6 שנות מאסר לפקיד בבנק הפועלים שגנב כ-6 מ' ש' מלקוחות

בנוסף, בית המשפט קבע כי יוסף מסארווה ישלם למדינה קנס בסך 1.2 מיליון שקל ויפצה כל אחד מהתמלוננים בגובה סכום הגניבה

שנת מאסר על כל מיליון שקל שנגנבו: בית המשפט המחוזי מרכז גזר 6 שנות מאסר בפועל על פקיד בבנק הפועלים, שגנב למעלה מ-6 מיליון שקל מלקוחות הבנק במהלך כ-10 שנות עבודתו בבנק. בנוסף, נקבע כי הנאשם ישלם למדינה קנס כספי בסך 1.2 מיליון שקל או ירצה שנת מאסר תמורתו.

הנאשם, יוסף מסארווה, הודה והורשע, במסגרת הסדר טיעון, בריבוי עבירות של גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות הלבנת הון, פעולה אסורה ברכוש ועבירות של שימוש במירמה, עורמה ותחבולה בכוונה להתחמק ממס.

בגזר הדין נקבע כי מסארווה ישלם לכל אחד מהתמלוננים פיצוי בגובה סכום הגניבה שנלקח מכל אחד מהם, עד תקרה של 258 אלף שקל לכל אחד.

בכתב האישום המתוקן שהוגש במסגרת הסדר הטיעון, צוין כי בין השנים 2002-2012 עבד מסארווה בסניף טייבה של בנק הפועלים, כאשר עד לחודש ספטמבר 2012 עבד כיועץ השקעות, ומאז ועד לחודש דצמבר 2012 עבד כרכז מוצרים במחלקה הפרטית בבנק.

במסגרת תפקידו טיפל מסארווה בחשבונות של מספר לקוחות הבנק, נהג לתת שירות אישי ובלעדי ללקוחות אלה ולבצע את כל הפעולות הבנקאיות אותן נדרש לבצע על-ידם. במסגרת יחסי האמון שנוצרו בין הנאשם ללקוחותיו, קיבלו הלקוחות עדכונים ממנו, לעיתים בעל-פה ולעיתים תוך הצגת מסמכים שונים, כשלעיתים אף ביצע פעולות בנקאיות שונות כדי ליצור מצג-שווא בהקשר למצבו האמתי של החשבון.

מהאישום עולה כי בעשרות הזדמנויות שונות, בין השנים 2005-2010, משך מסארווה סכומי כסף במזומן בהיקף כולל של כ-3.3 מיליון שקל, בשקלים או במט"ח, מחשבונות הבנק של לקוחות, ללא סמכות או הרשאה, אותם שלשל לכיסו.

עוד צוין כי במהלך השנים 2005-2012, במאות הזדמנויות שונות, העביר סכומי כסף, מחשבונות בנק של לקוחות, לחשבונות בנק של לקוחות אחרים, על מנת להסוות את משיכות הכספים שביצע שלא כדין בחשבונות השונים, ואת יתרות החובה שיצר בחשבונות העו"ש והמט"ח של אותם לקוחות.

על מנת להסוות את פעולותיו, הוסיף מסארווה הערות על מסמכי הפעולות הבנקאיות, היוצרות מצג-שווא, לפיהן בוצעו הפעולות ביוזמת הלקוחות ובהרשאתם, ובחלק מהמקרים זייף את חתימות הלקוחות על גבי מסמכי הפעולות הבנקאיות.

עוד עולה מהאישום כי החל מחודש יוני 2011 ועד חודש דצמבר 2012 העביר מסארווה בעשרות הזדמנויות סכומי מט"ח שונים בשווי כולל של כ-580 אלף שקל, אותם נטל שלא כדין מתכניות חיסכון או חשבונות ניירות ערך של לקוחות לחשבון של לקוח, ללא ידיעתו ותוך ניצול פרטיו האישיים.

בנוסף, בעשרות הזדמנויות שונות ביצע המרה של סכומי הכסף במט"ח בחשבון אותו אחד לשקלים, אותם העביר באמצעות העברות בנקאיות לחשבון בנק של נותן שירותי מטבע (צ'יינג') בבקה אל גרביה. בעשותו כן, היינו רישום האחר כמוטב, יצר מסארווה מצג-שווא, וזאת על מנת להסוות את הקשר שלו לביצוע העברות אלו, וכן כי הוא המוטב בפועל.

בנוסף, החל משנת 2006 ועד לשנת 2012, בעשרות הזדמנויות שונות, העביר סכומי כסף מחשבונות בנק שקליים או מחשבונות מט"ח לאחר ביצוע המרה לשקלים בחשבונותיהם, לחשבון הבנק של הצ'יינג', בהעברות בנקאיות ישירות. בפקודות אלה ציין שמות מוטבים שונים לצורך הסוואת הקשר שלו לביצוע ההעברות בפועל ובעוד הוא המוטב בפועל.

לאחר ביצוע ההעברות והמרת הכספים למט"ח בצ'יינג' בבקה אל גרביה, נהג מסארווה להגיע למקום, לאסוף את הכסף במעטפות, תוך שהוא מציג מצג-שווא בפני פקיד הצ'יינג', לפיו מועבר הכסף ללקוחות להם הוא נותן "שירות אישי", בעוד שבפועל נטל את הכסף לכיסו.

סך כל הכסף שנלקח באופן האמור עומד על למעלה מ-2.7 מיליון שקל, וסך כל הסכומים שגנב מסארווה מלקוחותיו עומד על למעלה מ-6 מיליון שקל.

השופט יעקב שספר ציין בגזר הדין כי "המדובר בעבירות שלא זו בלבד שקל יחסית לבצען באמצעות פעולה חשבונאית פשוטה, אלא שגם איתורן וגילויין בעייתי, וקיים קושי להתגונן מפניהן, ועל כן יש בהן דרגת חומרה מיוחדת המצדיקה עונש שיהיה בו כדי לשגר מסר הרתעה חד-משמעי לעבריינים בפועל ובכוח בתחום זה, בדבר היעדר הכדאיות הכלכלית בביצוע עבירות מסוג זה".