דיווח בבריטניה: "איראן בנתה אתר שיגור רקטות חדש"

ה"הדיילי טלגרף" מדווח כי איראן בנתה מתקן חדש שצפוי לשמש לניסויים בליסטיים ■ קבוצת חוקרים שפיענחה תצלומי לוויין טוענת כי אין מדובר במתקן לצרכי שיגור לוויינים

העיתון הבריטי "הדיילי טלגרף" מדווח כי לדברי גורמים צבאיים, קיימים צילומי לוויין של מתקן שיגור טילים חדש באיראן. לדברי המקורות, האתר צפוי לשמש לניסויים בטילים בליסטיים. ממשלת איראן סירבה להגיב לדיווח.

תצלומי הלוויין פורסמו לאחר שממשלת איראן דיווחה על בניית אתר חדש, לצרכי תוכנית הלוויין המקומית. האתר החדש נבנה, לפי הדיווח, בסמוך למרכז החלל האיראני במחוז סמנן בצפון המדינה, אך פרשנים צבאיים ממכון "ג'יינ'ס" טוענים כי מטרת הקמת האתר היא בדיקת טילים בליסטיים ולא שיגור טילים לחלל. על פי התצלומים, באתר נבנה מגדל שיגור בגובה 23 מטרים, על גבי כן שיגור המשתרע על מאות מטרים. המתקן אינו כולל שטח אחסון עבור דלק נוזלי הדרוש לתוכנית החלל, ועל כן סבורים הגורמים הצבאיים כי מטרת המתקן היא צבאית.

מת'יו קלמנטס, אשר פרסם את ההערכות מטעם מכון המחקר "ג'יינ'ס", הסביר כי "האתר יכול להיות מתקן לשיגור לוויינים למסלול בחלל. עם זאת, איראן כבר בונה לפחות אתר נוסף למטרות אלה, ומהסתכלות בתצלומי הלוויין, אנו מאמינים שהמתקן משמש בעיקר לבדיקת טילים בליסטיים. אנחנו לא רואים שטח אחסון לדלק הנוזלי הדרוש לשיגור לחלל".

"מספר האתרים מוגזם על רקע הסנקציות"

"המיקום והכיוון עשוי להתאים לטילים ארוכי-טווח, מכיוון שניתן יהיה לשגר אותם למרחק של כ-1,000 קילומטרים מעל שטח איראן. כלומר, ניתן יהיה לאסוף מידע רב במהלך השיגור, בטרם הטילים ייפלו לאוקיאנוס", הוסיף קלמנטס, שהדגיש כי לדעתם אין מדובר במתקן גרעיני.

טהראן הודיעה בתקופה האחרונה כי בכוונתה להרחיב את תוכנית החלל "באופן דרמטי", ואף דיווחה על שיגור קוף לחלל. מוחמד חסן נאמי, שר התקשורת וטכנולוגיית המידע האיראני, אמר בחודש שעבר כי "איראן בונה מרכזים נוספים, כדי להתחיל באופן עוצמתי בתוכנית החלל". "לפי טענות האיראנים, צפויים להיות להם שלושה אתרי שיגור, וזה נראה מוגזם על רקע המשבר הכלכלי במדינה, שנובע מהסנקציות", הוסיף קלמנטס.

ששנק ג'ושי, אשר חוקר את תוכנית הטילים האיראנית, אמר כי "מדברים רבות על תוכנית הגרעין האיראנית, אך מה שבאמת מדאיג מדינות באזור אלה הטילים הבליסטיים". ג'ושי מדגיש כי הסנקציות פגעו ביכולת שיגור הטילים, אך איראן הצליחה לפתח דלק מוצק לטילים, המאפשר להם לערוך ניסויים.