יוגב לכחלון: "חלון ההזדמנויות של בנק הדואר עומד להיסגר"

מנהל רשות החברות מבהיר לשר האוצר כי חזון הבנק החברתי הראשון מתרחק ■ הנושאים המונעים מבנק הדואר להפוך לבנק אמיתי: הזרמת הון עצמי, הפרדה מבנית מהדואר וחתימה על הסכם עם העובדים

אורי יוגב / צילום: איל יצהר
אורי יוגב / צילום: איל יצהר

האם החלום שבנק הדואר יהפוך לבנק חברתי עומד להיגנז? אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות, מתריע במכתב ששלח בשבוע שעבר למשרד התקשורת ומשרד האוצר, כי אם גרירת הרגליים בנושא תימשך, סיכוי קלוש כי בנק הדואר יהפוך לבנק אמיתי.

"ניסיונות רשות החברות להניע את הגורמים הרלוונטיים ליישום התיקון לחוק בנק הדואר לא צלחו, ואין אנו רואים בתנאים הנוכחיים היתכנות ליישום ההפרדה המבנית", כתב יוגב במכתב לשר האוצר משה כחלון ולשר התקשורת איוב קרא, שהגיע לידי "גלובס".

נזכיר כי בין יוגב וכחלון היחסים מתוחים למדי, וייתכן כי כעת עשויה להיפתח חזית נוספת בין השניים ועוד בנושא הרגיש לכחלון, והוא מאמציו לייצר תחרות חדשה בענף הבנקאות.

עוד מוסיף יוגב במכתב: "להבנתנו, ככל שההפרדה המבנית לא תצא אל הפועל בטווח הקרוב, ייסגר חלון ההזדמנויות בעתיד הנראה לעין לפיתוח בנק הדואר וליצירת אלטרנטיבה למערכת הבנקאית לשכבות החלשות. נבקשכם לפעול במכלול הכלים העומדים לרשותכם ליישם את החוק מתוך ראיה של חשיבות הנושא".

במשרד האוצר סירבו להגיב לידיעה, וממשרד התקשורת נמסר: "הנושא נידון עם משרד האוצר בשנה האחרונה. נסיבות השוק השתנו מאז חקיקת החוק. המשרד פועל להרחיב את שירותי בנק הדואר בזיקה לתוכנית ההבראה של חברת הדואר".

בשנים האחרונות נעשים ניסיונות שונים להגביר את התחרות במערכת הבנקאית. אחד הניסיונות הללו היה להפוך את בנק הדואר לבנק אמיתי, שיוגדר כחברה נפרדת, יקבל רישיון בנקאי ויציע שירותים בנקאיים מעבר לשירותים הבסיסיים שהוא מציע כיום.

לצורך כך, לפני כחמש שנים נקבע תיקון לחוק הדואר שקבע שורה של הוראות שיחילו עקרונות של ממשל תאגידי על חברת בנק הדואר, מה שיאפשר לה לקבל רישיון בנקאי. במסגרת התיקון לחוק, נדרש לבצע הפרדה מבנית מלאה בין חברת הדואר לבנק הדואר, זאת בעוד כיום בנק הדואר מהווה מעין מחלקה בתוך חברת הדואר.

בכדי שהתיקון לחוק ייכנס לתוקף, נקבע כי על הדואר לבצע את הדברים הבאים: לחתום על הסכם קבלת שירותים בין חברת הדואר לבנק הדואר; להעמיד הון עצמי לבנק הדואר; להקים דירקטוריון נפרד ולחתום על הסכם קיבוצי חדש עם העובדים מתוך הדואר שייקלטו כעובדי בנק הדואר. אלא שלמעט מינוי דירקטוריון, עד היום לא מולאו הדרישות.

"מערך ההסכמים בין החברות טרם נחתם. החברה טרם העמידה את ההון העצמי המזערי הנדרש. לטענתה, מצבה הפיננסי אינו מאפשר לה להעיד את המקורות הנדרשים", כותב יוגב. אחת הסוגיות המרכזיות היא כאמור העמדת הון עצמי לבנק הדואר.

