ההסתבכות המביכה של התובעת הבכירה

רשימת העצורים בחשד למעורבות בפרשת עו"ד פישר הולכת ומתארכת: לאחר מנכ"ל נתיבי ישראל לשעבר, שני קבלנים ועופר נמרודי, הגיע אמש תורה של עורכת דין מוכרת, המקורבת מאוד לפישר f לפי החשד, הבכירה לשעבר במשרד המשפטים ניסתה לשבש את חקירת הפרשה ע"י תיאום עדויות, ופעלה לכאורה כשלוחתו של פישר בתקופת מעצרו וכן במהלך החקירות. זאת, כאשר נאסר עליו לדבר או לפגוש את המעורבים בתיק f סנגור בכיר: "יום קשה מאוד לפרקליטות, למערכת האכיפה ולשלטון החוק. רעידת אדמה של ממש"

פרשת השוחד לכאורה של רונאל פישר ממשיכה לספק חשודים בכירים. אמש (ג') היה זה תורה של עורכת דין מוכרת, ולשעבר בכירה במשרד המשפטים, להיעצר בחשד למעורבות בעבירות יחד עם עו"ד פישר. עורכת הדין, אשר שימשה בתפקיד בכיר בשירות המדינה ובשנים האחרונות עבדה בשוק הפרטי, והייתה בקשרים עם פישר, נחקרה בחשד לשיבוש הליכי משפט וביצוע עבירות של טוהר המידות בפרשה. המשטרה חושדת, בין היתר, כי עורכת הדין ניסתה לשבש את החקירה על ידי תיאום עדויות, ופעלה לכאורה כשלוחתו של פישר בתקופה מעצרו וכן במהלך החקירות. זאת, כאשר נאסר עליו לדבר או לפגוש את המעורבים בתיק. עורכת הדין תובא להארכת מעצר לאחר סגירת העיתון.

שמה של עורכת הדין אסור לפרסום על-פי חוק, לפי שעה, אך גורמים המכירים את עורכת הדין ויודעים על מעצרה, הגיבו בדרכים שונות למעצרה - חלקם הופתעו, הביעו צער ושיבחו את יכולותיה, ואילו אחרים סיפרו על שמועות שהתרוצצו שנים רבות בקשר להתנהלות בלתי תקינה של עורכת הדין בתקופה שעבדה במשרד המשפטים (ראו ידיעות נפרדות). "די מפתיע כל העניין הזה. זה באמת יום קשה מאוד לפרקליטות, למערכת האכיפה ולשלטון החוק. רעידת אדמה של ממש", אומר ל"גלובס" סנגור בכיר. "עד היום נעצרו, נשפטו ונשלחו למאסר בכירים בכל זרוע שלטונית, אבל איש לא שיער שיבוא יום ובכירה במשרד המשפטים תיעצר בחשדות כל-כך חמורים של פגיעה בטוהר המידות תוך כדי קבלת החלטות מעוותות".

פרשת רונאל פישר מספקת מדי יום כמעט מידע נוסף ומפליל לכאורה אודות אנשים בכירים ומוכרים במשק. מן החשדות מצטיירת תמורה, לפיה חלק מלקוחותיו של עו"ד פישר שילמו על שירות שהוא לכאורה מעבר לייצוג משפטי - פישר ניהל כביכול מעין רשת של מידע חסוי בקשר לחקירות מתנהלות ושל שוחד לסגירת חקירות. לחשדות שנחקרו מצטרפת הטענה שהעלה איש רשות המסים לשעבר, שוקי משעול, על כך שפישר הציע לו כביכול לשלם כספים, כדי להביא לסגירת חקירה פלילית נגדו (ראו ידיעה נפרדת). היום גם פורסם במספר כלי תקשורת על מעצרם של שני שופטים וקבלן נוסף בפרשה. לא ברור מה מקור המידע, אך דוברת מח"ש הבהירה כי לא ידוע למח"ש במה מדובר.

נמרודי שוב הסתבך?

