חלון ההזדמנויות לייצוא גז ישראלי הולך ונסגר: דוח של חברת המחקר NERA ממליץ לממשלת ארה"ב להתיר ייצוא גז טבעי לאסיה ולאזורים נוספים, בנימוק שהדבר יכניס מיליארדים רבים למשק האמריקאי. ייצוא אמריקני מאסיבי עשוי לאיים בעקיפין גם על אפשרויות הייצוא של מדינת ישראל משום שיביא לעודפי היצע של גז ולנפילת מחירים בעיקר בשווקי אירופה והמזרח הרחוק.
הדו"ח של NERA נערך על-רקע ויכוח פנימי בארה"ב בשאלה האם להתיר ייצוא גז. זאת, כאשר ברקע התפתחה טכנולוגיה חדשה להפקת גז מפצלי גז, הכפילה את עתודות הגז של ארה"ב ומסוגלת לספק את צרכי המשק המקומי למשך עשרות שנים. במקביל נוצרו פערי מחיר של מאות אחוזים בין מחיר הגז בארה"ב (כ-4 דולר ליחידת חום) לבין מחיריו באירופה (כ-10 דולר) ובמזרח הרחוק (כ-16 דולר).
יזמים רבים לוטשים עיניים להפקת רווח מהפערים שנוצרו ולמשרד האנרגיה בממשל האמריקאי כבר הוגשו בקשות לרישיונות לייצוא גז בהיקף של 7.8 טריליון רגל מעוקבת (TCF). המתנגדים העיקריים להתרת ייצוא גז מארה"ב הם התעשיינים וצרכני גז גדולים אחרים החוששים כי הייצוא יוביל להתייקרות במחירי הגז לצריכה מקומית.
ואולם, עורכי הדו"ח קובעים כי עליית מחירי הגז בעקבות התרת הייצוא תהיה מתונה ואין בה כדי לנטרל את היתרונות כבדי המשקל שטמונים בהתרת הייצוא. להערכתם ההכנסות השנתיות שיניב ייצוא הגז למשק האמריקאי יגדלו בהדרגה והתוספת לתל"ג האמריקאי תנוע מ-4.4 מיליארד דולר בעד ל-47 מיליארד ב-2020.
יצוין כי גם בישראל מתנהל ויכוח ער בסוגיית הייצוא, כשהיזמים טוענים כי ללא מתן אפשרות ייצוא לא יהיה תמריץ להשקיע בגילוי ובפיתוח מאגרים. וועדה בינמשרדית בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה והמים שאול צמח המליצה להתיר ייצוא בהיקף של עד 50% מכל מאגר תוך שמירת עתודת גז אסטרטגית שתספיק לצרכי המשק ל-25 שנה - אולם המלצות הוועדה עדיין לא אושרו על-ידי הממשלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.