בורסת יפן צנחה ב-15% בשבועיים; מה עכשיו?

אחרי עלייה של 80% בין נובמבר אשתקד לחודש שעבר, צנח מדד הניקיי בחדות, איבד 15% מהשיא וטלטל את המשקיעים ■ מומחי הבנקים הזרים מעלים תסריטים אפשריים להמשך

מדד ניקיי היפני רשם ראלי נדיר מאז נובמבר אשתקד, כשזינק ב-80% בחצי השנה עד 23 במאי. בתאריך זה, ללא שום התרעה מוקדמות, חל מפנה, והוא איבד יותר מ-7% מערכו ביום מסחר אחד. מאז המשיך מדד המניות המוביל ביפן להידרדר, תוך שהוא נסחר בתנודתיות גבוהה, ונחלש מהשיא בכ-15%.

הראלי היפני הגיע לאחר שני עשורים, שבהם הייתה כלכלת המדינה שרויה בקיפאון, שבא לידי ביטוי בצמיחה אפסית, ירידת מחירים, ותשואות אג"ח שנסחרות קרוב מאוד לאפס. אלו אפשרו לממשלה לממן את הוצאותיה באמצעות הגדלת החוב באופן מוגזם.

השינוי החל בשנה שעברה, כאשר לראשות הממשלה נבחר שינזו אבה, אשר החל לנקוט מדיניות כלכלית חדשה במטרה להוציא את הכלכלה היפנית מהבוץ.

לדברי אלכסנדר פרידמן, מנהל ההשקעות הראשי של חטיבת ניהול העושר של UBS, "יפן מספקת את המקרה הנקי ביותר, שבו הבנק המרכזי נוקט מדיניות מוניטרית מרחיבה, שמסונכרנת עם מדיניות תמריצים פיסקלית של הממשל".

אחת מהשלכות המדיניות של אבה הייתה היחלשות משמעותית של הין, אשר הביאה להגדלת ההכנסות והרווחים של החברות היצואניות ביפן - מה שהיווה קטליזטור לעליות במדד הניקיי. הירידות האחרונות והתנודתיות הגבוהה הביאו לכך שהביטחון של המשקיעים במדיניות הכלכלית החדשה התערער, וסימני שאלה עולים לגבי האפשרות שהראלי במניות היפניות יתחדש.

קריצה למשקיעים

פרידמן רואה כמה תסריטים אפשריים לניסוי הכלכלי ביפן. "עד שהשוק יחליט איזה תרחיש הוא בעל הסיכוי הגבוה להתממשות, נראה תנודתיות גדולה בשווקים".

"בתרחיש המוצלח", הוא מפרט, "שילוב המדיניות המוניטרית והפיסקלית יביא להגדלת הצמיחה והאינפלציה. במשך יותר מעשור החברות היפניות שמרו על היחס הגבוה ביותר של רמת המזומנים ביחס לשווי שבו הן נסחרו. זה מהלך רציונלי במדינה שסובלת מדפלציה, צמיחה נמוכה ועודף כושר ייצור. הגדלת האינפלציה וציפיות הצמיחה תעודד את הצמיחה הפרטית וכן השקעות עסקיות, ותתניע תהליך שבו יהיה אפשר לצפות לצמיחה של מעל ל-2% בתמ"ג ובאינפלציה. המספרים האלה אולי לא גבוהים, אבל הם מייצגים טרנספורמציה אמיתית בכלכלת יפן, אחרי עשור שבו הצמיחה הממוצעת עמדה על 0.6%".

פרידמן מזכיר שהניסוי הכלכלי יכול להיגמר גם בסטגפלציה - שילוב של שיעור אינפלציה גבוה עם האטה כלכלית. "לתוצאה כזו ביפן עלולה להיות השלכות חמורות מאשר בכל מקום אחר. בתרחיש הזה הדחיפה המוניטרית של הבנק המרכזי תעלה את ציפיות האינפלציה, אבל היא לא תלווה בצמיחה גבוהה יותר ובהכנסות גבוהות יותר ממסים.

