רשות המסים מערערת: עונשו של בעלי שיפודי ציפורה "קל מדי"

לטענת הרשות, קולת עונשו של יצחק מצלאוי, 6 חודשי עבודות שירות, עלולה לעודד עבירות מס: "ביהמ"ש שגה כשנתן משקל יתר לנסיבותיו האישיות והעדיפן על האינטרס הציבורי"

יצחק מצלאוי / צילום: דרור כץ, zap rest
יצחק מצלאוי / צילום: דרור כץ, zap rest

עונשו של יצחק מצלאוי, הבעלים לשעבר של רשת המסעדות "שיפודי ציפורה" - שפשט רגל, הורשע על-פי הודאתו בעבירות מס ונידון ל-6 חודשי עבודות שירות - קל באופן "מופלג" ו"עלול דווקא לעודד נישומים ועוסקים לעבור עבירות מס" - כך טוענת רשות המסים בערעור שהגישה לבית המשפט המחוזי בלוד על קולת העונש שהטיל בית משפט השלום בפתח-תקווה על מצלאוי.

מצלאוי היה עד לשנים האחרונות הבעלים והמנהל של רשת המסעדות הפופולרית "שיפודי ציפורה", מהמסעדנים העשירים בארץ, בעלי מספר בתים, מסעדות וחנויות. אך בשנים האחרונות הוא חווה התמוטטות כלכלית, הסתבך בחובות מול השוק האפור, הוכרז כפושט-רגל ואיבד את האימפריה שהקים.

בעדותו בבית המשפט העיד מצלאוי כי בשיא הצלחתו הוא נפל קורבן לתרמית מצד שותף עסקי, חווה שריפה קשה באחת המסעדות וכן נקלע לאירועים נוספים שהובילו להפסדים כבדים ולהידרדרותו הכלכלית. בעקבות הקריסה, המסעדות שבנה במו-ידיו נמכרו לאחרים ועדיין פועלות, אך הוא עצמו נותר חסר כל ועובד כיום כשכיר במסעדה של בנו ברעננה, בשכר של כ-5,000 שקל לחודש.

במהלך ההידרדרות הכלכלית הסתבך מצלאוי גם בתיק פלילי מול רשות המסים, אשר הגישה נגדו כתב אישום בגין אי-הגשת דוחות כחוק במועד לגבי עסקיו.

לפי כתב אישום מתוקן, במסגרת הסדר טיעון, מצלאוי הורשע באי-הגשת 30 דוחות תקופתיים במועד, לגבי החברות שהפעילו את רשת מסעדות האוכל המזרחי שהקים, "שיפודי ציפורה". לפי הודאתו, בשנים 2012-2013 הוא הגיש 16 דוחות באיחור, 12 דוחות לא הוגשו כלל, ושני דוחות הוגשו ללא תשלום המס הנובע מהם.

לו היו מוגשים הדוחות במועד, הייתה קרן המס נטו שהיה על מצלאוי לשלם עומדת על סך 1.36 מיליון שקל. גובה המס בגין כלל הדוחות שלא שולמו עומד על סך כ-2.6 מיליון שקל.

כמו כן, הורשעו מצלאוי והחברות שהיו בבעלותו בביצוע 9 עבירות של אי-תשלום מס שנוכה, בסך כ-166 אלף שקל.

התנהלותו של מצלאוי במהלך הליך פשיטת-הרגל שלו ופירוק החברות שהיו בבעלותו, וכן במסגרת ההליך הפלילי, הובילה להקלה משמעותית בעונשו. לאחר שמצלאוי העיד בקול רועד ובדמעות בפני בית המשפט על הליך ההידרדרות הקשה שחווה ועל ניסיונותיו ומאמציו הרבים לפרוע את כל חובותיו ללא הצלחה, העיד גם מפרק החברות של מצלאוי, עו"ד אביחי ורדי, על כך שמצלאוי ורעייתו הזרימו לקופת הפירוק מאות אלפי שקלים ועשו מאמצים כבדים לטובת תיק פשיטת-הרגל.

