טיפים: כך תענו נכון על שאלות אישיות בראיון עבודה

תשובה תמימה לשאלה "עם איזה סוג של אנשים אתם מסתדרים פחות" יכולה להפיל אתכם בראיון עבודה ■ מה הן התשובות הללו, מה הן מעידות עליכם, וכיצד תוכלו לענות עליהן מבלי לפגוע בעצמכם ועדיין להישמע כנים ואמינים?

באחרונה סיפר לי חבר כי הוא מחפש עבודה זה מספר חודשים, ולדבריו הוא תמיד נופל בריאיון העבודה על השאלה: מה הם החסרונות שלך? "אני לא יודע מה בדיוק אני צריך לענות כששואלים אותי את השאלה הזאת", סיפר לי בייאוש, "ואני מרגיש, שאני אף פעם לא מצליח לצאת מהתשובה עליה טוב".

שרית מלכה, דירקטורית השמה בג'וב אינפו, מרגיעה ומסבירה כי המגייסים היום מתוחכמים מדי מכדי לשפוט מועמד על-פי תשובתו לשאלה כל-כך צרה ופשטנית. "כדי להתחקות אחר הצדדים הפחות מוארים באישיותו של המועמד", היא אומרת, "מעסיקים שואלים שאלות מורכבות, שהמענה עליהן מספק אינפורמציה רחבה ומענה אותנטי, לא מבוים".

"אחת הדרכים הטובות לזהות צדדים פחות מחמיאים באישיותו של המועמד", מוסיפה נירית גלר-ג'מילי, יועצת קריירה ומשאבי אנוש, "עוברת דרך השאלה: עם איזה סוג של אנשים אתה פחות מסתדר בעבודה? שאלה כזו מספקת למראיין הרבה מאוד נתונים על המועמד שעומד לפניו. במבט ראשון זו נראית כמו שאלה תמימה (לדידו של המועמד רוצים לוודא שמציבים אותו בצוות הנכון), ומפתה מאוד להשיב עליה באופן פתוח ואמיתי".

אילו תשובות תמימות לשאלה - עם איזה סוג אנשים אתה פחות מסתדר? - יכולות להפיל אתכם בראיון עבודה, מדוע אנשים בוחרים דווקא בתשובות הללו, וכיצד ניתן לענות עליהן אחרת ולהישמע אמין.

תשובה 1 - "אני מתקשה לעבוד עם אנשים איטיים"

מאיפה התשובה הזו מגיעה: מלכה: "עובדים שקולטים את מהות העבודה לאט, יכולים באמת להתיש ולשאוב אנרגיה ההסתייגות מעמיתים איטיים הן גם מקצועיות: העבודה נעשית היום בעיקר בצוותים ואתה נמדד גם לפי ההספקים והיכולות המוחיות של חבריך לצוות. אם נתקעת עם עמית איטי - הוא עלול לעכב את המשימה ובסופו של יום להכתים את הביצועים שלך. בנוסף, בהגדרה אנחנו אוהבים להיות ליד אנשים שניתן להתפתח וללמוד מהם".

מה התשובה הזו מספרת עליכם: "מענה כזה מחשיד אותך כאדם לא סבלני, ביקורתי, קצר רוח ומתנשא. זה אומר עליך ש'מי שלא כמוני, לא מספיק טוב בשבילי'. כלומר, הוא מלמד שאתה לא גמיש מספיק ועלול לייצר עימותים בצוות. בימים שבהם ה-Make or Break של הפירמה עלול להגיע ממערכות יחסים, מעסיקים לא ממהרים לגייס אדם שנגוע בחוסר הכלה כלפי מי שנחות ממנו או לא דומה לו".

התשובה שתציג אתכם באור חיובי: "'לעתים יש לי קושי עם אנשים איטיים, אבל אני מודע לכך ועובד על זה'. במשפט זה העברת את המסר שאתה חריף שכל, אבל גם אדם עם ביקורת עצמית, אדם שמתבונן על עצמו גם מהצד ומנסה לשפר את עצמו".

תשובה 2 - "יש לי בעיה עם עמיתים דוגמטיים"

מאיפה התשובה הזו מגיעה: מלכה: "דוגמטיות מתחברת עם נוקשות, קיבעון ושתלטנות, המקשים על חופש הפעולה, בעיקר בארגון שבו גמישות מחשבתית וראייה מחוץ לקופסה הם ערך. עמיתים דוגמטיים נתפסים כמעכבי תהליכים, כיוצרי חיכוכים, וככאלה שמעכירים את האווירה בצוות. על כן, באופן טבעי, עובדים מנסים להימנע מהם. מעבר לכך, עמיתים דוגמטיים בצוות יכולים לעכב את תהליכי העבודה והביצועים של הצוות כולו, בשל נטייתם הטבעית להיצמד לחוקים באופן נוקשה".

מה התשובה הזו מספרת עליכם: "מראיין ששומע אמירה כזו חושד שעומד לפיו אדם דוגמטי ושתלטן בעצמו ('הפוסל במומו'). תשובה כזו גם עשויה לשוות לך תדמית של אדם לא מספיק אסרטיבי, אחד שחושש לעמוד על דעותיו ועושה הכול כדי לברוח מעימותים מול אנשים שתלטנים. המראיין עשוי לתהות, כיצד היעדר היכולת שלך לעמוד זקוף מול אדם שתלטן תשפיע על התנהלותך מול לקוחות או ספקים".