במשטרה נחקרו בימים האחרונים מספר חשודים בכירים בחדש כי העבירו בתיווכו של פישר, כספי שוחד לקצין המשטרה, רב-פקד ערן מלכה. זאת, לכאורה, בתמורה למידע על תיקי חקירה שהתנהלו בעניינם. אתמול היה זה תורו של איש העסקים ומו"ל עיתון "מעריב" לשעבר, עופר נמרודי (58), שנעצר על-ידי חוקרי המחלקה הארצית לחקירות שוטרים (מח"ש) המופקדת על החקירה. נמרודי נחקר במשך שעות ארוכות באזהרה, בחשד למתן שוחד ושיבוש מהלכי משפט, הכחיש את החשדות המיוחסים לו, ושוחרר למעצר בית למשך יומיים. עם זאת, העובדה שהוא לא הובא לדיון הארכת מעצר בביהמ"ש עשויה ללמד שמעורבותו בפרשה מצומצמת יחסית.

לפי החשד, נמרודי ביקש לקבל מהמשטרה מידע על חקירת פרשת הלבנת ההון ועבירות ני"ע, שבמסגרתה הוא מסר בעבר עדות, אך לא נחקר באזהרה. לפי ההערכה, המדובר בחקירה בפרשה שכונתה "אדון האשליות", שעסקה בחשד כי כספי הימורים לא חוקיים הולבנו באמצעות רכישת ני"ע של חברת "הכשרה אנרגיה" וחברות נוספות. זאת, בין היתר על-ידי רועי חיון, איש עסקים מגבעתיים הפעיל בתחום הפורקס. שמו של חיון נודע בשוק ההון, לאחר שפורסם שזה הרוויח 5 מיליון דולר על השקעה של עשרות אלפי דולרים בלבד במניות "הכשרה אנרגיה", שהונפקה בנובמבר 2010.

רפ"ק מלכה החליף את ראש צוות החקירה בתיק החקירה בפרשת "אדון האשליות" ועמד תקופה קצרה בראשו, ולכן יכול היה לכאורה להעביר לנמרודי מידע בנושא. לפי החשד, באמצעות עו"ד פישר - אותו הכיר נמרודי כבר מהימים שבהם פישר היה עיתונאי בכיר ב"מעריב" - העביר נמרודי סכומי כסף נכבדים לרפ"ק מלכה, כדי לקבל מידע אודות החקירה הזו.

הקוד שפוצח ועדת המדינה

עוד הותר לפרסום השבוע, כי גם מנכ"ל נתיבי ישראל (מע"צ) לשעבר, שי ברס, נעצר בחשד לשוחד במסגרת חקירת פרשת פישר. ברס (65) חשוד במתן שוחד לרפ"ק מלכה, באמצעות פישר, תמורת קבלת מידע מתיקי חקירה משטרתיים. לפי ההערכה, המידע המבוקש עסק בחשדות למינוי מקורב ללא מכרז תקין, ותוך ניגוד עניינים, שקידם ברס בנתיבי ישראל, וכן נגע להתנהלות לא תקינה לכאורה של ברס מול קבלנים. בנוסף, חשוד ברס בשיבוש מהלכי משפט. בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בירושלים צוין כי "עניינו של ברס הוא חלק מפרשה גדולה יותר, הכוללת מספר פרשות הדומות ובהם מעורבים שונים". עוד נעצרו במסגרת הפרשה שני בעלי חברה קבלנית, החשודים כי שיבשו באופן חמור חקירה משטרתית ואף נתנו שוחד במסגרת זו.

מעצרם של נמרודי, ברס והחשודים האחרים התאפשר הודות לפריצת דרך של ממש שהתחוללה בחקירת פרשת פישר. המידע המפליל לכאורה נחשף לאחר שחוקרי מח"ש לפצח את ארבע הספרות שמהוות את קוד הנעילה של האיפון של פישר, ולהוציא ממנו מידע רב אודות יחסיו עם רפ"ק מלכה. הפקת המידע גם סללה את הדרך לגיוס העוזרת של פישר במשרד עורכי הדין שלו כעדת מדינה בפרשה. רפ"ק מלכה, שהחל בהמשך לשתף פעולה עם המשטרה, מקווה אף הוא להיות עד מדינה, כדי למלט עצמו מעונש חמור. ואולם, לפי ההערכה, נכון להיום הסיכויים לכך אינם גבוהים, בשל העובדה שהוא אחד משני החשודים המרכזיים.