לדבריו, בין היתר, על-מנת לפרוע את חובותיו - מעבר למכירת מסעדות הרשת - מכר מצלאוי את כל רכושו, שכלל 4 בתים ו-4 חנויות שהיו בבעלותו. את כל הכספים שקיבל ממימוש נכסיו, העביר מצלאוי לכיסוי החובות.

בחודש שעבר זכה מצלאוי למידת הרחמים מבית משפט השלום, כאשר השופטת מירב כפיר קבעה כי לא ירצה מאסר מאחורי סורג ובריח - והוא נידון כאמור ל-6 חודשי עבודות שירות, קנס בסך 75 אלף שקל ו-8 חודשי מאסר על-תנאי.

נראה כי ברשות המסים פחות התרשמו מסיפורו האישי הקשה של מצלאוי. בערעור שהגיש אגף מע"מ פתח-תקווה, באמצעות עו"ד צ'רלס שרמן, על העונש הקל באופן "מופרז" לטענת הרשות, נטען כי העונש שהוטל אינו משרת את מטרות הענישה וההרתעה, והוא עלול להניע אחרים ללכת בעקבות מצלאוי ולעודד גם אותו להמשיך בסורו.

בערעור שהגישה הרשות נכתב כי "העונש שהוטל נעדר כל אלמנט של הרתעה, הן לגבי מצלאוי והן לכלל הציבור"; ולטענת הרשות, ענישה מסוג זה "הופכת את עבירות המע"מ לכדאיות", וכי "המסר השלילי העולה מגזר-הדין הוא, שאין טעם לדווח ולשלם במועד".

עוד טוענת רשות המסים כי בית משפט השלום "לא נתן את המשקל הראוי לעובדה שמדובר בסדרה של עבירות אשר נעברו באופן שיטתי ולאורך שנתיים, עובדות המצביעות על דפוס התנהגות עברייני קבוע מצד מצלאוי והחברות בבעלותו, ששמים ללעג ולקלס את דרישת המחוקק מחד ואת שלטונות המס, אשר מופקדים על ביצוען של הוראות החוק מאידך".

לטענת רשות המסים, בפני בית משפט השלום לא הובאו נסיבות אישיות כאלה שיש בהן כדי להצדיק את אי-הסרת המחדלים כולם על-ידי מצלאוי. עוד נטען כי הוא "ניצל ניצול ציני את אורך-הרוח והסובלנות שגילו כלפיו בית המשפט ונציגי התביעה", ולא תיקן את המעוות בעניין חובותיו לשלטונות המס.

רשות המסים טוענת כי בית המשפט שגה כשנתן משקל יתר לנסיבות האישיות של מצלאוי והעדיף אותן על פני האינטרס הציבורי. לפיכך, הרשות מבקשת מבית המשפט המחוזי להחמיר באופן משמעותי בעונשו של מצלאוי ולהטיל עליו עונש מאסר בפועל לתקופה ארוכה וכן קנס כספי משמעותי.

פרקליטו של מצלאוי, עו"ד עדי ברקאי, מסר בתגובה: "בכל הכבוד הראוי, אני סבור כי הגשת הערעור על-ידי המדינה בנסיבות העניין היא צעד שמוטב וראוי היה להימנע ממנו. בית משפט השלום פסק שלא להטיל על מצלאוי עונש מאסר, וזאת על בסיס שורה ארוכה של שיקולים ושל עובדות. מרשי נמצא בעיצומו של הליך משפטי אזרחי, שדן ביכולותיו הכלכליות ובמטרה להשיבו למסלול שבו יוכל להתמודד עם התחייבויותיו. מדובר אפוא בערעור, שלטעמי כל תוצאותיו לא יהיו אלא לעכב את מצלאוי מלשים את הפרשה מאחוריו בהקדם, לרבות במישור התעסוקתי-עסקי".