התשובה שתציג אתכם באור חיובי: "'אני זורם יותר עם אנשים בעלי גמישות מחשבתית. פחות נוח לי עם אנשים שחושבים בשחור לבן, אבל אני מסוגל להכיל גם אותם'. אמירה כזו מציירת אותך כאדם רגיש, מודע ופתוח, שיכול להתמודד גם עם אנשים קשים".

תשובה 3 - "אני לא סובל טיפוסים מניפולטיביים"

מאיפה התשובה הזו מגיעה: מלכה: "אנשים מניפולטיביים נתפסים כאנשים אנוכיים ואינטרסנטיים, שינצלו כל הזדמנות לקדם את עצמם באופן גלוי או סמוי. מניפולציה היא למעשה טכניקה של שליטה והיא מגיעה במגוון צורות, לרבות הפעלת סחטנות רגשית. טיפוסים מניפולטיביים פוגעים כמעט תמיד בביטחון העצמי של הסובבים אותם ומייצרים חוסר שקט ועצבנות".

מה התשובה הזו מספרת עליכם: "תשובה כזו עלולה לצייר אותך כאדם חסר ביטחון, שניתן לכיפוף באמצעות רטוריקה וסחטנות רגשית. המראיין תוהה, האם משרת את הארגון לגייס אדם לא מספיק חזק, ולא מספיק מתוחכם, שמתרגש ממניפולציות ונדחק לפינה בקלות".

התשובה שתציג אתכם באור חיובי: "'אני פורח בסביבה שמאפשרת לי לפתח יחסי אמון עם אנשים, בעיקר מול אנשים אותנטיים ואמינים. אני מתחבר פחות לאנשים מניפולטיביים, שעסוקים בקידום המטרות הצרות שלהם בדרך לא ישרה'. תשובה כזו, שמנוסחת בצורה חיובית, מסייגת את הנאמר ולא נוקטת עמדה חד-משמעית, מוציאה אותך טוב מהשאלה ומספרת, שאתה נאמן לעצמך ולסט הערכים שלך".

תשובה 4 - "אני לא מסתדר עם 'טרחנים'"

מאיפה התשובה הזו מגיעה: גלר-ג'מילי: "עמיתים שאין בחייהם מקום לחברים, למשפחה, לפנאי או לתחביבים, הופכים באופן טבעי חסרי סבלנות לכל עשייה אחרת פרט לעבודה. לידם אתה מרגיש 'עובד פחות טוב'. יתר על כן, השהות במחיצתם עלולה לצייר אותך בעיני המנהלים כעובד שמשקיע פחות".

מה התשובה הזו מספרת עליכם: "גם אם מטבעך אתה עובד מתמסר, הרי שתשובה כזו עלולה להציג אותך בעיני המגייסים כאדם לא מאוד מוכוון לעבודה. גם כשמעסיק מצהיר כי הוא מחפש אנשים מגוונים, סקרנים ורב-תחומיים, עדיין בסתר לבו הוא מוטרד מכך שריבוי עיסוקים ותפקידים אחרים בחיים יגזלו מתשומת הלב שלך לעבודה".

התשובה שתציג אתכם באור חיובי: "'לעתים יש לי קושי לעבוד עם אנשים שאין להם חיים פרט לעבודה. אני אדם שעובד מהבטן, נהנה מהעיסוק שלי ומקדיש לו המון, אבל בזכות המעגלים הנוספים שיש לי בחיים, גם איכות העבודה שלי נוסקת, מכיוון שאני מגיע אליה עם יותר אנרגיות, כוחות ופרופורציות נכונות'. במשפט זה לימדת את המעסיק שאתה אדם בעל חיים עשירים, שיביאו לו עובד איכותי: אדם שמשקיע את מרצו בעבודה, אך עושה זאת בצורה מאוזנת ושפויה".

תשובה 5 - "קשה לי לעבוד עם טיפוסי ה'דרמה קווין'"

מאיפה התשובה הזו מגיעה: גלר-ג'מילי: "טיפוסי ה'דרמה קווין' בארגון מגיבים בצורה קיצונית ולא הגיונית, מסבכים תהליך פשוט וגורמים להרבה עצבנות בסביבת העבודה. כל זה עשוי להסיט את הצוות מעשייה פרודוקטיבית, הגיונית, מקצועית ונעימה - למקום של התעסקות ברעשים לא רלבנטיים".

מה התשובה הזו מספרת עליכם: "כשאתה אומר שאתה לא סובל 'דרמה קווינים', אתה רומז שאתה חסר סבלנות לשונה ממך, ואף יותר מכך - שלחצים לא רלבנטיים מסיטים אותך מהקו המקצועי, מהיעד ומהמשימה שלפניך. מבחינת המגייס חשוב לו שתהיה בעל יכולת להתמודד גם מול אנשים שמגיבים באופן מנופח ודרמטי על כל שטות, שהרי דמויות של 'דרמה קויין' קיימות גם בקרב לקוחות, למשל. אז איך תתמודד מולם אם כל אמירה נפוחה שלהם משבשת את דעתך?".

התשובה שתציג אתכם באור חיובי: "'התנהגות של טיפוסי 'דרמה קווין' לא לטעמי, אבל גם איתם אני מצליח לייצר יחסים טובים. הרבה פעמים אני עוזר להם להתיישר ולראות את הדברים באור הגיוני ושפוי יותר'. במשפט זה העברת מסר, שיש לך יכולת השפעה חיובית על אנשים, שאתה מוביל דעה ושאתה מייצר אימפקט חיובי בצוות".