מדדי וול סטריט בשיא - אך מוקדם מדי לצאת עכשיו מהשוק

פסגות: שוק המניות בארה"ב אמנם נמצא בשיא כל הזמנים, אך רווחיות החברות עדיין לא מיצתה עצמה

בחודש מארס כתבנו כאן על שבירת השיא במדד דאו ג'ונס, והסברנו כי למרות זאת בחינת היחס המשקלל בין רווחי החברות האמריקאיות למחיריהן, מעידה כי רמת הרווחיות עדיין רחוקה משיאה, כך שלמניות הנסחרות בוול סטריט יש עוד לאן לעלות.

מאז חוו המדדים המובילים בארה"ב עליות שערים בשיעור דו-ספרתי, ובימים האחרונים אף נרשמו בהם נקודות ציון היסטוריות חדשות: מעל 16,000 נקודות בדאו ומעל 1,800 נקודות ב-S&P 500. כעת שוב נשאלת השאלה לאן פונים השווקים מכאן - האם הראלי הנוכחי יימשך או שמא צריך להתחיל לחשוש מהבאות.

נבחן סוגיה זו דרך אפיון מחודש של היחס בין הרווח המשוקלל של 500 החברות הציבוריות הגדולות באמריקה לבין מחיר המדד המייצג אותם. נכון לתחילת השבוע, הרווח למניה במדד S&P 500 עמד על 105.8 דולר, כך שגובה המדד (1,804.76 נקודות) משקף מכפיל רווח של 17.1.

המניות בעקבות הרווחים

במהלך היובל האחרון חל זינוק מרשים ברווח למניה של החברות האמריקאיות (ראו גרף) - מ-3.4 דולר בשנת 1959 ליותר מ-105 דולר כיום, עלייה המשקפת גידול של פי 31.1 ברווח למניה.

ומה עשה מדד המניות בתקופה זו? עלה בכ-3,000 אחוזים - שיעור דומה לגידול ברווחים. נתונים אלו מעידים, כי לאורך זמן ביצועי מניות הם בבואה של רווחי החברות. לכן, למרות התנהגותן התנודתית בטווח הקצר, תשואת המניות בטווחים של עשרות שנים משקפת את השינויים בנכס הבסיס - רווחי החברות.

בגרף ניתן לראות את נקודת השיא במדד במונחי רווח למניה. אפשר להתרשם כי מדי 7-8 שנים בממוצע רווחי החברות בארה"ב מגיעים לפסגה חדשה. השיא האחרון נקבע בשנת 2007, אז עמד הרווח למניה ב-S&P 500 על 89.62 דולר. אמנם חווינו תיקון, הן בשוקי המניות והן ברווחיות החברות, במהלך 2008-2009, אולם מאז מצב החברות והשווקים השתפר, וכעת הרווח למניה גבוה ב-18% ביחס לשיא הקודם.

מתי נזכה לראות את שבירת שיא הרווחיות במחזור העסקים הנוכחי? ניסיון העבר מלמד, כי העלייה השנתית הממוצעת ברווח למניה היא כ-7%. לכן, אם לוקחים בחשבון תקופה של 7-8 שנים בין שיא לשיא, יש לנו עוד כשנה וחצי עד לקביעת השיא הבא. תחת הנחה של עלייה מצטברת של כ-60% ברווח למניה מהשיא הקודם (89.62 דולר כאמור), הרווח למניה צפוי להגיע לרמות של 140-145 דולר בשנת 2015.

כמה יש לשוק המניות לעלות שנגיע לנקודה זו? אם נניח מכפיל רווח של 16 כמייצג את שווי החברות, אזי מדובר בעלייה צפויה של כ-26% עד שנגיע לרמה המצופה של 2,280 נקודות במדד S&P 500. לכן, למרות שבירת השיאים במדדי המניות בתקופה הנוכחית, התזרים הצפוי מנכסי הבסיס של המדד מלמד כי עדיין יש "בשר" למשקיעים בשוקי המניות בארה"ב.

משקיעים אופטימיים

מעבר לממד הפונדמנטלי של רווחיות החברות, יש עוד שתי סיבות לאופטימיות זהירה הנגזרת מהתנהגות המשקיעים.

הסיבה הראשונה, גיוסי השיא בקרנות הנאמנות המנייתיות בארה"ב. לפי נתוני חברת המחקר ICI, בתשעת החודשים הראשונים של השנה הזרימו המשקיעים האמריקאים 113.6 מיליארד דולר לתוך הקרנות המתמחות במניות מקומיות ובמניות מחוץ לארה"ב. מדובר בשנה הראשונה שבה נרשמים גיוסים נטו בסגמנט זה מאז שנת 2007.

נציין, כי במהלך השנים 2008-2012 נפדו למעלה מחצי טריליון דולר מנכסי קרנות המניות בארה"ב, כך שהמגמה הנוכחית מעידה על אופטימיות בקרב המשקיעים לגבי אפיק זה ועל העובדה שעשרות, אם לא מאות, מיליארדי דולרים עדיין ממתינים מחוץ לשוק המניות, וייתכן שיוזרמו פנימה בשנים הקרובות.

בנוסף, לפי נתוני ספקית המידע Lipper, גם באירופה נשברים בחודשים האחרונים שיאים בנוגע לגיוסים בקרנות הנאמנות המנייתיות, לאחר מספר שנים רצופות שבהן נרשמו פדיונות כבדים. בהקשר זה, נציין כי גם בישראל אנו עדים למגמה זהה בקרב קרנות הנאמנות המתמחות במניות מקומיות.

מעבר לעלייה בביקוש להשקעה במניות דרך מכשירים פיננסיים, פרמטר נוסף ששווה לעקוב אחריו בהיבט של התנהגות המשקיעים הוא מדד תאבת הבצע והפחד של CNN Money.

המדד, אשר מחושב על בסיס שבעה אינדיקטורים כמותיים, ביניהם מומנטום, תנודתיות נוכחית בשוק והביקוש לחלופות השקעה (אג"ח מדינה ואג"ח "זבל"), עומד כיום על 69 מתוך 100. רמה זו אמנם מלמדת על אופטימיות בקרב המשקיעים בשוק המניות, אך אנו עדיין רחוקים מרמות הקיצון (80-100) שמעידות על תאבת בצע.

נכון להיום, שוקי המניות בעולם נמצאים בשלב מתקדם של הראלי הנוכחי. אין ספק כי בשלב כלשהו השווקים יחוו משבר, אולם שאלה חשובה יותר היא מתי יגיע המשבר ומה תהיה עוצמתו. ההיסטוריה מלמדת כי מדי שנה שוקי המניות סופגים ירידה אחת לפחות שנעה בין 5%-10%; ומדי מספר שנים אנו חווים צניחה של יותר מ-20% במחירים.

מכאן, ירידות שערים, כולל גם בשיעור דו-ספרתי מתון יחסית, הן מהלך תקין של הבורסה. חשוב לזכור, כי היכולת לחזות מבעוד מועד מפולות בשוק ההון היא מוגבלת עד בלתי אפשרית. לכן, עדיף להיות חכם ולא צודק בדיעבד. במלים אחרות, כדאי להתמיד בהשקעה בשוק, ולא לנסות לזהות נקודות יציאה טכניות כמו שבירת שיא נומינלי חדש במדדי המניות.

*** הכותב הוא מומחה חדשנות בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק, המתחשב בנתונים של כל אדם, ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

מתי רווחיות החברות
 מתי רווחיות החברות