תוכן שיווקי

כתבה זו נכתבה והופקה על ידי כותבי תוכן מקצועיים בשיתוף גורם מסחרי.

כתבות התוכן השיווקי בגלובס כוללות מידע ענייני בעל ערך מוסף לקורא, תוך שמירה על שקיפות מרבית כחלק מהקוד האתי של גלובס.

מהן ההשלכות המרכזיות על עסקת הגז בין רוסיה לסין?

רוסיה וסין חתמו אתמול על הסכם לאספקת גז טבעי לתקופה של 30 שנה ■ היקף העסקה מוערך ב-400 מיליארד דולר ■ ההסכם מעניק מנופים אסטרטגים לרוסיה על פני אירופה ומעבר לכך נותן לרוסיה תנופה אדירה לתחום האנרגיה

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

רוסיה וסין חתמו אתמול על הסכם אספקת גז טבעי רוסי לסין - ל-30 שנה. מדובר בהסכם הגדול ביותר שחתמה רוסיה בתחום; ההסכם מוערך בכ-400 מיליארד דולר, במסגרת ההסכם רוסיה תשקיע כ-55 מיליארד דולר על הקמת תשתית בצד הרוסי, וסין תשקיע כ-20 מיליארד דולר על הקמת התשתית בצד שלה. על פי ההסכם, רוסיה תספק לסין כ-1.4TCF גז טבעי בשנה, המהווים כ-20% מסך הצריכה הסינית כיום, וכ-25% מיצוא הגז הרוסי כיום. ההסכם יהפוך את סין ללקוח השני הגדול ביותר של גז רוסי, אחרי גרמניה.

אירופה

■ להסכם ישנה משמעות אסטרטגית ארוכת טווח עבור רוסיה ועבור אירופה.

■ המגבלות הגיאוגרפיות הקיימות לרוסיה, הפכו אותה במידה רבה ל"ספק שבוי" של אירופה. כך, מרבית יצוא האנרגיה הרוסי נעשה באמצעות צינורות הולכה ממנה לכיוון אירופה (מחציתם עוברים דרך אוקראינה). השאיפה של רוסיה הייתה להקטין את תלותה בשוק האירופאי, לטובת הגדלת היצוא לכיוון מזרח אסיה. הגדלה זו כרוכה בהשקעות ענק ורוסיה העדיפה שצד נוסף יישא בחלק מעלויות ההקמה הללו.

■ בטווח המיידי - ההסכם מאפשר לרוסיה לשלוח איתות "חזק" לאירופה על פוטנציאל הנזק שעלול להיגרם לה, אם יורחבו הסנקציות הכלכליות שהוטלו על רוסיה סביב סוגיית אוקראינה. ועל כן, מבחינה זו יש להסכם השפעה ממתנת על אי הודאות שנוצרה לאחרונה סביב ההשלכות שתהיינה לסנקציות על רוסיה ועל אירופה.

■ בטווח היותר רחוק - סין הופכת יותר ויותר מתחרה ברכישת גז ונפט רוסיים, מה שמקטין את יכולת המיקוח האירופאית מול רוסיה, ומעלה את האפשרות שאירופה עתידה לפגוש בעתיד הלא רחוק, מחירי אנרגיה גבוהים מאלו שהורגלה אליהם. בהינתן רמת ייצור האנרגיה באירופה עצמה, האפשרות שתתרחש ירידה באספקת אנרגיה מרוסיה, פירושה שאירופה תיאלץ להגדיל את רכישות האנרגיה שלה מהמזרח התיכון (צפון אפריקה והמפרץ הפרסי): יותר ייבוא של גז נוזלי שהוא משמעותית יקר יותר, ותשלום יותר גבוה על הובלה ימית של נפט. האפשרות לעלייה במחירי האנרגיה, מגדילה את הסיכונים הכלכליים של אירופה.

רוסיה

המשמעות הכלכלית המידית לרוסיה: ההסכם נותן תנופה לתחום האנרגיה ברוסיה, ולענפים הקשורים אליו, ועל כן תומך בהתרחבות הפעילות הכלכלית בה. נקודה זו משמעותית בפרט - על רקע ההשפעה השלילית שהייתה לסוגיה הרוסית - אוקראינית על המטבע ועל הפעילות הכלכלית ברוסיה.