"המשקיעים מודאגים ממצב החוב ביפן, והתממשות תרחיש זה יכולה להביא לזינוק בתשואות האג"ח. להערכתנו, יחס החוב לתוצר יעלה מ-226% היום ליותר מ-300%, ותשואת האג"ח ל-10 שנים תעלה למעל 5%. מהלך זה יפגע באופן משמעותי במערכת הכלכלית ביפן, ויאלץ את הבנק המרכזי ביפן להגביר את רכישות האג"ח שהוא מבצע - מה שיוביל להיחלשות משמעותית של הין ביותר מ-20%, לרמה של 130 ין לדולר.

"ייתכן שייקח שנים לפני שיהיה אפשר לשפוט באופן מלא את התוכנית הכלכלית ביפן", מסכם פרידמן, "אבל אנחנו מאמינים ששילוב הפעולות של הממשלה והבנק המרכזי ביפן ימשיך לתמוך בצמיחת הרווחים לחברות היפניות, והדבר יכול לקרוץ למשקיעים טקטיים. חבילת התמריצים צפויה להביא לצמיחה של 1% בתוצר בשנה הנוכחית, כשהאינפלציה תישאר אפסית.

"לכן אנחנו לא מעריכים שתשואות האג"ח היפניות יזנקו בשנה הקרובה, וכל מכירת חיסול שתהיה בקרוב, תפגוש קרוב לוודאי אמצעים מייצבים שיפעיל הבנק המרכזי. לפיכך, אנחנו ממליצים להחזיק בפוזיציה של 'משקל יתר' על שוק המניות היפני בחצי השנה הקרובה".

הזדמנות לרווחים

לדעת כלכלני הבנק השוויצרי פיקטה, למרות שהמדד עלה ב-26% מתחילת השנה, הרי בהתבסס על הרפורמות המבניות החדשות, הצפי לגידול ברווחים עומד על 49% לשנת 2013, כלומר יש עדיין פוטנציאל של עלייה של כ-23% במחירי המניות היפניות במהלך שנת 2013. פוטנציאל זה יכול כמובן להשתנות בהתאם למה שיתרחש עם מכפילי הרווח, שכבר עלו מרמות של 11.6 באמצע נובמבר 2011 ל-15 כעת.

בפיקטה מציינים אירוע, שיכול להשליך על שוק המניות היפני - הבחירות הקרובות לבית המחוקקים שאמורות להתרחש בחודש הבא. "אם המפלגה הדמוקרטית ליברלית של אבה תזכה בבחירות הקרובות, יהיו לו שלוש שנים משמעותיות, שבהן יוכל ליישם רפורמות מבניות הנחוצות לחיזוק הכלכלה היפנית לטווח ארוך. זו תהיה תפנית מרעננת עבור יפן, אשר סבלה בעשורים האחרונים מהיעדר יציבות שלטונית, והיא תחזק עוד יותר את ההתלהבות הנוכחית של המשקיעים".

בבית ההשקעות האמריקני גודלמן זקס רואים את הירידות האחרונות כהזדמנות עבור המשקיעים לגרוף רווחים, ומעריכים שבחודש עד שלושה חודשים הקרובים שוק המניות היפני ידשדש ברמות שבהן הוא נסחר היום, ולמעשה יעכל את הראלי האחרון.

עם זאת, עמדת גולדמן זאקס השורית על השוק לטווחים ארוכים יותר לא השתנתה. "הניתוח הכלכלי שלנו לא השתנה בעקבות האירועים האחרונים. אנו מעריכים שבתוך שנה מהיום ניקיי יעלה בכ-28%, ל-17 אלף נקודות. בסוף 2015 מחיר היעד שלנו עומד על 19 אלף נקודות - עלייה של כ-43% מהרמה הנוכחית".

מדד ניקיי
 מדד ניקיי