היועמ"ש מנדלבליט לבג"ץ: תומך בקיום משחקי כדורגל בשבת

בתגובת המדינה לבג"ץ נכתב כי "החלטת היועמ"ש הקודם וינשטיין שלא לשנות בעת הזו את מדיניות אי-האכיפה בכל הנוגע למשחקי הכדורגל בשבת היא מדיניות סבירה ועניינית, וכי דווקא שינוי המצב הוא שיהיה בלתי סביר"

אביחי מנדלבליט / צילום:  מרק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט
אביחי מנדלבליט / צילום: מרק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט

המדינה והייעוץ המשפטי שלה ממשיכים לתמוך בקיומם של משחקי הכדורגל בשבת. המדינה הגישה היום (ד') לבג"ץ תשובה לצו על-תנאי, שהורה לה לנמק, בין היתר, מדוע לא תבוטל החלטת היועץ המשפטי לממשלה הקודם, יהודה וינשטיין, שלא לשנות בעת הזו את מדיניות אי-אכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה על ענף הכדורגל, כך שנשמר הסטטוס-קוו לפיו מתקיימים משחקי כדורגל בשבת.

בתמצית, המדינה סבורה כי מדובר בסוגיה מורכבת ורגישה ביותר, אשר אין אפשרות לייצר בה פתרונות מיידיים וכוללים; וכי החלטת היועץ המשפטי הקודם שלא לשנות בעת הזאת את מדיניות אי-האכיפה הנוהגת מזה עשרות שנים בכל הנוגע למשחקי הכדורגל בשבת היא מדיניות סבירה ועניינית, וכי דווקא שינוי המצב הנוהג הוא שיהיה בלתי סביר.

בנוסף, הסוגיה עלתה גם לשולחנו של היועץ המשפטי לממשלה המכהן כעת, ד"ר אביחי מנדלבליט, אשר סבור אף הוא כי גם בעת הזאת אין מקום לסטות ממדיניות אי-האכיפה.

בתשובת המדינה, שהוגשה באמצעות עו"ד דורון יפת מהמחלקה למשפט העבודה ועו"ד דנה בריסקמן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, נאמר כי היועץ המשפטי לממשלה סבור כי יש לאפשר ליישם את המלצות הביניים של הצוות הבינמשרדי שהוקם ולפעול באופן הדרגתי להפחתת משחקי כדורגל בשבת, מחד גיסא, ולמציאת פתרונות לשחקנים הדתיים כל עוד מתקיימים משחקים בשבת, מאידך גיסא.

בנוסף, היועץ המשפטי הנוכחי סבר ועודנו סבור כי דרך המלך להסדיר את הפעילות בענף הכדורגל היא באמצעות הוצאת היתר כללי. לפיכך, לאחר הדיון שהתקיים בבית המשפט ביום 30.10.16, הוא פעל על-מנת לקדם הוצאת היתר, ולאחר שהתקיימו מספר שיחות בעניין עם ראש הממשלה, הודיע ראש הממשלה על כוונתו לפעול לחידוש הרכבה של ועדת השרים לפי סעיף 12 לחוק שעות עבודה ומנוחה, אשר בסמכותה לבחון מתן היתר כללי להעסקה במנוחה השבועית בענף הכדורגל ולכינוסה בתוך כחודשיים.

 במצב דברים זה מקבלת עמדת היועץ המשפטי לממשלה משנה תוקף, שכן אין כל טעם לשנות ממדיניות ארוכת-שנים דווקא כאשר עומדת להיערך בחינה של האפשרות למתן היתרים.

לאור מכלול הדברים - הפעילות להפחתת משחקי הכדורגל בשבת ולמציאת פתרונות לשחקנים הדתיים מצד אחד, ובחינת האפשרות למתן היתר לענף הכדורגל בשבת, על-מנת להכשיר הפעילות אשר תתקיים בשבת גם לאחר הצמצום מצד שני - עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כי המדיניות שהוא נוקט בכל הנוגע לאכיפה בענף הכדורגל היא מדיניות עניינית וסבירה, ואין כל מקום להתערב בה ולקבל את העתירה. 

עו"ד אורי ישראל פז, המייצג את התנועה למדינה יהודית בעתירה כנגד משחקי הכדורגל בשבת, מסר בתגובה לתשובת היועמ"ש: "חבל שהיועץ המשפטי מנדלבליט מסתיר משופטי בג"ץ את העובדה שבמשך 3 שנים לא שיחקו כדורגל בשבת בליגה הלאומית. רק לאחר שחזרו ואילצו אותם לשחק בשבת בניגוד לרצונם, עתרו השחקנים לבית הדין לעבודה, שהחליט, בהסכמת מנהלת ליגת העל והתאחדות הכדורגל, שלא ייערכו משחקים בשבת.

"כמו כן, אין כל אחיזה במציאות לטענה כי כביכול מאז קום המדינה לא נאכף חוק שעות עבודה ומנוחה על ענף הכדורגל, ומדובר בסטטוס-קוו. עד שנות ה-90 הכדורגל בשבת היה חובבני, ואז החיל בג"ץ את חוקי העבודה על שחקני הכדורגל בכל הליגות. הבעיה התפתחה כתוצאה מתת-אכיפה של חוק המנוחה בשבת על בעלי קבוצות הכדורגל, המכריחים מאות שחקנים לשחק בשבת בניגוד לרצונם ולאמונתם ופוגעים בערכים סוציאליים ודתיים.

"אין שום סיבה לאפשר את המשך הפגיעה בשחקני הכדורגל עד לכינוסה של ועדת שרים זו או אחרת. הגיע הזמן להתייחס לשחקני הכדורגל כמו לכל עובד אחר ולהפסיק להכריח אותם לבחור בין היהדות לכדורגל".