נפל מהפסגה: דש-מיטב עקף את פסגות בהיקף הקרנות

ערב המיזוג מנהלים יחד שני בתי ההשקעות 28.3 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות, לעומת 28.2 מיליארד שקל בקרנות פסגות ■ פסגות היה השחקן הגדול בתחום במשך 6 שנים

הפך בענף קרנות הנאמנות: לאחר שהיה בית ההשקעות הגדול ביותר בתחום במשך יותר מ-6 שנים, מאבד פסגות את הפסגה לטובת בית ההשקעות הממוזג דש-מיטב. מבדיקת "גלובס", עולה כי ערב המיזוג, מנהלים דש ומיטב יחד 28.3 מיליארד שקל בקרנות נאמנות, המהווים נתח שוק של 16.6%. פסגות קרנות נאמנות, שמנוהלת ע"י ירון דייגי, מנהלת 28.2 מיליארד שקל, עם נתח שוק של 16.5% (נכון לסוף דצמבר). רשמית המיזוג בין דש למיטב עדיין לא הושלם, אולם ניתן כבר לראות כי עם השלמתו צפוי קרב ראש בראש בין שני הגופים על התואר הגוף הגדול ביותר בענף הקרנות.

פסגות איבד את המקום הראשון לאחר שבחודש החולף נפדו כ-866 מיליון שקל מקרנות הנאמנות שלו, כשבמקביל, קרנות הנאמנות של דש, בניהולו של עידו בירמן, גייסו בדצמבר 65 מיליון שקל, ומקרנות הנאמנות של מיטב, בניהולו של רפי ניב, נפדו 23 מיליון שקל. מתחילת החודש גייסה תעשיית הקרנות כ-700 מיליון שקל, כך שמנוהלים בה כיום כ-170 מיליארד שקל.

למרות הפדיונות שנרשמו בפסגות, סך הנכסים המנוהל בקרנות נאמנות שלו צמח ב-3.5 מיליארד שקל מתחילת השנה, המהווים גידול של 14%. סך הנכסים המנוהל בקרנות של מיטב צמח בהיקף דומה של כ-15%, בעוד שזה של דש גדל ב-7% בלבד.

יריית פתיחה בקרב

כאמור, פסגות החזיק בתואר הגוף הגדול ביותר בתחום קרנות נאמנות במשך יותר מ-6 שנים, ובפער ניכר לעומת הגופים שנותרו מאחוריו לאורך השנים. הגוף האחרון שאתגר את מעמדו של פסגות היה פריזמה, אך זה נחלש במהירות עד שהתפרק וחברת הקרנות שלו נמכרה לאקסלנס.

המהפך הנוכחי בענף קרנות הנאמנות מהווה את יריית הפתיחה בקרב בין פסגות ודש-מיטב. פסגות הוא בית ההשקעות הגדול בישראל, והוא מנהל כיום כ-150 מיליארד שקל. היקף הנכסים המנוהלים במיטב-דש צפוי לעמוד על כ- 120 מיליארד שקל מה שיהפוך אותו לבית ההשקעות השני בגודלו.

בהיקף הפעילות בקרנות הנאמנות דומה דש-מיטב לפסגות, כאמור. לשני בתי ההשקעות יש גם פעילות גמל גדולה. לפסגות זרוע ניהול תיקים גדולה הרבה יותר, אך הרווחיות בה נמוכה בשל דמי הניהול האפסיים שהיא גובה מחלק גדול מלקוחותיה. מנגד, לדש-מיטב פעילות תעודות סל גדולה יותר.

תואר הגוף הגדול ביותר טוב לצרכי מיתוג ויוקרה, אך כמובן שהוא לא בהכרח מעיד על כך שמדובר בגוף הטוב ביותר בענף או אפילו הרווחי ביותר. בענף קרנות הנאמנות מתחוללת מלחמת מחירים כבר תקופה ארוכה, והתחרות העזה מאלצת את בתי ההשקעות להפחית את דמי הניהול בקרנות הנאמנות, מה שמוביל לשחיקה מתמשכת ברווחיהם. התחרות בין הגופים כוללת, בין היתר, מעבר לניהול חלק מהנכסים ברווחיות אפסית. בנוסף לכך סובלים בתי ההשקעות גם מההחמרה בדרישות הרגולציה ומעלייה בהוצאות השוטפות, ששוחקות אף הם את הרווחיות.

היקף הנכסים המנוהלים
 היקף הנכסים המנוהלים