משפחות הדיפלומטים בטורקיה יוחזרו לישראל מחשש לחייהם

בטורקיה פלשו מפגינים למתחם הנציגות הישראלית ואיימו לפרוץ לבניין ■ בפולין תקפו פעילים פרו-פלסטינים חברי משלחת ישראלית שערכה ביקור במדינה ■ מחאות נרשמו גם בוושינגטון

רג`פ טייפ ארדואן, יום הדין / צלם: רויטרס
רג`פ טייפ ארדואן, יום הדין / צלם: רויטרס

גל מחאות אלימות ברחבי העולם בעקבות החלטת ישראל אמש (ה') לפתוח בפעילות קרקעית בעזה. באיסטנבול ובאנקרה שבטורקיה פוזרו מתפרעים לאחר שניסו לפרוץ אל מתחם הנציגות הישראלית, בוושינגטון קראו מפגינים פרו-פלסטינים קריאות בגנות ישראל, ובפולין תקפו מפגינים חברי משלחת ישראלית שערכו ביקור במדינה.

זמן קצר לאחר הדיווחים על כניסת כוחות צה"ל לרצועת עזה אמש, שטפו אלפי מפגינים את רחובות איסטנבול ואנקרה שבטורקיה וקראו קריאות "מוות ישראל". מאות מתפרעים פלשו אל מתחם המשלחת הדיפלומטית הישראלית בבירה הטורקית כשהם מיידים אבנים לעבר חלונות המבנה ונושאים דגלי אש"ף. כוחות משטרה רבים שהוזעקו למקום פיזרו את המתפרעים בגז מדמיע, לאחר שכמה מהם ניסו לפרוץ אל פנים הבניין. גם גורמים רשמיים בטורקיה נטלו חלק בהסתה, בהם גם ראש עיריית אנקרה שכתב בחשבון הטוויטר שלו שיש "לכבוש את קונסוליית הרוצחים".

בעקבות הגילויים האלימים הורה שר החוץ אביגדור ליברמן, להחזיר לישראל את בני משפחות הדיפלומטים המשרתים בטורקיה, והורה על צמצום הייצוג הדיפלומטי במדינה למינימום הנדרש.

"ירקו עלינו וקראו לנו 'רוצחים'"

בכיכר קראקוב שפולין תקפו אתמול צעירים פרו-פלסטינים חברי משלחת "נפש יהודי - שם עולם" שערכו ביקור במדינה. משהבחינו המפגינים בקבוצת הישראלים, התקרבו כמה מהם לעבר חבריה והחלו לדחוף אותם ולירוק עליהם. "הם התקרבו אלינו ונתנו מכות למצלמות שהחזקנו", סיפר לחדשות 2 Online אריאל אילוז, שהותקף יחד עם חבריו. "הם צעקו לנו 'רוצחים' ו'פושעים'. מצד אחד לא רצינו להתבייש ביהדותנו ולא רצינו לעורר מהומה, אבל מצד שני היינו במסע שבו הדבר האחרון שרצינו זה לפחד בגלל יהדותנו".

כדי להימנע מהתנגשות אלימה, פצחו חברי המשלחת בשירי אהבת ארץ ישראל והחלו לרקוד ברחבת הכיכר תוך שהם קוראים לשלום. "השירה שלנו גרמה להם רק להתרגז יותר", סיפר אילוז. "כמה מהם הביטו בנו מרחוק ורמזו לנו בהעברת היד לרוחב הגרון בדיוק מה הם רוצים לעשות איתנו. השוטרים במקום הפרידו פה ושם בינינו, אבל לא עצרו אף אחד מהם ולא השרו תחושה של שליטה בשטח".

גם בוושינגטון נרשמו גינויים נגד ישראל בהפגנות יחסית רגועות של מאות פעילים פרו-פלסטינים, שמחו על הרג ארבעת הילדים הפלסטינים בחוף בעזה.