עדיין קיים חשש לסלמונלה בקו הייצור של סלטי צבר

צבר דיווחה למשרד הבריאות כי עצרה את שיווק המוצרים, אך בדיקת "גלובס" מעלה כי החברה שיווקה השבוע חומוס וטחינה לרשתות ■ בצבר מסרבים לפרט מהם המוצרים הנגועים

סלטי צבר/ צילום: תמר מצפי
סלטי צבר/ צילום: תמר מצפי

האם חברת סלטי צבר של אסם-נסטלה מסתירה מידע מהצרכנים? יממה אחרי חשיפת דבר הזיהום בחיידק בסלמונלה בקווי הייצור של חברת סלטי צבר, ל"גלובס" נודע כי קיים עדיין חשש להימצאות סלמונלה בקווי הייצור של החברה.

דברים אלה עולים, בין היתר, מהדיווח שהעבירה חברת צבר למשרד הבריאות, ולפיו החברה קיבלה אמנם אתמול (ד') תוצאות שליליות מהמעבדה אודות הסלטים שנשלחו לבדיקה, ואולם יש חשד להמשך קיום החיידק בכל מיני נקודות בקו הייצור.

עוד מסרה החברה למשרד הבריאות כי עליה לבצע פעולות נוספות בקווי הייצור על-מנת להגיע למצב שאין בכלל סלמונלה במפעל, ולכן החברה עצרה את שיווק המוצרים לשוק. 

לפי הדיווח למשרד הבריאות, מדובר ב-3 סלטים שבהם עלה חשש להימצאות החיידק, אם כי בחברת צבר טענו היום כי מדובר בשני סלטים בלבד: בחומוס ובטחינה - שני המוצרים הנמכרים ביותר של המותג צבר. 

בדיקת "גלובס" מול רשתות השיווק העלתה כי למרות ההודעה למשרד הבריאות על עצירת שיווק המוצרים, כפי שנמסר גם ל"גלובס" היום (ה') בתשובה לשאלה, חברת צבר שיווקה סלטי חומוס וטחינה לרשתות השיווק במהלך השבוע הנוכחי, לרבות אתמול. 

אסם-נסטלה סירבה היום לבקשת "גלובס" לפרט אילו ממוצריה חשודים כנגועים בסלמונלה, ומסרה רק כי מדובר ב"מספר מצומצם של מוצרים ממוצרי הטחינה והחומוס". החברה גם הבהירה כי לא תסכים להעביר את פרטי המוצרים.

סירוב זה מזכיר את התנהלותה של חברת יוניליוור כאשר התגלה זיהום בסלמונלה בדגני הבוקר של החברה. אז טענה יוניליוור כי דגני הבוקר לא שווקו לשוק - כפי שטוענת גם כעת חברת צבר - וסירבה לפרט את מספרי האצווה של המוצרים הנגועים. רק לאחר שמשרד הבריאות כפה על חברת יוניליוור לפרסם את מספרי האצווה, התברר כי דגני הבוקר הנגועים בסלמונלה שווקו לרשתות השיווק ואף הגיעו לצרכנים. 

במשרד הבריאות שוקלים כעת לחייב את חברת צבר לפרסם את מספרי האצווה של המוצרים, כדי לוודא שהתקלה שהתרחשה עם יוניליוור לא תחזור על עצמה גם הפעם.

הזיהום בחיידק הסלמונלה התגלה בסלטי צבר כבר ביום שלישי בשבוע שעבר, ובעקבותיו נוצר מחסור במוצרים בשוק. קמעונאים עמם שוחח "גלובס" טוענים כי בעקבות המחסור במוצרי החברה הם פנו לצבר וביקשו לדעת מה הסיבה למחסור ומתי הוא ייגמר. לדברי אחד הקמעונאים, בחברת צבר מסרו לו כי המחסור נגרם עקב החלפת מכונה בקו הייצור שגרמה להאטה בקצב הייצור. לקמעונאי אחר נמסר כי "יש החלפה בפס הייצור". 

יתרה מכך, לטענת קמעונאים, נציגי החברה מסרו להם לפני יומיים כי הם חוזרים לספק מוצרים לשוק, בשעה שלמשרד הבריאות נמסר הדיווח כי החברה עוצרת את האספקה בשל החשש, כאמור, להמשך הימצאות סלמונלה במפעל. בחברת אסם-נסטלה עשו מאתמול מאמצים לצמצם את הפרסומים בכלי התקשורת, בתואנה שמדובר בגל של סלמונלה. 

באסם-נסטלה גם סירבו מאתמול להשיב לשאלה באיזה יום התגלה הזיהום בקווי הייצור. תחת זאת הם הציעו לכותבת שורות אלה "להיות העיתונאית האחראית שתגיד שסיפור הסלמונלה בצבר הוא סיפור קטן". רק לפני ירידת הגיליון לדפוס היום הסכימה החברה להודות כי כי הזיהום התגלה בתאריך 13.9.16, היינו - יום שלישי שעבר. במקביל מסרה החברה כי "ביום 13.9.16 התגלה בבדיקה שגרתית חשש לסלמונלה בקו הייצור בצבר. הודעה נמסרה מיד למשרד הבריאות.

"בעקבות התוצאה הנ"ל נעצר הייצור, הקו עבר ניקוי וחיטוי, והמוצרים החשודים עוכבו. כתוצאה מכך נוצר מחסור בשוק. כל המוצרים בשוק בטוחים לאחר שעברו בדיקות. השבוע חזר הקו לייצור מלא, וביום ראשון צפויים המוצרים לחזור לאספקה, לאחר שיעברו את כל הבדיקות הקפדניות". 

לדברי גורם בתעשייה, "זיהום בקו ייצור בסלטים יכול להגיע מחומרי הגלם או מתהליך ניקוי. בתעשיות האלה יש תהליך שנקרא cleaning in process (CIP), במסגרתו יש הזרמה של חומרי ניקוי לצנרת לשם ניקוי. בתהליך הזה יכולות להיות תקלות כמו כניסת מים מלוכלכים. יכול להיות גם משהו בסביבה של המכונה, אך זה פחות סביר בחומוס, כי תהליך הייצור סגור. זה נדיר מאוד. זו בדרך-כלל תעשייה שאין בה סלמונלה".