פרשת העוקץ הליטאי: 6.5 שנות מאסר ו-200 אלף שקל פיצוי

10 ישראלים מואשמים כי איתרו קשישים יוצאי חבר העמים וסיפרו להם כי בן משפחתם החי בליטא פגע באדם בתאונת דרכים, וכי עליהם לשלם עשרות אלפי דולרים כדי שמשפחת הנפגע לא תגיש תלונה במשטרה

שוחד / צילום: שאטרסטוק
שוחד / צילום: שאטרסטוק

בית המשפט המחוזי בבאר-שבע הרשיע ביום חמישי האחרון את דימיטרי אנטונוב, תושב הרצליה, בעבירות של קשירת קשר לביצוע לפשע, 173 עבירות של סחיטה באיומים, עבירת גניבה ועבירה של הפרת הוראה חוקית. זאת, לאחר שהודה במסגרת הסדר טיעון במעורבותו בפרשת העוקץ הליטאי.

במסגרת הסדר הטיעון הסכימו הפרקליטות ואנטונוב גם על העונש שיוטל עליו - 6.5 שנות מאסר בפועל ו-200 אלף שקל פיצוי למתלוננים בפרשה. 

במסגרת הפרשה הוגשו כתבי אישום נגד 10 נאשמים, בטענה כי איתרו קשישים יוצאי חבר העמים וסיפרו להם כי בן משפחתם פגע באדם בתאונת דרכים בליטא, וכי עליהם לשלם עשרות אלפי דולרים כדי שהנפגע לא יגיש תלונה במשטרה; ובאופן זה סחטו למעלה מ-2 מיליון שקל מכ-230 קשישים. אנטונוב נחשב לאחד הנאשמים המרכזיים בפרשה. במסגרת כתב האישום המתוקן הופחתו 9 מקרי סחיטה שיוחסו לו.

משפטם של הנאשמים הנוספים בפרשת העוקץ הליטאי, המתנהל בימים אלה, מתאר סיפור עגום של סחיטת כספים באיומים, תוך הטלת פחד ואימה, מאוכלוסייה חלשה - בעיקר קשישים דוברי רוסית המתגוררים בישראל, שלחלקם מלאו 90 שנים ויותר.

הכסף שמסרו המתלוננים לנאשמים היה לעתים מקצבאות שונות אותם קיבלו הקשישים, ובהם תמלוגים לניצולי שואה. במקרים אחרים מדובר בחסכונות שנאספו בעמל רב במשך שנים ארוכות. חלק מהכסף היה מיועד לקיום יומיומי, חלק אחר נשמר עבור אירועים מיוחדים (חתונות/לימודי הילדים והנכדים וכדומה), ובחלק מהמקרים הכסף הוחזק על-ידי הקשישים למימון הוצאות קבורתם.

בכתבי האישום שהוגשו נגד הנאשמים בפרשה מתוארת "שיטת העוקץ": אלמוני התקשר לביתם של קשישים ישראלים, יוצאי ברית-המועצות לשעבר, ובישר להם כי קרוב משפחתם (בנם/בתם וכיו"ב) השוהה בליטא פגע באדם אחר בתאונת דרכים קשה.

פעמים רבות הוצג האדם האחר כקטין, אישה בהריון או תייר. האלמוני הזדהה בתור עורך דין ליטאי הפועל בשמו של בן המשפחה, והסביר כי בן המשפחה נפגע באזור הפה, ולכן אינו יכול לדבר. לעתים הושמעו לזקנים נהמה ברקע, משהו בסגנון "אמא, תעזרי לי", ועורך הדין הסביר כי בן המשפחה בדיוק נכנס לניתוח דחוף.

עורך הדין הוסיף כי הגיע לכדי הסכמה בעל-פה עם משפחת הנפגע, כדי שזו תימנע מהגשת תלונה במשטרה נגד קרוב המשפחה, בתמורה לסכום כסף של עשרות אלפי דולרים, הנדרשים לכאורה לביצוע ניתוח דחוף באדם הנפגע.

עורך הדין הוסיף והזהיר כי תלונה למשטרה עלולה להביא לכתב אישום, שעשוי להסתיים במספר שנות מאסר בפועל לקרוב המשפחה של הקשישים. במקביל הגיע לדירת הקשישים שליח מטעם משפחת הנפגע כביכול וגבה את עשרות אלפי הדולרים הנדרשים במזומן - לכאורה כדי לשלוח אותם בשירות להעברת כספים, לליטא. מכאן והלאה עורך הדין נעלם.

בהמשך התברר כי כל סיפור תאונת הדרכים לא היה מעולם, וכי עורך הדין אינו אלא סוחט מתוחכם שברח עם הכסף שקיבל השליח המתחזה.

על-פי האישומים, במשך חודשים ספורים, מאמצע 2015 ועד ינואר 2016, סחטו באיומים 7 נאשמים כ-2 מיליון שקל מכ-220 קשישים ומתלוננים נוספים, כולם עולי חבר העמים; 3 נאשמים נוספים, נגדם הוגש כתב אישום נפרד, מואשמים כי במשך כחודשיים, מינואר השנה עד מעצרם במארס, סחטו באיומים כ-200 אלף שקל מ-11 קשישים ומתלוננים אחרים.

כתבי האישום מפרטים כי כל אחד מהנאשמים היה זכאי לאחוז מסוים מהכספים שנסחטו מהקשישים, לפי סיכום שנערך מראש בין הנאשמים.

עשרת הנאשמים בפרשה הם: דימיטרי אנטונוב (שהורשע בסוף השבוע כאמור), מקסים מיליאבסקי, דימיטרי קדיוליץ, מיכאל לוגבינוב, בקזוד טגייב, רוברט ישראילוב, איוון מנדריצ'נקו, יבגניה מוררו, אלכסנדר קובלנקו וכן לוי סימחוב, שדינו נגזר לפני כחודשיים במסגרת הסדר טיעון.

באוקטובר השנה גזר בית המשפט 6 חודשי עבודות שירות וקנס בסך 7,500 שקל על סימחוב, אשר הורשע - על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון - ב-4 עבירות של סיוע לסחיטה באיומים ועבירות של קשירת קשר לביצוע פשע בשל מעורבותו בפרשת העוקץ הליטאי.

השופט אהרון משניות אישר את הסדר הטיעון עם סימחוב, במסגרתו עתרו המדינה והנאשם לעונש המקל, חרף חומרת הפרשה. הרקע לעונש המקל הוא חלקו הפחות של לוי סימחוב בפרשה. בנוסף לעבודות השירות והקנס הסמלי, סימחוב חויב לפצות את המתלוננים בסכום סמלי של 500 שקל לכל אחד, וזאת מאחר שהכספים שנגזלו מהם הוחזרו להם.