התרגיל של חסן

הפרשיות האחרונות מצטרפות לשתי הפרשות המרכזיות, שבגינן זומן עו"ד פישר לשימוע שלפני העמדה לדין - פרשיות אלון חסן ואילון מכלוף. על רקע החשדות לביצוע עבירות שוחד ומרמה בפרשיות אלו, נעצר פישר לראשונה ביולי אשתקד.

פישר חשוד שהציע לחסן לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. מעצרו הראשון של פישר התאפשר לאחר שחסן גויס על-ידי מח"ש ועשה לפישר "תרגיל", כאשר העביר לו מזוודה עם מזומנים תמורת שירותיו הלא-חוקיים לכאורה. אירוע העברת המזוודה, כמו גם הצעתו של פישר לחסן לתשלום הסכום, תועדו בוידאו ללא מודעותו של פישר.

במקרה השני, כך על-פי החשד, קיבל פישר סכום כסף במזומן ממכלוף, הבעלים של מטמנת פסולת באשקלון, אותו ייצג בהליכים משפטיים שהתנהלו בעניינו. גם במקרה הזה חשוד פישר כי קיבל את הכספים, לאחר שיצר מצג, כי בדעתו להעבירם לידי שוטר בתמורה לקבלת מידע בעניין תיקי חקירה המתנהלים נגד מכלוף.

בנוסף על כל אלה ממשיכה מח"ש לבדוק אם פישר הציע לעו"ד רועי בר, ששימש כיועץ משפטי חיצוני לעיריית רחובות, דרך מתווך (חבר משותף), לסגור את תיק החקירה נגדו תמורת 2 מיליון דולר. בר חשוד בפרשת שחיתות הקבלנים בראשל"צ וברחובות, שבה מעורבים גם מנור גינדי ורוני יצחקי. כמו-כן בודקת מח"ש אם פישר העביר מידע מחקירת משטרה ללקוחו, חברו הקרוב ושותפו העסקי, יאיר ביטון, מבעלי חברת ב.יאיר, החשוד בהלבנת הון של כ-60 מיליון שקל דרך ארגון הפשיעה של יצחק אברג'יל.

התגובות למעצרה של עורכת הדין הבכירה בפרשת רונאל פישר - מעורבות, אך הטענות לקשרים קרובים מדי בינה לבין עו"ד רונאל פישר, כמו גם שמועות על קשרים מחשידים עם עורכי דין נוספים אינן חדשות. חלק מהשמועות בנוגע לעורכת הדין הבכירה, לשעבר בכירה במשרד המשפטים, בנות יותר מעשור. "רונאל פישר ביקש ממני '20 אלף ירוק' כדי לסגור התיק הפלילי נגדי באמצעות קשריו עם הפרקליטה הבכירה", סיפר היום (ד') איש רשות המסים לשעבר, שוקי משעול, ל"גלובס". מאידך, עו"ד המייצג חשודים אחרים בפרשה העריך היום באוזני "גלובס" כי אין לחרוץ את דינה של עורכת הדין בתקשורת, משום שלהערכתו אין בחשדות נגדה ממש.

הטענות על יחסים בלתי כשרים בין פישר לעורכת הדין, אז בכירה במשרד המשפטים, עלו מעדות שנתן משעול בבית המשפט, במסגרת הליך פלילי שהתנהל נגדו. טענות אלו נחשפו לראשונה על-ידי משה ליכטמן ב"גלובס" עוד ב-2010. "אני נזכר איך לפני כמה חודשים היה אצלי רונאל פישר במשרד במע"מ וסיפר לי על פרשת האחים דבוש וזאב רוזנשטין והקשרים האינטימיים שלו עם עורכת הדין, ואיך הוא גרם לזה שהאחים דבוש יהיו עדי מדינה", העיד משעול בבית המשפט. בהמשך העיד כי פישר אמר לו, ככלל, שביכולתו "להסדיר בעיות" באמצעות אותה עורכת דין. בעקבות פרסומים נוספים בפרשה, הודיעה נציבת התלונות על הפרקליטים, השופטת בדימוס הילה גרסטל, כי תבדוק את הטענות. רונאל פישר והפרקליטה הכחישו בעבר את הטענות.

