי משיטה מכלל ביטוח, יניב צלאל ממיטב ואדוארד קלר. סדרות א' ו-ג', המיוצגות ע"י עו"ד עופר שפירא, מתנגדות לו בינתיים.

לדברי עו"ד שפירא, "מתווה ההסדר אינו מקובל על נציגות סדרות א' ו-ג', בין השאר כיוון שאין בו כל פתרון סביר לחוסר יכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה כלפי מחזיקי האג"ח. תרומת הבעלים המוצעת היא אפסית, הריבית המוצעת לא משקפת את הסיכון שכבר התממש לחוסר יכולת פירעון מצד החברה, ויש בו רק משום דחיית הקץ וכותרת של הסדר שמאחוריו אין כל בשורה כלכלית למחזיקי האג"ח".

מימן ואילוז נהנו מ-80 מיליון שקל

לאמפל, שנקלעה למשבר תזרימי קשה, התחייבויות אג"ח בהיקף של 870 מיליון שקל בשלוש סדרות, הנסחרות בתשואת זבל של עד 150%. החברה מחזיקה ב-12.5% מיבואנית הגז המצרית EMG ושולטת בחברת גדות מיכליות. מקור הצרות של אמפל היאEMG, שהקימה צינור גז מאל-עריש לאשקלון. מימן, שנמנה עם יזמי הפרויקט, מכר בשנים 2005-2007 את מניות המיזם לאמפל ולגופים מוסדיים בישראל, תמורת סך כולל של 350 מיליון דולר (כ-1.3 מיליארד שקל). הוא עצמו הרוויח יפה מאוד מהמהלך וגם על ידי משיכת משכורות שמנות מהחברה המפסידה: מימן ויד ימינו, סמנכ"ל הכספים אירית אילוז, לקחו יחד לכיסם בשנים האחרונות שכר בעלות מצטברת של 80 מיליון שקל.

העסק התנהל כשורה עד פברואר אשתקד, אז החלה סדרה אינסופית של פיגועים בצינור - על רקע ההפיכה במצרים - שהשביתה את אספקת הגז עוד בטרם חילקה EMG דיבידנד ראשון למשקיעים.

במהלך 2011 עוד ניסתה אמפל לשדר "עסקים כרגיל", אך בדצמבר פנתה החברה למחזיקי האג"ח שלה בבקשה לדחות את תשלום החובות. בסוף ינואר לא שילמה החברה את הקרן, בגובה של 130 מיליון שקל, למחזיקי אג"ח ב', אלא רק את הריבית בגובה כ-20 מיליון שקל.

אמפל מבהירה שאינה מחזיקה במזומנים מספיקים לצורך תשלום חובותיה ומימון המשך פעילותה השוטפת, ובהתאם לכך צורפה הערת "עסק חי" לדוחותיה הכספיים לשנת 2011. אמפל סיימה את השנה עם הפסד של 95.3 מיליון דולר (לעומת הפסד של 44.7 מיליון דולר ב-2010). ההפסד נרשם בעיקר בשל הפחתה של כ-100 מיליון דולר בשווי מניות EMG שבידי החברה.