מיטב דש רוכש 20% מפנינסולה ב-29 מ' ש': "האשראי החוץ בנקאי זוכה לעידוד רגולטורי"

לאחר העסקה יהיה מיטב דש בעל השליטה בחברה, העוסקת במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים ונסחרת בשווי של 135 מיליון שקל

בית ההשקעות מיטב דש דיווח בסוף השבוע על הסכם להשקעה של 28.8 מיליון שקל כנגד הקצאה של 20% ממניות חברת פנינסולה, העוסקת במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים. החברה הנסחרת בבורסה בשווי של 135 מיליון שקל, מנוהלת על ידי מיכה אבני (המחזיק כיום ב-29% מהמניות). לאחר השלמת העסקה, תהפוך מיטב דש לבעלת שליטה בפנינסולה. ההשקעה תבוצע לפי מחיר של 1.155 שקל למניית פנינסולה - כ-13% מתחת למחיר השוק בסוף השבוע, וזאת מאחר שמדובר במניות מוגבלות.

במיטב דש הסבירו את המהלך בכך ש"פעילות אשראי חוץ בנקאי לחברות זוכה לעידוד מטעם הרגולטורים השונים. להערכת החברה, החקיקה הצפויה להסדיר את פעילות האשראי החוץ בנקאי לחברות, תגביר את התחרות בשוק האשראי". נזכיר כי קבוצת הביטוח מגדל כבר נכנסה לפנינסולה באוגוסט 2008 כבעלת מניות פיננסית (ללא זכויות שליטה וניהול), באמצעות כספי העמיתים שלה. מגדל מחזיקה כיום בכ-17% מההון.

מיכה אבני, מייסד ומנכ"ל פנינסולה, אמר כי "היקף האשראי לעסקים קטנים ובינוניים מוערך בכ-160 מיליארד שקל, כשלמעלה מ-90% מהיקף האשראי מצוי בידי הבנקים בישראל. בעלי העסקים כמהים למקורות אשראי נוספים ומגוונים יותר. פנינסולה ערוכה להגדלת היקף הלקוחות והאשראי שהיא מעניקה ללקוחותיה - השקעתה של מיטב דש תאפשר לנו להגדיל את תיק האשראי שלנו בטווח המיידי".

בין הצדדים לעסקה סוכם עוד כי עד למועד השלמתה יפרסם מיטב דש הצעת רכש רגילה עבור לפחות 5% מהון המניות של פנינסולה, כך שלאחריה יחזיק, דרך הנוסטרו שלו, בכ-25% ממניות חברת האשראי. ביצוע עסקת ההשקעה כפוף לשורה של תנאים מתלים, ובכללם מינוי אבנר סטפק ואילן רביב ממיטב דש לדירקטוריון פנינסולה, ומינויו של אחד מהם ליו"ר. לאחר השלמת העסקה תשנה פנינסולה את מדיניות הדיבידנד של הקבוצה - חלוקה של לפחות 60% מהרווח הנקי מדי שנה. את שנת 2014 סיימה פנינסולה ברווח של 3 מיליון שקל על מחזור של 31 מיליון שקל, ועם הון עצמי של כ-60 מיליון שקל.

בתוך כך, פרסם מיטב דש את דוחותיו לרבעון השני, מהם עולה כי בית ההשקעות רשם ירידה בהכנסות הן ברבעון והן במחצית 2015. זאת, כתוצאה מקיטון בדמי הניהול הממוצעים בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה ובשל ירידה בהיקף הנכסים המנוהלים בקרנות הנאמנות. אלו נגרמו בשל פדיונות ניכרים שרשמה החברה בקרנות הכספיות, על רקע הירידות בריביות שהתיישרו ברמה אפסית.

ואולם, בשורה התחתונה נהנה בית ההשקעות שבשליטת צבי סטפק ואלי ברקת מקיטון בהוצאות, כך שהרווח הנקי מתחילת השנה גדל בכ-24% לכ-46 מיליון שקל. ברבעון השני קטן הרווח הנקי בכ-5%, לכ-18 מיליון שקל. בשקלול רווחים שנזקפו לקרנות הון, השורה התחתונה של הרווח הכולל הטיבה עוד עם בית ההשקעות, שרשם גידול של כ-33% ברווח במחצית לכ-48 מיליון שקל.

לדברי מנכ"ל מיטב דש, אילן רביב, "שמרנו על רמת הרווח הנקי הרבעוני, וזאת למרות הירידה הנקודתית בהכנסות כתוצאה מהירידות באפיק האג"ח בחודשים מאי ויוני השנה. יחד עם תחומי הפעילות המסורתיים, אנו ממשיכים ושוקדים על פיתוח והטמעה של מוצרים פיננסיים חדשים, לצד מנועי צמיחה עתידיים".

בשורה העליונה רשם בית ההשקעות הכנסות של כ-376 מיליון שקל מדמי ניהול, עמלות ועוד, ירידה של כ-2% ביחס למחצית המקבילה אשתקד. כאמור, הירידה הגיעה מתחומי החיסכון לטווח ארוך ובינוני (גמל, השתלמות ופנסיה) - שם קטנו ההכנסות בכ-4% לכ-155 מיליון שקל; ומקרנות הנאמנות, שם הצטמקו ההכנסות בכ-7.5% לכ-98 מיליון שקל. מנגד, ההכנסות מתעודות סל ומניהול תיקים נותרו יציבות, כשההכנסות משירותי בורסה וברוקראז' גדלו בכ-7%.

דירקטוריון בית ההשקעות, הנסחר לפי שווי של כ-811 מיליון שקל, החליט על הרחבת סדרת אג"ח ג' בעד 128 מיליון שקל. עוד נכתב בדוחות כי עופר קריב, ממנו רכש מיטב דש את סוכנות הביטוח קריב, הודיע על כוונתו לממש את אופציית הפוט שבידיו למכור את יתרת החזקותיו בסוכנות (20%). מעריך שווי חיצוני קבע כי לקריב ישולמו 7 מיליון שקל עבור חלקו, שמשקפים לסוכנות שווי של כ-35 מיליון שקל. ביולי 2012 רכש דש איפקס 80% מסוכנות הביטוח בתמורה לכ-32.7 מיליון שקל, ששיקפו לקריב שווי של כ-40.8 מיליון שקל.