לן רוזן מברקליס: "כל השנים שאני פה לא ראיתי אף פיצוץ"

מנכ"ל ברקליס ישראל לא נבהל מהאזעקות בת"א ■ "היסטורית, ההשפעה של אירועים פוליטיים וצבאיים על ישראל, או על ניירות ערך ישראליים בארץ ובחו"ל - מועטה מאוד" ■ ראיון מיוחד

אזעקה הראשונה שנשמעה בגוש דן תפסה רבים בהפתעה. גם לן רוזן, מנכ"ל ברקליס ישראל, ששהה בביתו בתל אביב, הופתע, אך לא התרגש. "הבנתי שהמצב משתנה, ולכל דבר מתרגלים", הוא מספר בראיון ל"גלובס". "אבל בכנות, אני נמצא פה כבר שש שנים, ואירוע האלימות היחיד שראיתי בחיי היה דווקא בניו יורק, ב-11.9".

- כך אתה מרגיע משקיעים זרים שמדברים אתך?

"בהחלט. כל השנים שאני פה לא ראיתי אף פיצוץ. היסטורית, ההשפעה של אירועים פוליטיים וצבאיים על ישראל, או על ניירות ערך ישראליים בארץ ובחו"ל - מועטה מאוד. בעבר היו תנודות חדות כלפי מטה ומעלה, והן קטנו עם השנים. מה שמשפיע על השוק בישראל הם בעיקר אירועים גלובליים, כמו משבר ההיי-טק או המשבר הפיננסי. משקיעים מבינים היום שיש לאירועים הביטחוניים השפעה מעטה על המצב הכלכלי".

- גם בלי קשר למצב הביטחוני, פעילות הזרים פחתה והתחושה היא שהבורסה הישראלית "מתייבשת".

"אני לא רואה ירידה בעניין של זרים בחברות ישראליות בכל הקשור ל-M&A (מיזוגים ורכישות, ש'ח'ו'), רכישת מניות או אג"ח. מה שכן ראינו זו ירידה מהותית בהיקפים בהשקעה בבורסה. הירידה בהיקפי המסחר היא תופעה גלובלית, ואנשים משקיעים פחות. במקביל, ישראל הוצאה ממדד המדינות המתפתחות, ועברה למדדים שכוללים את אירופה, שאף אחד לא משקיע שם עכשיו. אסתר לבנון (מנכ"לית הבורסה, ש'ח'ו) מודעת לבעיה, ופועלת, וגם אנו והבנקים האחרים מנסים לעזור".

רוזן מנהל את ברקליס ישראל מאז רכש הבנק הבריטי את פעילות ליהמן ברדרס בישראל. רוזן היה מנכ"ל החטיבה הישראלית של ליהמן בישראל עד לקריסת הבנק ב-2008.

"בישראלי רוצים למכור מוקדם מידי"

האי-ודאות במצב הכלכלי העולמי מובילה לקיצוצים נרחבים בבנקים רבים בעולם. ברקליס אמנם לא דיווח על פיטורים בחודשים האחרונים, אבל גם הוא אינו חסין מהמצב.

- האם בשלוחה הישראלית מרגישים לחץ?

"אנחנו פועלים כל הזמן להוכיח את עצמנו", אומר רוזן. "עם זאת, יש לנו תמיכה משמעותית מלונדון ומניו יורק. זה אולי יישמע שחצני, אבל היינו מוצלחים מאוד בכל אחד מתחומי הפעילות שלנו, וזה לא כך בכל מקום או בכל בנק אחר".

לדברי רוזן, המטרה של ברקליס בישראל הייתה לראות במה יכול הבנק להצליח פה, ולאורך התקופה הפעילות התרחבה. בשנים האחרונות הוביל ברקליס עסקאות של המדינה ושל חברת החשמל, וליווה עסקאות והנפקות של חברות כמו אבן קיסר, קומברס ואורבוטק. "כמעט כל בנקי ההשקעות פועלים פה ברמה זו או אחרת, אבל היתרון שלנו הוא שאנחנו בשלושת הראשונים בכל תחום פעילות שלנו", אומר רוזן. הוא מציין שהתחומים המעניינים בישראל הם כתמיד ההיי-טק והבריאות. "זה מה שהופך את ישראל לייחודית", אומר רוזן.

"בנקאים כמוני מגיעים לישראל בגלל הייחודיות, אבל נשארים דווקא בגלל מה שהופך את ישראל ל'רגילה' - פעילות כמו אנרגיה, תשתיות וגז.

"יש סיבה למה הפעילות פה גדלה. בעבר, בליהמן, היינו רק בתחומי בנקאות ההשקעות והמחקר, והיום בברקליס יש לנו גם קומת מסחר שלמה ומרכז מו"פ פיננסי. לפני עשר שנים לא היה לנו עניין בזה".

- יש ירידה בפעילות ה-M&A בישראל?

"יש ירידה עולמית בהיקפי ה-M&A מכמה סיבות: המשבר באירופה, האי-ודאות בארה"ב, וגידול באקטיביות של משקיעים, שמפחית את העניין של חברות לבצע רכישות, כי הסיכון שלהן עולה. בישראל יש זרם קבוע של עסקאות, והוא אפילו גדל כי שוק ההנפקות הראשונות (IPO) חלש".

- שוק ה-IPO יתאושש?

"כן, אבל קשה לדעת מתי. יש עדיין הנפקות ראשוניות, המצב לא עד כדי כך קשה. באחרונה עבדנו עם אבן קיסר, ויהיו עוד הנפקות. העובדה שאין הרבה הנפקות מישראל היא לא בגלל ישראל, אלא כי חברות מעדיפות ללכת לכיוון של רכישה".

רוזן מעריך ש"הרבה חברות יימכרו", וכי יש עניין בחברות הישראליות, אך יש לו גם ביקורת. "בישראל רוצים למכור מוקדם מדי. אנחנו תמיד שמחים לייעץ בעסקאות מכירה, אבל אישית הייתי מעדיף שהחברות ימשיכו לגדול לבד, כי זה יוצר יותר הזדמנויות ומקומות תעסוקה", הוא אומר.

"אפשר להבין את הפיתוי של ילד שהקים סטארט אפ ומציעים לו מיליוני דולרים, אבל לדעתי זו טרגדיה, כי ככה אין סיכוי לגדול. אבל אני מוטה", מוסיף רוזן בחיוך, "כי אנחנו לא עוסקים בעסקאות קטנות, אז האינטרס שלי שהחברות יגדלו, כדי שיהיה לי ביזנס".

מי שייצרה הרבה מאוד "ביזנס" לאורך השנים היא חברת התרופות טבע, שעבדה עם ליהמן ברדרס עד לקריסת הבנק. גם בברקליס עבדו עם טבע במהלכי גיוס חוב למימון רכישות גדולות שביצעה. אולם בטבע הכריזו באחרונה שהחברה תימנע מביצוע רכישות גדולות - מה שעלול להפחית את היקף העבודה של ברקליס איתם. רוזן לא מתרגש. "טבע לקוח חשוב ביותר, אבל יש לנו עוד לקוחות כאלה. אם כל החברות יחליטו לא לרכוש ולא לגייס כסף - אז תהיה לנו בעיה".

- האם יש בעיה של מחנק אשראי בישראל?

"גם אם יש, בשביל זה אנחנו פה. אנחנו מביאים כסף מחו"ל במקרים שאין מספיק כסף מקומי לתמוך בצמיחה".

אחת הדוגמאות לכך היא קידוח תמר, שברקליס מעורב במימון שלו. בבנק מסמנים את תחום הגז הטבעי כהזדמנות. "אנחנו מעורבים במידה מסוימת בכל פיתוח בתחום בישראל, והקדשנו לכך יותר משאבים מאחרים. אנחנו מדברים עם כל הגורמים בתחום", אומר רוזן.

"אנחנו מאמינים בטכנולוגיה"

- איפה כדאי להשקיע בימים כאלה?

"במצב הנוכחי הכול מסובך, דפנסיבי ומשתנה תוך דקות, ותשואות האג"ח נמוכות. לאנשים שמוכנים לקחת סיכון יש הזדמנות לעשות כסף. אנחנו מאמינים בטכנולוגיה, זה מקום שבטווח הארוך אנשים יעשו בו הרבה כסף".

- המשקיעים חוששים מהצוק הפיסקאלי בארה"ב. מתי להערכתך יימצא פתרון?

רוזן צוחק: "בדקה האחרונה של 31 בדצמבר. הירידה בשוק אחרי הבחירות לא הייתה בגלל אובמה, אלא כי בית הנבחרים רפובליקני, והיה חשש שלא יהיה שיתוף פעולה. אם יהיה פתרון כולל, השוק עשוי לעלות יפה".

- ומה המצב בישראל?

"המגמות נשארו חזקות. בנק ישראל ומשרד האוצר עושים עבודה טובה בניהול הפיסקאלי, ואני מצפה שזה יימשך".

- אז לא תהיה כלכלת בחירות?

"נכון שלפעמים בבחירות החלטות כלכליות מתקבלות על בסיס שגוי, אבל הבחירות יעברו בקרוב".