"מילים בוטות לתיאור היחסים"

משעול היה חלק מקבוצה שכונתה "קבוצת ה-15", שהתלוננה על חשדות לשחיתות במחלקת החקירות ברשות המסים בתחילת העשור הקודם, ושילמה על כך מחיר אישי. משעול עצמו סולק מתפקידו והועמד לדין בגין פגיעה בפרטיות נישומים ובגין ניסיון לקבל במרמה סכום פעוט של 500 שקל כהחזר על ביטוח רכב. זאת, לאחר חקירה סמויה ממושכת שנערכה נגדו.

"ב-2003 נפתחה נגדי חקירה סמויה על רקע חשיפת הנעשה במחלקת החקירות והניסיון של מנהל רשות המסים דאז, איתן רוב, להדיח אותי", מספר היום משעול ל"גלובס". "כמה חודשים לאחר שנפתחה החקירה, הגיע אלי רונאל פישר למשרד במע"מ ותוך כדי שיחה סיפר לי על קשריו המיוחדים והאישיים עם הפרקליטה הבכירה, תוך שהשתמש במילים בוטות לתיאור היחסים".

פגישה זו התרחשה, לדברי משעול, ביוני 2004, תקופה בה נערכה נגדו חקירה סמויה שלוותה בהקלטת הנעשה בחדרו ברשות המסים. "אני בזמנו לא ידעתי שמתנהלת נגדי חקירה, ולכן לא כל כך הבנתי מה פישר רצה, למה סיפר לי את מה שסיפר באותו הזמן. פישר כנראה ידע על החקירה נגדי".

משעול מספר כי לאחר שנעצר באפריל 2005, פנה תחילה לעו"ד אודי ברזילי כדי שייצג אותו בשלב המעצר, ולאחר ששוחרר למעצר בית, קיבל טלפון נוסף מעו"ד פישר. "רונאל סיפר לי שוב על קשריו האינטימיים עם הפרקליטה. בהמשך שכרתי אותו לייצג אותי בבית הדין לעבודה לצורך הטיפול בתביעה שהגשתי סביב פיטורי. בהמשך הדרך ביקש ממני פישר '20 אלף ירוק' כדי לסגור את התיק הפלילי נגדי באמצעות קשריו עם הפרקליטה, ואני סירבתי".

"יכולת להניע את הפרקליטה"

לטענת משעול, סירובו הביא לכך שהמוטיבציה של עו"ד פישר לטפל בתיק של משעול בבית הדין לעבודה פחתה משמעותית. "הבנתי שהוא אינו נותן לי שירות כראוי על רקע הסירוב שלי להעביר את הכסף, אז הפסקתי את הייצוג אצלו ופניתי לעו"ד מנחם רובינשטיין. סיפרתי לרובינשטיין את הסיפור, אבל הוא חשב שאני מגזים". לדברי משעול, "בהמשך נערך לי שימוע לפני העמדה לדין אצל אותה הפרקליטה, בנוכחות עו"ד רובינשטיין, וזו החליטה להעמיד אותי לדין. זאת, למרות שקודם לכן היא ביקשה במסמך כתוב להעביר את הטיפול בתיק שלי לערוצים משמעתיים, כי סברה שכך היה ראוי".

משעול מספר שהעביר בשבועות האחרונים למח"ש הקלטות של שיחות בינו לבין פישר, הכוללות את ההתרברבות לכאורה של פישר בקשריו עם הפרקליטה הבכירה והצעות לתשלום שוחד לסגירת התיק. "היה לזה גם צד פורמלי", אומר משעול. "לדוגמה, העברתי למח"ש מכתבים פורמליים שהוא העביר לאותה הפרקליטה, ובהמשך מכתבים ששלחה הפרקליטה עצמה ליאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה), בהם הפצירה ביאח"ה לזרז את סיום החקירה בענייני ולהעביר לה את החומר בהקדם".

מה היה הטעם במכתבים האלו?

"זה היה חלק מהניסיון שלו להוכיח את יכולתו להניע את הפרקליטה, כדי לשכנע אותי לשלם את השוחד שביקש".