רשויות לאיסור הלבנת הון בעולם יגבירו השת"פ נגד מימון הטרור

ראשי רשויות לאיסור הלבנת הון מרחבי העולם הודיעו כי יפעלו להגברת שיתוף-הפעולה במאבק במימון הטרור ■ ד"ר שלומית ווגמן-רטנר: "יותר ויותר  מדינות מעוניינות ללמוד מהניסיון של ישראל בתחום"

ד”ר שלומית ווגמן–רטנר / צילום: רן יחזקאל
ד”ר שלומית ווגמן–רטנר / צילום: רן יחזקאל

גל הטרור הפוקד את מחוזותינו - ובמחוזות שונים בעולם - הוביל לחיזוק שיתוף-הפעולה הבינלאומי כנגד התופעה: ראשי רשויות לאיסור הלבנת הון מרחבי העולם הודיעו כי יפעלו להגברת שיתוף-הפעולה במאבק במימון הטרור. 

בשבוע שעבר נערך במונקו מפגש בינלאומי של ראשי הרשויות לאיסור הלבנת הון מרחבי העולם, בו נדונה תופעת הטרור העולמי הגובר והדרכים בהן יכולות רשויות לאיסור הלבנת הון בעולם לשתף פעולה ולתרום למאבק האפקטיבי במימון הטרור.

במפגש, בו השתתפה ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור בישראל, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, סיכמו ראשי הרשויות על הגברת שיתוף-הפעולה בתחום, מתוך הכרה בכך שהטרור מהווה איום משמעותי לביטחון העולמי וליציבותן של המערכות הפיננסיות העולמיות. 

המפגש התקיים בחסות ארגון האגמונט, גוף בינלאומי המאגד את יחידות המודיעין הפיננסי של למעלה מ-150 מדינות, והוצגו בו מקרי מימון טרור מרחבי העולם, שאותרו הודות לשיתופי-פעולה מוצלחים בין הגורמים העוסקים במאבק בטרור במדינות השונות. בנוסף נדונו האתגרים הרבים עמם מתמודדות המדינות נוכח פעילות ארגוני טרור דוגמת דעא"ש, אל-קאעידה ותופעת לוחמי הטרור הזרים.

במסגרת זו הציגה ישראל בפני המליאה את ניסיונה המצטבר בתחום המאבק במימון טרור, לרבות נתיבי מימון, טיפולוגיות, תובנות והמלצות לפעולה.

בסיכום הדיון הוחלט כי על כל המדינות המשתתפות לספק לסקטור הפרטי טיפולוגיות ודגלים אדומים המצביעים על מימון טרור, כדי לשפר את יכולת הסקטור הפרטי לזהות פעילות פיננסית חריגה בתחום.

עוד הוחלט כי יש לחתור להגברת היקף שיתוף-הפעולה והיקף העברת המידע ההדדית בין רשויות לאיסור הלבנת הון לבין גופי המודיעין המקומיים בנוגע למימון טרור. כ, תישקל הרחבת משטר הדיווחים במעברי הגבול ולגבי סקטורים נוספים. 

ד"ר ווגמן-רטנר מסרה לאחר השתתפותה במפגש כי "מדובר במהלך עולמי חשוב, אשר מחזק את שיתופי-הפעולה בין רשויות לאיסור הלבנת הון בעולם וממקד את תשומת-לב המדינות בצורך לאתר ולנטר פעולות פיננסיות הקשורות לטרור המתבצעות במערכות הפיננסיות המדינתיות".

לדבריה, "הניסיון העולמי מלמד כי עד כה לרוב המדינות הייתה מודעות נמוכה לנושא מימון הטרור ולכלים הנדרשים לפעולה בתחום, לרבות שיתופי-הפעולה עם גופי המודיעין. מודעותן של המדינות לנושא הולכת וגוברת, ומספר רב של מדינות מעוניינות ללמוד מניסיונן של מדינות שהן בעלות ניסיון פרקטי בתחום, דוגמת ישראל, דבר המוביל ליצירת שיתופי-פעולה ייחודיים חדשים בנושא".