לשמחת כולנו, ולמרות שורה ארוכה של דיווחים מדאיגים במיוחד שהתפרסמו בשבועיים החוליפים, העדיפו שחקני השוק הגדולים לחגוג בחסות המשחקים האולימפיים.
האמת? המצב די מפחיד ושאלת המיליון דולר היא מה יקרה עכשיו.
שימו לב איך בכל פעם שמתפרסם נתון מדאיג, ואני מבטיח לכם שימשיכו לצאת נתונים מדאיגים כי אף אחד לא מנסה למצוא פתרון של ממש לבעיות, מגיע מישהו בתפקיד המרגיע הלאומי ומבטיח עוד הקלה כמותית.
זה ממש הפך לריטואל ולכולם נוח לעצום את העיניים ולהתפלל.
אירופה ממשיכה לספק נתונים גרועים ותחזיות הצמיחה מופחתות פעם אחר פעם. גם צרפת מתחילה לספק נתונים עגומים ואפילו גרמניה מתחילה לגמגם. ומה מבטיח לנו נגיד הבנק המרכזי של גוש האירו מריו דראגי- הבנק המרכזי עשוי לנקוט צעדים בשוק הפתוח, ייתכן שננקוט בצעדים לא סטנדרטיים.
התכנית תגובש בשבועות הקרובים. בוקר טוב לך מר דראגי! חזרת מחופשת הקיץ? עד עכשיו לא ידענו שיש בעיות בגוש האירו. באמת הגיע הזמן שתתחיל לגבש את מתווה הפעולות אותן אתה מבטיח.
האם אתה מתכנן לעשות את אותה הטעות שעשה ברננקי כשלמעשה חילק כסף לבנקים להשקעות בקנותו מהם אג"חים והם במקום להשתמש בכספים לעידוד הכלכלה המקרטעת העדיפו לשחק בחוזי נפט ותירס ולהעלות את מחירם ללא כל קשר לערכם הכלכלי.
זוכרים איך פעם כשהכלכלה תפקדה נתוני האטה ומיתון יחד עם תחזית שנתית לצמצום הביקושים לנפט היו מורידים דרמטית את מחירו? נו, היו זמנים...
ומה לגבי סין? מנוע הצמיחה שכל העולם שם את יהבו עליו. קצב הצמיחה האט באופן משמעותי, האינפלציה בשפל של שלוש שנים,והנתון האחרון שפורסם בשבוע שעבר מצביע על האטה משמעותית בהיקפי היצוא והיבוא.
מה משמעותם של נתונים אלו בשווקים נורמאליים כולנו יודעים. אולם אל חשש. את הכותרות יתפסו האנליסטים שכבר החליטו כי מדיניות התמריצים בסין או טו טו יוצאת לדרך.
בארה"ב לכולם ברור שברננקי לא שש לתכנית תמריצים חדשה, בטח לא אחת כזו שתהיה דומה לתכנית הקודמת שנכשלה כשלון חרוץ. למרות זאת כל נתון רע שיוצא מתקבל בחיוב כי בעקבותיו כבר ברור לכל האנליסטים שתכנית התמריצים מספר שלוש כבר יוצאת לדרך והשווקים נצבעים בירוק.
על פי אותה לוגיקה היינו מצפים לשווקים אדומים לכשיתפרסמו נתונים חיוביים שכן זה מאפשר לברננקי לא לצאת בעוד תכנית חסרת תוחלת.האומנם ? ממש לא. ביום שישי התפרסמו במפתיע נתונים טובים בארה"ב וכמה מפתיע- גם אז נצבעו המסכים בירוק.
ובישראל - אין הרבה חדש תחת השמש.
המהומות בסוריה וסכנת איראן ששוב תופסת תאוצה יחד עם החשש מגידול נוסף בגירעון מרחיקים את המשקיעים מהבורסה שלא ממש נהנתה אפילו מהפריחה הזמנית בשאר שווקי העולם. ואפילו התקווה היחידה שעוד נותרה,תגליות הגז והנפט, ספגה בסוף השבוע סטירת לחי מצלצלת ששוב מזכירה לכולנו שהשקעה באפיק זה טומנת בחובה סיכונים אדירים.
אני סבור שיש עוד הרבה גז בים ואולי גם נפט אולם התזכורת שקיבלנו ממירה בסוף השבוע מראה שוב כי לא כדאי לפשוט את עורו הדוב עוד בטרם ניצוד.
אז המשחקים האולימפיים תמו ועמם כך נראה מתקרב היום בו יסתיימו המשחקים גם בשווקים. רגע האמת מתקרב ומקבלי ההחלטות נראים חסרי אונים מתמיד.
זה לא מבשר טובות לשווקים ואם לא ייצאו פתרונות אמיצים לבעיות מהן סובלת הכלכלה העולמית, צפו לסיום החגיגה הקטנה עליה בישרנו לפני חודשיים והתכוננו לחזרה למקלטים. כל פתרון שיהיה מבוסס על הקלה כמותית בסגנון אליו הורגלנו רק ידחה את הקץ ויגרום לקריסה משמעותית יותר בהמשך.
-
יוסי פרנק הוא יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
-
-
אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע.בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי
-
החומר הכלול בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד
-
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.