איך משתלם לשלם בחו"ל?

תיירים ישראלים בחו"ל אוהבים לקנות, והרבה * בדיקת "גלובס" מגלה פערים גדולים בין חברות האשראי הן מבחינת גובה העמלה על תשלום באשראי והן על משיכה מכספומט

אאמצעי התשלום הנוח בחו"ל הוא כרטיס האשראי, אלא שלנוחות יש מחיר בדמות עמלה המתווספת לכל חיוב ולכל משיכת מזומנים שמתבצעת בחו"ל. לכל אחת מחברות כרטיסי האשראי עמלה שונה, חלקן מיטיבות עם המשלמים בדולר (ארה"ב) וחלקן עם המשלמים באירו. הבשורות הן שבהנחיית בנק ישראל, החל ב-1 ביולי כל החברות מחויבות לחשב את תוספת העמלה בהמרת העסקה לפי שער יציג ולא לפי שער העברות והמחאות הגבוה יותר - כפי שהיה נהוג עד כה (למעט בחברת cal שגבתה לפי שער יציג לפני ההנחיה). בשורה התחתונה, אם קיימים ברשותכם כמה כרטיסים, תוכלו לבחור את המשתלם בהתאם לארץ שאליה אתם נוסעים: בארה"ב עדיף לשלם באמצעות ויזה של לאומי קארד ובאירופה עדיף לשלם באמצעות מאסטרקארד של לאומי קארד.

תשלום באשראי: דולר או אירו?

לאומי קארד: בלאומי קארד נעשית הפרדה בין כרטיס ויזה ובין כרטיס מאסטרקארד של החברה - כך שבכל אחד מהכרטיסים נגבית עמלה אחרת בהתאם למטבע שבו הוצעה העסקה: למחזיקי ויזה של לאומי קארד משתלם יותר לבצע עסקאות בדולר ארה"ב עליהן ישלמו עמלה של 0.75%, בשעה שעל עסקאות המבוצעות במטבע אחר (כולל אירו) תיגבה עמלה של 2% (שגם היא הנמוכה ביחס למתחרות).

למחזיקי מאסטרקארד של לאומי קארד חישוב העמלות הפוך: העמלה הנמוכה היא בתשלום על אירו/מטבע אחר, ואליה תתווסף עמלה של 0.75%. עבור עסקאות שמבוצעות במטבע אחר, כולל דולר ארה"ב, תיגבה עמלה של 2%. בשורה התחתונה, מחזיקי ויזה של לאומי קארד ישלמו את העמלה נמוכה ביותר בתשלום עבור עסקאות דולריות ומחזיקי מאסטקארד של לאומי קארד ישלמו את העמלה הנמוכה ביותר על עסקאות שמבוצעות באירו או במטבע אחר (להוציא דולר ארה"ב). * cal: חברת cal (ויזה, דיינרס ומאסטרקארד) גובה עמלת המרה של 2.5% מגובה העסקה - עמלה שנהוגה בחברה זה שנים. אמנם העמלה אחידה בין המטבעות כך שאין בלבול - אלא שביחס למתחרים, מדובר בעמלה גבוהה יחסית (גם אחרי שהחברות האחרות נדרשות כעת ליישר קו עם מדיניות כאל ולהמיר את העסקה לפי שער יציג).

נזכיר כי למחזיקי דיינרס עדיף לקחת עמם כרטיס נוסף, משום שבבתי עסק רבים לא מכבדים כרטיסי אשראי של דיינרס. ב-cal מסבירים כי הם אינם אחראים על כיבוד הכרטיס בעולם, אולם בישראל החברה שמה זאת לעצמה כיעד, בעיקר לאחר השקת כרטיס האשראי לחברי מועדון הנוסע המתמיד של אל על. * ישראכרט: גם ישראכרט גובה עמלה אחידה על עסקאות שמבוצעות בחו"ל באמצעות כרטיסי אשראי בינלאומיים של ישראכרט ושל כרטיסי אמריקן אקספרס. מדובר בעמלה של 2.3% מהעסקה על תשלום במטבע דולר או אירו. בעבר, תעריפי החברה היו נמוכים יותר ושונים בהתאם למטבע שבו בוצעה העסקה.

כספומט: מ-14 שקל לכל משיכה

בעבור משיכת מזומנים בכספומט בחו"ל גובות חברות כרטיסי האשראי עמלות גבוהות יותר לעומת עמלת התשלום באמצעות כרטיס האשראי בלאומי קארד שיעור העמלה דומה לזה שבתשלום באמצעות כרטיס האשראי (למחזיקי ויזה של לאומי קארד עמלה של 0.75% במשיכת דולרים ו-2% עמלה במשיכת מט"ח אחר ומחזיקי מארסטקארד ישלמו 0.75% עמלה על משיכת אירוו-2% במשיכת מטבע אחר), אלא שלכל משיכה מתווספת עמלה של 4 דולר (כ-15 שקל) - בסכומים קטנים יותר העמלה הזו מייקרת את המשיכה ללקוחות החברה: כך שבמשיכת 100 דולר לדוגמה - מחזיקי מאסטרקארד של לאומי קארד ישלמו את העמלה הגבוהה ביחס למתחרים (23 שקל, לפי שער של 3.76 שקל לדולר) ובמשיכת 100 אירו ישלמו מחזיקי ויזה של לאומי קארד את העמלה הגבוהה ביחס למתחרים: (23 שקל, לפי שער של 4.21 שקל לאירו), אלא שבמשיכת סכומים גבוהים יותר, עמלת כאל וישראכרט העומדת על 3.85% ו-3.9% בהתאמה מסך סכום המשיכה - מובילה לכך שמחזיקי הכרטיסים של שתי החברות משלמים עמלה הגבוהה משמעותית ביחס לזו שמשלמים מחזיקי לאומי קארד, גם לאחר תוספת עמלה של 4 דולר: במשיכת 1,000 דולר ישלמו מחזיקי ויזה של לאומי קארד 100 שקל פחות עמלה מזו שישלמו מחזיקי כרטיסי האשראי של כאל ושל ישראכרט על אותה פעולה.

