עיתונאי התאגיד יעתרו לבג"ץ; דוד ביטן: "אתם לא הציבור"

עובדי תאגיד השידור מתכננים להגיש השבוע עתירה בניסיון למנוע את המהלך שיגרום לפיטורי עובדים ויפגע לטענתם בחופש הביטוי ■ יטענו בין היתר לניגוד עניינים של נתניהו ■ ח"כ ביטן למפגינים מול ביתו: "אתם לא הציבור"

תאגיד השידור הציבורי מתכנן לעתור לבג"ץ בניסיון למנוע את המהלך שיגרום לפיטורי מאות עובדים ויוביל לפגיעה קשה בחופש הביטוי. זאת, במסגרת הצעדים של העובדים נגד מתווה הפשרה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר משה כחלון. מאות מהם ומתומכי המאבק הפגינו אמש (שבת) נגד המתווה מול קריית הממשלה בתל-אביב, ובהמשך עשרות עברו למחות מחוץ לביתו של יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, (הליכוד) בראשון-לציון.

המפגינים קראו ליו"ר הקואליציה, שהוביל את ההתנגדות לתאגיד בריאיונות לכלי התקשורת: "דוד ביטן, אל תהיה פחדן". ביטן, שהגיע לביתו ועבר ליד המפגינים, אמר להם: "אתם לא הדמוקרטיה, אתם לא הציבור".

בין ביטן למפגינים התעורר ויכוח קולני. אחד העובדים אמר לו: "אני לא מאמין שאני צריך לעמוד פה ולהפגין, כי אני הולך לאבד את העבודה שלי". יתר המפגינים הצטרפו אליו וקראו: "חוקקתם את החוק שגרם לפיטורים", אך ביטן הגיב בתנועת ביטול.

ביטן העלה תמונה לחשבון הטוויטר שלו, שבה נראית אדנית שבורה בכניסה לבניין שבו הוא גר. "'בני התרבות' מהתאגיד ותוצאות ההפגנה מול הבית שלי", כתב ח"כ ביטן. "ניתצו רכוש, ממש שומרי הדמוקרטיה". 

יערה שפירא מוועד עובדי "כאן" אמרה על העתירה הצפויה כי העובדים "מקווים שנציגי הציבור בכנסת ובממשלה ישימו קץ לתהליך ההזוי הזה, אך אם לא נקבל מזור מהם, נפנה לבג"ץ, בתקווה ששומרי הסף יגנו עלינו ועל השידור הציבורי".

את העתירה מתכוונים עובדי התאגיד להגיש ככל הנראה כבר ביום שני הקרוב. טרם ברור על מה תתבסס העתירה, אך הכיוון הכללי נוגע בניגוד העניינים של נתניהו במעורבותו בנושאי תקשורת. זאת, חרף קביעת בג"ץ לפיה אסור לו לעסוק בעניינים אלה במשך כמה חודשים. בעקבות קביעת בג"ץ מונה ח"כ צחי הנגבי (הליכוד) להיות מחליפו.

עוד יטענו עובדי התאגיד, ככל הנראה, כי הסיבה לסגירת חטיבת החדשות בתאגיד הייתה לא מנומקת, ומדובר בהחלטה לא סבירה.

בהפגנה בתל-אביב אמרו המפגינים כי הם לא פועלים רק מתוך דאגה למקום עבודתם ופרנסתם, אלא גם למען שידור ציבורי חופשי שלא תלוי בפוליטיקאים. לדבריהם, "המהלך לא רק שמסמן לתאגיד החדשות החדש מי המפקד, אלא גם מסמן לשאר בעלי התקשורת 'שימו לב, אם לא תתיישרו - אטפל גם בכם'".

המפגינים חסמו כבישים וקראו "ביבי, כאן זה לא ארדואן" ו"כחלון מציג - מחיר למשתפן". יו"ר איגוד העיתונאים, יאיר טרצ'יצסקי, אמר בהפגנה: "שמענו שביבי וכחלון הגיעו לפשרה. זו לא פשרה, זו שחיתות על גבם של יותר מ-1,000 עובדים". לדבריו, "במשך שנים מתעללים בעיתונאים, והכול מסיבה אחת - פוליטיקאים שרוצים שהעיתונאים והתקשורת ישרתו אותם. אבל השידור הוא של הציבור".

בדברי ההודעה על ההפגנה נכתב: "נתכנס כדי למחות נגד הניסיונות של הממשלה להשתלט על העיתונות החופשית בישראל ועל השידור הציבורי בפרט. אנו קוראים לעיתונאים, יוצרים, ארגונים חברתיים וכל אזרח שאכפת לו, להצטרף אלינו".

במסגרת הסיכום של נתניהו ומשרד האוצר, יוקם תאגיד נפרד לחדשות ולאקטואליה, במנותק מהתאגיד הקיים, וחטיבת החדשות הנוכחית של התאגיד תפורק. רשות השידור הקיימת תמשיך לשדר את החדשות עד להקמת החטיבה החדשה.