תשואות אג"ח אקסטל ב-15%; "יש נסיגה במימון פרויקטים"

הבעלים של גדולת מגייסות האג"ח מבין חברות הנדל"ן הזרות בת"א: "מצפים שנצליח להשיג את המימון לפרויקט One Manhattan Square עד 30 ביוני" ■  המדריך המלא להשקעה באג"ח

הדמיית פרויקט One 57 של אקסטל במנהטן / צילום: מצגת החברה
הדמיית פרויקט One 57 של אקסטל במנהטן / צילום: מצגת החברה

היזם גארי ברנט, בעלי חברת הנדל"ן האמריקאית אקסטל (Extell), מנסה להרגיע את חששות המשקיעים בנוגע למצב עסקי החברה, אחרי שבתקופה האחרונה הללו גברו על רקע החולשה בשוק דירות היוקרה בניו יורק. החששות הגוברים באו לידי ביטוי בצניחה שבועית של 11%-14% בצמד סדרות האג"ח שהנפיקה אקסטל בת"א, והן נסחרות כעת בתשואות דו-ספרתיות של 14%-15%.

אקסטל היא גדולת המגייסות מבין חברות הנדל"ן הזרות שהנפיקו אג"ח בת"א בשנים האחרונות. במאי 2014 גייסה 1.05 מיליארד שקל, וב-2015 עוד 600 מיליון שקל, בריבית של 4.9% בלבד. את ההנפקות הובילה איפקס הנפקות, בראשות המנכ"ל אליאב בר-דוד והיו"ר אהרון סמרה (חברת החיתום שהנפיקה גם את אורבנקורפ שקרסה). באג"ח מחזיקים מוסדיים רבים, בהם מנורה מבטחים, ילין לפידות, מיטב דש, פסגות, אקסלנס, מגדל והראל.

סגירת המימון נמשכת זמן רב

סוכנות "בלומברג" פרסמה בסוף השבוע כתבה על מצבה של אקסטל וקשיי המימון שמולם היא מתמודדת, ובמסגרת זו ציינה כי סגירת המימון לפרויקט One Manhattan Square לוקח זמן ארוך מהצפוי בשל נסיגת מלווים מהשוק. בעניין זה ציין ברנט, כי אקסטל "נדרשת להשיג את המימון לפרויקט עד 30 ביוני, ואנחנו מצפים שנצליח לעשות זאת". עוד הוא הוסיף כי על החברה להנמיך ציפיות בנוגע להיקף המימון שתקבל, ולהעלות את שיעור הריבית שתהיה מוכנה לשלם עבור כך.

לדבריו, החברה מנהלת מגעים מול כמה מוסדות פיננסיים, והפרויקט המוזכר, המציע דירות קונדו בפחות מ-3 מיליון דולר, יוכל לקבל מימון טוב בזכות ביקושים גבוהים הקיימים בשוק לדירות במחירים אלה. עוד אמר ברנט, כי "יש נסיגה ברורה במימון פרויקטים בשוק, במיוחד של בנייה ובמיוחד של בניית דירות קונדו. הרגולטורים קוראים לבנקים ושואלים 'האם ראיתם את הכותרות? השוק נחלש'".

את המימון ל-One Manhattan Square נדרשת אקסטל לסגור כחלק מהתחייבותה לחברה האמריקאית RXR Realty שאיתה סגרה הסכם מימון נפרד לפרויקט בהיקף של 463 מיליון דולר. One Manhattan Square הוא מגדל הצפוי להתנשא לגובה של 80 קומות, ויכלול יותר מ-800 דירות קונדו וכ-200 דירות בנות-השגה. בחודש שעבר ציינה החברה במסגרת מצגת שפרסמה כי היקף העלות הנדרשת להשלמתו עומדת על כ-1 מיליארד דולר, מעלות כוללת של 1.3 מיליארד דולר.

באקסטל צופים מהפרויקט הכנסות בהיקף של 1.8 מיליארד דולר, ושיעור רווח גולמי של כ-28%. החששות מהרעה בשוק דירות היוקרה התעוררו במקביל להגברת פעילות אכיפה שמבצעות הרשויות האמריקאיות לבחינת עסקאות בשוק דירות היוקרה האמריקאי לצורך הלבנת כספים. בחודשים האחרונים דיווחה התקשורת האמריקאי כי הרשויות האמריקאיות יבצעו מעקבים אחרי משקיעים בשוק הנדל"ן היוקרתי בארה"ב.

בימים האחרונים פורסמו בעיתונות האמריקאית מספר כתבות העוסקות בחולשת שוק דירות היוקרה בעולם, ככל הנראה על רקע התייבשות חלקית בהון הנזיל של עשירי העולם (בין השאר עקב צניחת מחירי הנפט וההאטה בצמיחה בסין). אחת הכתבות, שהתפרסמה ב"וול סטריט ג'ורנל", כללה התייחסות ספציפית לפרויקט הדגל של אקסטל במנהטן - בניין One57.

לפי הכתבה, המכירות בפרויקט נעצרו כמעט לגמרי בשבועות האחרונים ו-20 מ-94 הדירות במגדל עדיין לא נמכרו. אקסטל כבר הכירה בהאטה, ועם פרסום הדוח השנתי ל-2015 הפחיתה את שווי הדירות שתמכור בפרויקט לעומת הצפי הקודם שלה, והדגישה כי "ב-2015 חלה ירידה בקצב המכירות של דירות בפרויקט, המאפיינת את כל שוק היוקרה בניו יורק. כתוצאה מהירידה במכירות החברה עדכנה את תחזיות הרווח מהפרויקט".