חרף אזהרות שכנותיה: קוריאה הצפונית שיגרה טיל ארוך טווח

פיונגיאנג שיגרה את הטיל המכונה בידיה "לוויין תצפית על כדור הארץ" תוך הפרת החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, שתתכנס בעקבות כך לדיון חירום ■ קוריאה הדרומית: "פרובוקציה בלתי נסלחת"

 קים ג`ונג און / צילום: רויטרס
קים ג`ונג און / צילום: רויטרס

למרות אזהרות חוזרות ונשנות מצד שכנותיה, קוריאה הצפונית שיגרה הלילה (א') טיל ארוך טווח מבסיס דונגצ'אנג-רי הנמצא בצפון-מערב המדינה, זאת בניגוד להחלטות מועצת הביטחון של האו"ם. פיונגיאנג מכנה את הטיל "לוויין תצפית על כדור הארץ" וטוענת בתוקף כי הוא חלק מתכנית החלל שלה, אך מדינות אחרות בסביבתה של המדינה הקומוניסטית, בהן שכנתה מדרום, מאמינות כי מדובר בניסוי בליסטי לפיתוח תכנית לטילים ארוכי טווח.

בתוך כך, ארצות-הברית, יפן וקוריאה הדרומית קראו לפגישת חירום של מועצת הביטחון של האו"ם שבו ידונו המדינות על פעולותיה של קוריאה הצפונית. דיפלומטים מהמדינות סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הפגישה תתקיים בשעה 16:00 במטה האו"ם בניו-יורק.

הבוקר דווח בתחנת הטלוויזיה הממלכתית של קוריאה הצפונית כי ניסוי שיגור הטיל ארוך הטווח, שנעשה בהוראת השליט קים ג'ונג און על מנת לשלוח את הלוויין "קוואנגמיונגסונג" לחלל, הוגדר "הצלחה מוחלטת". הלוויין, על פי הדיווח, מקיף את כדור הארץ מדי 94 דקות, כך שפיונגיאנג תוכל להמשיך ולשגר לוויינים בעתיד.

כמה שעות לאחר השיגור מזכ"ל ה או"ם באן קי-מון גינה את הפעולה של פיונגיאנג וקרא "לעצור את המעשים הפרובוקטיביים". "זה מדאיג מאוד שקוריאה הצפונית ביצעה שיגור של טיל בליסטי בניגוד להחלטה הרלוונטית של מועצת הביטחון, זאת על אף בקשת האו"ם והקהילה הבינלאומית להימנע מכך", אמר.

ממשרד ההגנה של ארצות-הברית נמסר כי וושינגטון עקבה אחר השיגור, וכי הוא לא היווה סיכון לארצות-הברית או לבנות-בריתה. "אנו יכולים לאשר שאיתרנו את השיגור מקוריאה הצפונית, וכי האינדיקציות הראשוניות מצביעות כי הוא לא מהווה איום על ארצות-הברית", אמר בכיר במשרד ההגנה.

מיד לאחר השיגור, הצהירה ארצות-הברית כי תנקוט בכל צעד שתצטרך על מנת להגן על עצמה ועל בנות-בריתה מפני תוקפנות מצד קוריאה הצפונית. כמו כן, נשיא קוריאה הדרומית פארק גון-הייה אמר כי שיגור הטיל של קוריאה הצפונית הוא "פרובוקציה בלתי נסלחת", וקרא לאו"ם לנקוט בסנקציות משמעותיות נגד פיונגיאנג. גון-הייה אמר כי קוריאה הצפונית מנסה לקדם את יכולות שיגור ה טילים שלה רק על מנת לשמור על משטרה.

על פי דיווח בסוכנות הידיעות הסינית, פיונגיאנג הצהירה תחילה כי השיגור יתבצע בין ה-8 וה-25 בפברואר, אך לבסוף הקדימה אותו ל-7 עד ה-14 בפברואר. על פי הערכות, טווח הטיל ששוגר עומד על יותר מעשרת אלפים קילומטרים, והוא יכול להגיע אפילו לאדמת ארצות-הברית. כמו כן, ניסוי השיגור נועד, ככל הנראה, לשמש חלק מתכניתה של קוריאה הצפונית לפתח נשק גרעיני.

בעקבות ההודעה על השיגור המתוכנן בתחילת השבוע, יפן הורתה לצבאה להיכנס לכוננות כדי ליירט את הטיל אם ישוגר, בעוד קוריאה הדרומית הזהירה את שכנתה כי היא תשלם "מחיר כבד" אם תקדם את תכניותיה לשגר את הלוויין. כמו כן, הבית הכחול, משכן הנשיאות הדרום-קוריאנית, קרא לקוריאה הצפונית צריכה לבטל מיידית את השיגור המתוכנן, שנחשב להפרה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם.