חשש בחברות הביטחוניות בישראל מאמברגו נשק בריטי

גורם בתעשיות הביטחוניות: "אם הבריטים יממשו את האיום שלהם עלולה להיות עבור אלתא כמו גם לחברות נוספות 'תקיעה' לא קטנה"

טנק בעזה  / צלם: רויטרס
טנק בעזה / צלם: רויטרס

שתיקה רועמת במשרד הביטחון ובחברות הביטחוניות, על רקע האיומים של בריטניה לאמברגו נשק חלקי על ישראל. בהודעה של ממשלת בריטניה נאמר כי אם הלחימה בין ישראל לחמאס תתחדש, היא תקפיא 12 רישיונות ליצוא ביטחוני של נשק ורכיביו של מערכות וטכנולוגיות המשמשים את צה"ל במסגרת הלחימה בעזה.

בהודעה שפרסם המשרד לענייני עסקים וחדשנות הבריטי, נאמר כי מדובר ברישיונות ליצוא של רכיבים וחלפים המשמשים טנקים, מטוסי קרב ומכ"מים, וזאת לאחר שכל רישיונות היצוא הביטחוני לישראל נבחנו בשבועות האחרונים בקפידה. הרישיונות שלגביהן לא קיים איום כי יוקפאו מתייחסים ליצוא של רכיבים ומערכות שבהן צה"ל לא עושה שימוש במסגרת הלחימה בעזה.

משרד הביטחון, כמו רבות מהתעשיות הביטחוניות בארץ, סירבו להתייחס היום באופן רשמי להודעת הבריטים. משרד הביטחון מוביל באמצעות מינהלת מיוחדת מטעמו את ייצור טנק המרכבה המשמש את צה"ל והחברה הבת של התעשייה האווירית, אלתא מערכות, עוסקת בתחום המכ"ם. במקרה שבריטניה תממש את איומיה, מדובר בפעילויות שעשויות להיפגע אם כי לא ברור באיזה היקף. גם בתעשייה האווירית סירבו למסור התייחסות. אלתא מערכות מייצרת גם את המכ"ם של המערכת ליירוט רקטות, כיפת ברזל. לגבי תוכנית זו, לא יחול שינוי ברישיונות היצוא של בריטניה.

"אמנם בכיפת ברזל לא יפגעו, אך אם הבריטים יממשו את האיום שלהם עלולה להיות עבור אלתא כמו גם לחברות נוספות 'תקיעה' לא קטנה", אמר היום ל"גלובס" גורם מהתעשיות הביטחוניות. "יתכן שבמקרה כזה אותן חברות יצטרכו לחפש את הרכיבים ואת החלפים שלהם הן זקוקות במקומות אחרים ולחלופין לפנות לראש הממשלה ולשר החוץ ולבקש את התערבותם מול מקביליהם בבריטניה כדי לשנות את ההחלטה".

בחלק מהחברות הביטחוניות חששו תחילה כי הקפאת הרישיונות בבריטניה תתייחס גם לרכיבים הקשורים לייצור מטוסים ללא טייס (מל"טים). שתי החברות המובילות בשוק זה הן אלביט מערכות והתעשייה האווירית וחיל האוויר עושה שימוש נרחב בכלי הטיס שלהן גם במסגרת של לחימה וגם בשגרה ברצועת עזה. באלביט מערכות הבהירו היום כי ההודעה של בריטניה לא מתייחסת למל"טים.