ניתוח: גיל שרון יתפשר על השכר בדסק"ש - או שלא יישאר

מנכ"ל דסק"ש המיועד, גיל שרון, יידרש לחשב מסלול מחדש בכל הקשור לדרישות השכר שלו

גיל שרון / צילום: יונתן בלום
גיל שרון / צילום: יונתן בלום

שבועיים חלפו מאז הצביעו בעלי מניות המיעוט בחברת ההחזקות דיסקונט השקעות (דסק"ש), נגד אישור שכרו של המנכ"ל הנכנס גיל שרון, ופתרון לסאגה המתמשכת טרם נמצא. בעל השליטה בדסק"ש, אדוארדו אלשטיין, שבישל את הדייסה הרותחת, העביר מאז את האחריות לטיפול בנושא לידי ועדת התגמול של דירקטוריון החברה, וזו נדרשת לנהל כעת, בפעם השלישית, את המשא ומתן מול שרון, תחת עינה הבוחנת של רשות ניירות ערך.

תוצאת התהליך עדיין רחוקה מלהיות ברורה, אולם כבר עתה ברור ששרון יידרש לחשב מסלול מחדש בכל הקשור לדרישות השכר המופרזות שלו, שכוללות תגמול בשווי עשרות מיליוני שקלים. אחרת, אלשטיין בעצמו יצטרך לחשב מסלול מחדש, ואז יהיה מדובר כנראה במציאת חלופה זולה יותר לשרון.

שרון הוא לבטח אחד המנכ"לים המוכשרים בישראל, והצטרפותו לדסק"ש - חברת החזקות שקפאה על שמריה בשנים האחרונות - עשויה לאותת על האפשרות לתחילתו של עידן חדש בחברה. כזה, שיהיה מלווה בחשיבה אסטרטגית ותכנון לטווח ארוך של ההשקעות וההחזקות המרכזיות בקבוצה, לצד ארגון מחדש של מבנה החוב. אלא שלפי שעה הקלפים נוטים לרעתו. שרון, שביקש לנצל את המעבר מפלאפון לניהול דסק"ש לשדרוג משמעותי בחבילת השכר הגבוהה ממילא שהוא מקבל, מוצא עצמו כעת בעמדה לא נוחה, שבה רק ויתור מהיר ומהותי מצדו יוביל לכיסא המנכ"ל בדסק"ש. עקשנות או השתהות יתרה, עלולים להשאיר אותו קרח מכאן ומכאן.

אדוארדו אלשטיין (כבר לא) יסדר

אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי, הוא שהביא את גיל שרון לדסק"ש, הוא שהעניק לו את חבילת השכר הנדיבה, והוא ששכנע את הדירקטורים בחברה ובחברה האם, אי.די.בי, לתמוך בכך. הביקורת הרבה לה זכתה חבילת התגמול בתקשורת, וההתנגדות הגורפת של בעלי מניות המיעוט בדסק"ש - כפי שבאה לידי ביטוי בתוצאות האסיפה שכונסה לאישור הסכם ההעסקה המקוצץ של שרון - הפתיעה את בעל השליטה ושכנעה אותו לזוז הצידה.

אם מישהו חשב שלאחר התבוסה באסיפה הכללית מתכוון אלשטיין להילחם ולהשיג מחדש את אישור הדירקטוריון לחבילת השכר (כפי שמתיר לו "חוק שכר הבכירים"), הרי שגרירת הרגליים בעניין שנרשמה בשבועיים האחרונים מלמדת שלא זה המצב. במקום זאת, אלשטיין העדיף כנראה להעביר את תפוח האדמה הלוהט לידי ועדת התגמול של הדירקטוריון, ובעיקר לידיהם של הדח"צים משה (מוץ) מטלון ופרופ' ניב אחיטוב ושל הדירקטורית הבלתי תלויה לילי אילון.

הלחץ עובר לדח"צים

הסכם השכר של שרון פורסם בתחילת נובמבר. הוא נחתם מראש לתקופה ארוכה יחסית של חמש שנים, וכלל בגרסתו הראשונה שכר והטבות בעלות של כמעט 15 מיליון שקל בשנה: שכר ותנאים סוציאליים בעלות שנתית של 3.24 מיליון שקל, מענק שנתי בהיקף של עד 3.24 מיליון שקל בהתאם לעמידה ביעדים, ובעיקר, חבילת מניות דסק"ש והחברות הבנות, שופרסל וסלקום, בשווי של כ-42 מיליון שקל (1.8% מהון המניות של דסק"ש וכן 0.6% מהון המניות של סלקום ושל שופרסל).

בהמשך, לנוכח התנגדות מחזיקי האג"ח של דסק"ש, הסכים שרון לקצץ 40% מהתמורה במניות שופרסל וסלקום, כך שזו היוותה 0.36% מהון המניות של כל אחת מהן, והסתכמה יחדיו לשווי של כ-18 מיליון שקל (במקום 30 מיליון שקל). אלא שגם הסכם ההעסקה המקוצץ לא עבר את מבחן אסיפת בעלי המניות, כאשר כמעט כל המשקיעים הישראלים, מוסדיים ופרטיים, התנגדו להצעה. למעשה, מלבד משקיעים שהצביעו באמצעות בנקים זרים, רק צביקה ויליגר שמחזיק מניות דסק"ש בשווי של 324 אלף שקל תמך בשכרו של שרון (דוד אדרי, שמחזיק כ-3.5% ממניות דסק"ש בשווי 23 מיליון שקל, נמנע וקולו לא נספר).

המצב הזה, בתוספת התנגדות הפומבית שהביע יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר לחבילת השכר המנופחת, מחייבים את מטלון, אחיטוב ואילון להציג קו נוקשה יותר במגעים המחודשים מול שרון. במילים אחרות, שרון יידרש להתגמש בצורה משמעותית כדי לקבל את המשרה, ולא מן הנמנע כי התגמשות זו תכלול ויתור מלא על התגמול במניות שופרסל וסלקום, אולי תמורת פיצוי קל בדמות מניות נוספות של דסק"ש שיוקצו לו.

הרוח שינתה כיוון

במשך שנים ארוכות ניהל גיל שרון את חברת הסלולר פלאפון ביד רמה וזכה בדרך כלל להערכה רבה על עבודתו בה. בתפקידו הקודם הוא הצליח לקרוא את המפה בכל הקשור לשירות מיליוני לקוחות במגזר הפרטי והעסקי, אבל דווקא בעת המעבר לתפקיד החדש ולפעילות מול מספר מצומצם של משקיעים ובעלי חוב בכירים, הוא כשל בהבנה לאן נושבת הרוח. כדי להציל את המצב נדרשת כעת מצידו הכרה בצורך להראות ביצועים, לפני הדרישה לעודף תגמולים.

הסכם התגמול המקוצץ של שרון, שנדחה באסיפה של דסק"ש (לתקופה של 5 שנים)

שכר ותנאים סוציאליים בעלות שנתית של 3.24 מיליון שקל

מענק שנתי של עד 3.24 מיליון שקל, מותנה בעמידה ביעדים

1.8% מהון המניות של דסק"ש בשווי נוכחי של 13 מיליון שקל

0.36% מהון המניות של סלקום בשווי נוכחי של 9 מיליון שקל

0.36% מהון המניות של שופרסל בשווי נוכחי של 9 מיליון שקל