דעה: הבלוף הגדול של הפחתת המחירים בתחבורה הציבורית

האוצר "הרוויח" כבר חצי מיליארד שקל בזכות התעלמותו מירידת מחירי הדלק ■ אז עכשיו הוא זורק עצם לדרעי בעוד שלמעשה היה אמור להוריד את מחירי התחבורה הציבורית ב-15% עוד בינואר

תחנת אוטובוס / צילום: מירב מורן
תחנת אוטובוס / צילום: מירב מורן

הממשלה החליטה אתמול (א'), בעקבות דרישתו של שר הפנים והפריפריה אריה דרעי, להפחית את מחירי התחבורה הציבורית בשיעור המע"מ המוטל עליהם, כלומר: ב-14.5% משיעורם הנוכחי.

עדיין נותרו כמה ימים או שבועות עד לקבלת ההחלטה כחוק בכנסת ועד ליישומה בשטח. עדיין נותר לראות כיצד היא בדיוק היא תיושם ואלו כרטיסים יוזלו, אבל כבר עכשיו אפשר לקבוע שההחלטה לא תעלה לאוצר המדינה אפילו שקל אחד, למרות הטענה שמדובר בהוצאה של 650 מיליון שקל.

בשנים האחרונות נהג האוצר לעדכן את תעריפי התחבורה הציבורית פעמיים בשנה, ב-1 בינואר וב-1 ביולי. לכאורה, שיטה הוגנת - אבל מתברר שההוגנות הופרה כאשר על האוצר היה לעדכן את מחירי התחבורה הציבורית כלפי מטה.

מאז החלו מחירי הדלק בעולם לרדת לפני יותר מ-18 חודשים, מחירי התחבורה הציבורית נותרו ללא שינוי. כתוצאה מכך חסך משרד האוצר לפחות חצי מיליארד שקל בסובסידיות לתחבורה הציבורית ב-2015. חיסכון של מאות מיליוני שקלים נרשם גם ב-2014, מאחר שהתשלום (סובסידיה) שמעביר משרד התחבורה למפעילות התחבורה הציבורית צמוד, בין השאר, למחיר הדלק. כלומר, האוצר הקטין את התשלומים למפעילות התחבורה הציבורית, אולם במקביל פדיון החברות לא קטן (הפדיון, רובו ככולו, מועבר לאוצר).

כך קרה גם ב-1 בינואר האחרון כאשר מחיר כרטיס בנסיעה עירונית, 6.90 שקל, נותר ללא שינוי. ב-1 באוקטובר האחרון ירד המע"מ ב-1%, אבל משרד האוצר ומשרד התחבורה לא טרחו לעדכן את מחירי התחבורה הציבורית באותו אחוז בודד ומסכן. בתשובה לשאלה שהפניתי אז למשרד האוצר נעניתי שהעדכון יבוצע עם עדכון המחירים התקופתי ב-1 בינואר. כאמור, 1 בינואר בא וחלף  - העדכון לא בוצע.

הירידה במחירי הדלק ב-18 החודשים האחרונים לא הורגשה כלל בכיסיהם של משתמשי התחבורה הציבורית. האוצר, כאמור, חסך מעל חצי מיליארד שקל, אותם העביר כנראה לתקציב משרד הביטחון. גם משרד הביטחון והצבא, ובייחוד חיל האוויר, חסכו מיליארדי שקלים כתוצאה מהירידה במחירי הדלקים - אבל תקציביהם גדלו, כמובן.

 

במקום עדכון התעריפים המובטח ב-1 בינואר, הונהגה בתאריך זה עוד רפורמה בתחבורה הציבורית. אלא שככל קודמותיה, זו רפורמה שעוסקת בקווים בינעירוניים שתדירותם נמוכה יחסית ועלותה לכן נמוכה. אמנם, משרד התחבורה פרסם שעלות הרפורמה היא מאות מיליוני שקלים, אולם לא ברור על סמך מה מבוסס חישוב זה.

עיקרה של הרפורמה החדשה בשילוב בין רכבת לאוטובוסים. רק אחוז קטן מהמשתמשים בתחבורה הציבורית יכול להנות מהרפורמה הזו, בגלל פריסתן הדלילה של הרכבות בישראל. כמה ממחירי הכרטיסים אף עלו.

אם אכן היה האוצר מסכים להתייחס לירידת מחיר הדלק, מחירי התחבורה הציבורית היו אמורים לרדת (בצוותא עם יוזמת דרעי) בעד 30%. וכך, האוצר רושם לעצמו עוד תרגיל מוצלח על גב הציבור.

מזל שלפחות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יכול להתגאות בהפחתת מחירי התחבורה הציבורית ובעוד הוכחה שממשלתו מורידה את מחירי המחיה. ממש כפי שעשתה בהפחתת מחירי הגז הטבעי...