ההכשרות המקצועיות וההשתלמויות בישראל משמשות בעיקר את מי שכבר עובד, ולא את המובטלים שזקוקים יותר מכל להכשרה ולהסבה מקצועית. כך עולה מניתוח הנתונים שמפרסמת היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בעניין מה שמכונה "למידה לאורך החיים".
כך למשל, 81% מהגברים ו-72% מהנשים שהשתתפו במהלך שנת 2011 בהשתלמות או בהכשרה מקצועית דיווחו כי הסיבה להשתתפותם הייתה "דרישות התפקיד" או "שיפור הידע המקצועי", לעומת 6% מהגברים ו-5% מהנשים בלבד שהשתתפו לצורך מציאת עבודה. ככלל, 27% מכוח העבודה שהשתתפו בהכשרות או השתלמויות מקצועיות נמנים עם המועסקים במשק, לעומת 18% בקרב הבלתי מועסקים.
באופן אירוני, הנתונים מצביעים על כך שדווקא המשכילים יותר נהנים מההכשרות וההשתלמויות. כך, 37% מהאקדמאים בישראל השתתפו בקורס מקצועי כזה או אחר, לעומת 21% מקרב בעלי השכלה תיכונית ומטה. גם במגזר הערבי, שזקוק יותר לדחיפה מקצועית וסובל מאפליה בשוק העבודה, שיעור המשתתפים עומד על 18% בלבד לעומת 28% בקרב המגזר היהודי.
עם זאת, האקדמאים במגזר הערבי משתמשים יותר בהכשרות המקצועיות עם שיעור של 49% לעומת 37% בקרב האקדמאים היהודים. לא ברור אם מדובר בסימן חיובי, או שמא אקדמאים ערבים רבים לא מצליחים למצוא עבודה בתחום הכשרתם ועל כן נאלצים לעבור הסבות מקצועיות.
על פי הנתונים, 49% מהמועסקים שהשתתפו בקורסים המקצועיים עשו זאת ביוזמת המעסיק שלהם. כמו כן, 60% מהם זכו למימון באמצעות מקום העבודה. נתון שלילי שעולה מן הנתונים מצביע על כך ששיעור העובדים הבלתי מקצועיים שעוברים קורסים או השתלמויות נמוך מאוד יחסית (16% ו-8% בהתאמה), כאשר 67% מתוכם נאלצים לממן בעצמם את אותן הכשרות. המסקנה העגומה שעולה מנתוני הלמ"ס היא שהחזקים יחסית זוכים ליותר חיזוקים מקצועיים בעולם העבודה, ואילו דווקא החלשים שזקוקים יותר לכלים האלה לא נהנים או לא יכולים ליהנות מהם מספיק. ואם למישהו היה ספק: 79% מהמועסקים שהשתתפו בקורסים המקצועיים העידו על כך שהם עושים שימוש במקום עבודתם בידע שרכשו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.