כוחות צבא הוזנקו לחפש בים אחר טיסת "אייר-אסיה"

(עדכון) - ספינות ומטוסי הרקולס יצאו לאזור המשוער של התרסקות מטוס האיירבאס שנעלם בדרכו לסינגפור ועליו 162 נוסעים ואנשי צוות ■ החיפושים הופסקו בשל החשיכה ויתחדשו בבוקר

מטוס אייר אסיה / צילום: רויטרס
מטוס אייר אסיה / צילום: רויטרס

חיל האוויר האינדונזי יצא הבוקר (א') למבצע חיפושים רחב-היקף אחר טיסת "איר-אסיה" שנעלמה בדרכה לסינגפור. על טיסה QZ8501 היו בסך הכל 162 בני אדם, בהם 155 נוסעים ושבעה אנשי צוות, רובם אזרחי אינדונזיה.

טייסי המטוס, שהמריא מאינדונזיה, ביקשו לשנות את נתיב הטיסה של מטוס האיירבאס A320 כדי לחמוק ממזג אוויר קשה. ככל הנראה הם פנו שמאלה וטיפסו מגובה של 34 אלף רגל לרום של 38 אלף רגל, ולאחר מכן הפסיקו לתקשר עם בקרת הקרקע. האות האחרון מהמטוס התקבל כשעה ורבע לפני שעת הנחיתה המתכוננת.

חברת "אייר אסיה", שמושבה במלזיה, שולטת על שוק הטיסות הזולות בדרום-מזרח אסיה, ומעולם לא איבדה מטוס בתאונה. החברה שינתה הבוקר את צבע הלוגו שלה ברשתות החברתיות מאדום בוהק לאפור. מנכ"ל החברה, טוני פרננדז, הודיע כי הוא יוצא לנמל התעופה סורביה באינדונזיה, העיר שבה מתגוררים רבים מהנוסעים שהיו על המטוס. "המחשבות שלי נתונות כעת לנוסעים ולאנשי הצוות", כתב פרננדז בטוויטר. "אנחנו תולים תקווה במבצע החיפוש וההצלה, ומודים לממשלות אינדונזיה, מלזיה וסינגפור".

במסיבת עיתונאים שכינסה חברת התעופה, נמסר כי המטוס כבר היה אמור לכלות את מלאי הדלק שלו. לדברי משרד התחבורה באינדונזיה, הטייסים לא שלחו אותות מצוקה. מבין 162 הנוכחים על המטוס, 155 הם אינדונזים, שלושה מקוריאה הדרומית, אחד מסינגפור, אחד ממלזיה, אחד מצרפת ואחד מבריטניה.

קברניט המטוס שנעלם הלילה היה בעל ניסיון של 6,100 שעות טיסה. הקצין הראשון רשם 2,275 שעות. המטוס היה בן שש שנים ועבר טיפול תחזוקה אחרון ב-16 בנובמבר. חברת אירבאס הודיע כי המטוס השלים 23 אלף שעות טיסה בשירות החברה, בכ-13,600 טיסות.

העיתון "ג'קרטה גלוב" ציטט מקור בצוות החיפוש וההצלה, שאמר כי החיפושים נערכים באזור הנמצא כ-145 קילומטרים מהאי האינדונזי בליטונג. לדבריו, התקבלו דיווחים ולפיהם המטוס "חג מעל הים באזור כדי לחמוק מסופה, ואז נקלע למערבולות והתרסק בים". לדיווח אין אישור ממקורות רשמיים. מוקדם יותר דווח על איתור אפשרי של שברים בים ג'אווה, אך צוותי החילוץ הודיעו כי הדיווח שגוי.

סינגפור, מלזיה ואוסטרליה הציעו לממשלת אוסטרליה עזרה בחיפושים אחר המטוס. מלזיה הודיעה כי שלחה ספינות ומטוסי "הרקולס" לאזור המשוער של ההתרסקות. גם סינגפור שלחה מטוס הרקולס. אוסטרליה הציע לשלוח מטוסי סיור, דומים לאלה שהשתתפו בחיפושים אחר המטוס המלזי שנעלם בחודש מרץ.

זו התאונה האווירית השלישית של חברות תעופה אסייתית השנה. ב-8 במרץ 2014 נעלם מטוס בואינג 777 של חברת "מלזיה אירליינס", באחת התעלומות הגדולות בתולדות התעופה האזרחית.

המטוס יצא מקואלה לומפור לבייג'ינג, כשעל סיפונו 239 נוסעים ואנשי צוות. לאחר 16 ימים מהיעלמות המטוס, הודיעה החברה כי על סמך המידע המצוי ברשותה הוא התרסק באוקיינוס ההודי.

לאחר חיפושים נרחבים שארכו כמה חודשים, הושעה החיפוש כדי שצוותי מחקר יוכלו למפות את תוואי הקרקעית ולהגדיל את הסיכוי למצוא את המטוס. בחודש אוקטובר חודשו החיפושים התת-ימיים אחרי שברי המטוס והם יימשכו עד סוף 2015. מבצע החיפושים אחר המטוס הנעלם נחשב ליקר מסוגו בהיסטוריה.

ב-17 ביולי, מטוס נוסף של "מלזיה איריליינס" התרסק מפגיעת טיל במזרח אוקראינה בדרכו מאמסטרדם לקואלה לומפור. 298 בני אדם נהרגו.