הגיע הזמן להעלאה

הדיבידנד של לפיד. זה היה ללא ספק השבוע של יאיר לפיד. חוק הגיוס אושר, כך גם חוק המשילות, הציבור התבשר כי "הבוננזה של המדינה ממחירי הקרקעות הסתיימה" וניצולי השואה התבשרו כי גם מי ששרדו את המחנות והגטאות ועלו לארץ יום אחד אחרי 1 באוקטובר 1953, יזכו לראשונה לתנאים של אלה שעלו קודם לכן. איוולת של שנים ביחס לניצולים תוקנה בידי מי שרצה לפני שנה להיות שר חוץ ונאלץ להתפשר על תיק האוצר. העלות: 300 מיליון שקל בשנה, סכום שלצערנו רק ילך ויקטן. אפשר להתייחס בציניות ללפיד, אבל לטוב ולרע, כמו במשפט המחץ השחוק שלו עצמו - האיש בא לעבוד. "אני מניח שכן", ענה לפיד באחד המשפטים היהירים ביותר שיצאו לו מהפה רגע לפני הבחירות האחרונות, כשנשאל אם הוא סבור שייבחר לראשות הממשלה בבחירות הבאות. אתמול הוא אמר בראיון לעורך "גלובס" חגי גולן: "כל מה שאני סופג יתקזז בדיבידנד הפוליטי שאקבל בשנה הבאה". יהיר? אולי. ריאלי? אני מניח שכן.

זה לא הדיור, זו המשכורת. מה לא נאמר כבר על מחירי הדיור. זו בעיה של היצע ופחות של ביקוש, המדינה צריכה לשחרר קרקעות והקבלנים צריכים "לשחרר" כמה קומות לטובת מי שאינם יכולים לשלם עבור דירות גדולות, דופלקסים, מיני פנטהאוזים ועוד כמה לוקסוסים שמשווקים לנו כדי למקסם רווחים. הבנקים מתדלקים את המשכנתאות, בנק ישראל מתדלק את הבנקים, רק על דבר אחד אף אחד לא מדבר: על המשכורת. בכל פעם שמציינים כמה משכורות צריך בישראל כדי לרכוש דירה, הביקורת היא על מחיר הדירה ולא על השכר המצומק. ברוב ההשוואות הבינלאומיות שמציגים אמצעי התקשורת ובהן מדגישים כי מעבר לים צריך הרבה פחות משכורות כדי להגיע אל היעד הנכסף, שוכחים לספר כי במקרים רבים המחירים במרכזי הערים באירופה דומים ואף גבוהים מאלה שבארץ, אלא שהמשכורות שם פשוט גבוהות יותר. צריך להגיד ביושר: גם אם המדינה תשווק קרקעות בזול ותאשר באגרסיביות תוכניות בנייה, גודלה המצומק של ישראל, בטח לאורך זמן, ימשיך להכתיב כאן מחירים גבוהים למדי, גם אם נמוכים מהשיא הנוכחי. אל תפסיקו לדבר על הוזלת מחירי הדיור, אבל תתחילו לדבר גם על העלאה. בתלוש.

ובינתיים, באמריקה. בזמן שבישראל לא מדברים על המשכורת, בארה"ב דווקא הנשיא בכבודו ובעצמו מוביל קמפיין בעניין. ברק אובמה מציע להעלות את שכר המינימום הפדרלי לכדי 10.10 דולרים בשעה לעומת 7.25 דולרים כיום. בחלק מהמדינות בארה"ב, שכר המינימום עומד אפילו על 15 דולר בשעה. השבוע קפץ אובמה לסיבוב שופינג מתוקשר בסניף של ענקית האופנה "גאפ", במחווה לכך שהרשת הודיעה לאחרונה כי תעלה באופן וולונטרי את שכר המינימום בחברה ל-9 דולרים בשעה בשנה הנוכחית ו-10 דולרים מהשנה הבאה. גם רשת וולמארט הודיעה שהיא בוחנת את האפשרות הזאת לאור הקמפיין של אובמה, וזה זמן טוב להיזכר בכך שראש הממשלה בנימין נתניהו התנגד במהלך הקדנציה הקודמת להעלות את שכר המינימום ל-23 שקל בשעה, ונאלץ להסכים רק לאחר איום בשביתה כללית מצד ההסתדרות. אולי יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג יאמץ את הקמפיין של אובמה ויסחף אחריו את הציבור? אל תהמרו על זה. בישראל כמו בישראל לא צריך חוק משילות כדי שהאופוזיציה תישאר לנצח באופוזיציה.

shai-n@globes.co.i