הכרטיס אבד? שלמו מ-120 שקל

אם הכרטיס אבד או נגנב חסימתו מתאפשרת מידית, אך הנפקת חדש תעלה לא מעט בשל עלות שילוח ליעד.

הנפקת כרטיס חדש בכאל (ויזה/דיינרס) תעלה 30 שקל - אל הסכום הזה יש להוסיף עלויות שילוח בהתאם לארץ אליה נשלח הכרטיס, לדוגמה 24.5 דולר (כ-92 שקל) למערב אירופה או ארה"ב.

בישראכרט כרטיס שיונפק בחו"ל יעלה כ-570 שקל (150 דולר) וכרטיס שיונפק בארץ ויישלח לכתובת רצויה בחו"ל יעלה 68 שקל (18 דולר) בתוספת דמי משלוח. בשורה התחתונה: הנפקת כרטיס חדש למחזיקי כרטיסי האשראי של cal יהיו הזולים בהשוואה, כשיעלו כ-122 שקל.

4

דברים שכדאי לדעת על אשראי ומזומן בחו"ל

1. משיכה מכספומט יקרה יותר:

משיכת מזומנים מהכספומט עולה יותר מאשר גיהוץ הכרטיס, בשל עמלות גבוהות יותר שגובות החברות על פעולה זו.

2. יש תשלום על המרה לשקלים:

על כל תשלום באשראי תשלמו עמלת המרה של המטבע המקומי לשקלים. העמלה נעה בין 0.75% ל-2.5% והיא משתנה בין החברות ובין המטבעות בהן מבוצעת העסקה.

3. שימו לב למועד החיוב:

מועדי החיוב בעסקאות שמבוצעות בחו"ל שונים והם נעשים בסמוך לביצוע העסקה ולא בהתאם למועד החיוב הרגיל. ניתן לבקש מראש מועדי חיוב שונים מול חברת האשראי.

4. ניתן להנפיק כרטיס שאבד:

אם אבד או נגנב כרטיסכם בחו"ל ניתן להנפיק חדש ולקבל בבנק מקומי: עלות הנפקת כרטיס חדש מגיעה עד 570 שקל.

היתרונות והחסרונות של כרטיס אשראי נטען

אין לכם חשק לחשב עמלות? ניתן גם להשאיר את כרטיס האשראי הקבוע בבית ולהצטייד בכרטיס זמני הטעון במט"ח דולר, אירו או ליש"ט. בנק הדואר מוכר מט"ח גם באמצעות כרטיס ויזה נטען, כך שרוכשים מט"ח בסניפי הדואר ובמקום לקבל מזומנים מקבלים כרטיס הטעון בסכום הרצוי. מהטעינה השנייה משלמים עמלה של 0.8% על הסכום הנטען ואת המט"ח קונים בשער מכירה של הדואר, שהוא גבוה יותר מהשער היציג בכ-2%-3%). בכרטיס הוויזה הנטען בדולרים ניתן להטעין עד 2,500 דולר, ובכרטיס האירופאי (סמארטקארד) ניתן להטעין עד 5,000 אירו (או ליש"ט שווה ערך). הכרטיסים הללו אינם מקושרים לחשבון הבנק הקבוע, מה שמהווה יתרון במקרה של אובדן או גניבה (וגם אגב יכול לשמש לקניות אונליין מאתרים בינלאומיים). הכרטיסים מכובדים בכל בית עסק שמכבד ויזה או מאסטרקארד וניתן למשוך באמצעותם מזומנים.

אם הסכום נגמר, ניתן לטעון את הכרטיס בסכום נוסף במהלך הנסיעה באמצעות מכר שניגש לסניף דואר בישראל ורוכש עבורכם מט"ח שנטען בכרטיס או באמצעות העברה בנקאית אינטרנטית מחשבונכם לחשבון שעל שם הכרטיס בבנק הדואר (לא מדובר בחשבון בנק אלא בחשבון לכרטיס בלבד). במידה ונשארת יתרה, ניתן למכור אותה בסניפי הדואר תמורת שקלים.

ומה העלויות? מאסטרקארד: 45 שקל, ויזה: 40 שקל - לרכישה חד פעמית. טעינה ראשונה לא כרוכה בעמלה ומהטעינה השנייה מתווספת עמלה של 0.8% מסכום הטעינה. שערי המטבע שעל-פיהם טוענים את הכרטיס הם שערי המכירה של בנק הדואר. נכון להיום (ב') שער המכירה של בנק הדואר לדולר עומד על 3.90 שקלים לעומת שער יציג של 3.79 שקלים

ושער המכירה של הדואר לאירו עומד על 4.32 שקלים לעומת שער יציג של 4.25 שקלים. בקנייה מעל 800 דולר/אירו/ליש"ט תוענק הנחה של 3 אגורות משער המכירה נכון ליום הקנייה.