"לא ברור מה הסכום המתבקש, הדבר תלוי גם בהיקפי הפעילות שאליהם מכוונים את בנק הדואר. הערכות מדברות על סכום של כמה עשרות מיליוני שקלים לפחות. אחת התוכניות הייתה להפריט את הדואר, כאשר לפחות חלק מהכספים מההפרטה או ההנפקה יועמדו כהון עצמי לבנק הדואר, אולם תהליך זה לא התרחש בסופו של דבר. חלופות נוספות שהועלו הן - שהדואר, שמצבו הפיננסי התייצב, יביא את הסכום הנדרש או שהאוצר יזרים את הכסף, אבל ככל הידוע אין התקדמות בנושא.

באשר להסכם עם העובדים כותבים ברשות החברות, כי "החל מו"מ עם ארגון העובדים, שעדיין לא התגבש להסכם. ישנה הסכמה עקרונית על ההסתדרות על הפרדת בנק הדואר מהחברה האם".

התחום היחיד שלכאורה התרחשה התקדמות הוא מינוי הנהלה ודירקטוריון - לתפקיד מנכ"ל בנק הדואר מונה לפני כשנה וחצי דורון ארבלי, לשעבר מנהל רשות המיסים, וכן מונה דירקטוריון. אולם גם בתחום זה ישנה נסיגה במצב. "במהלך יוני 2017 פקעה כהונתו של דירקטור חיצוני, ולכן לא יהיה קוורום (מניין חוקי בדירקטוריון- ע.א) לדירקטוריון, ולא ניתן יהיה לכנסו עד למינוי דירקטור חדש", לשון המכתב. כלומר, לבנק הדואר אין דירקטוריון פעיל שיכול לקבל החלטות. לדברי גורמים המקורבים לסוגיה גם מינוי של דירקטור חדש אינו סוגיה טריוויאלית, שכן ישנם חילוקי דעות בין השחקנים השונים בזהות הדירקטור שימונה - האם יהיה קשור אל הדואר או כמינוי חיצוני.

5 פעמים דחייה

בעקבות ההתמהמהות בפתירת הסוגיות השונות, יישום התיקון לחוק הדואר כבר נדחה יותר מ-5 פעמים, כאשר דחייה נוספת של יישום החוק צפויה לעלות לכנסת בסוף החודש. באפריל אשתקד נערכה ישיבה של ועדת הכלכלה לדחיית היישום, ואז אמר שלמה פילבר מנכ"ל משרד התקשורת כי התהליכים מתקדמים, וכי כבר בינואר 2017 יחל בנק הדואר לפעול כבנק חברת. כידוע - זה לא קרה, ולא ברור האם תינתן דחייה נוספת ליישום החוק.

לבנק הדואר יש כיום תשתית להפוך לבנק חברתי. בניגוד לניסיונות להכניס גופים חדשים, שלא ברור מי מהם ירצה להיכנס לשוק הבנקאות ובאיזו עוצמה, לבנק הדואר יש כבר כיום 700 סניפי דואר בהם הוא פעיל - היקף גבוה יותר ממספר הסניפים של בנק הפועלים ולאומי יחד. כמו כן, בנק הדואר מציע היום שירותי בנקאות בסיסיים הכוללים ניהול חשבון עו"ש, העברת כספים ושירותי מט"ח, ומשרת חלק לא מבוטל מהשכבות הסוציואקונומיות הנמוכות.

וכך, למרות שלבנק הדואר התשתית המפותחת ביותר להפוך לבנק חברתי ושחקן משמעותי בשוק הבנקאות - נראה כי בירוקרטיה ואולי גם שיקולים פוליטיים מונעים קבלת החלטות וביצוע פעולות שיהפכו אותו לשחקן שכזה.

כחלון, שחרט על דגלו את הגברת התחרות במערכת הבנקאית והוביל שורה של מהלכי חקיקה בנושא, לא שם את כל כובד משקלו בכדי לפתור את הסוגיות השונות. כעת נותר לראות האם עד סוף החודש - מועד יישום החוק האחרון - תשתנה עמדתו.

תמונת מצב - בנק הדואר:

בנק הדואר פעיל בכ-700 סניפי הדואר, ומעניק שירותי בנקאות בסיסיים בראשם חשבון עו"ש, העברות כספים, כרטיסים נטענים ומט"ח. בנק הדואר אינו יכול להציע הלוואות או פיקדונות.

המטרה:

תיקון לחוק הבנקאות משנת 2012 קבע כי יבוצעו שורה של צעדים בתחום הממשל התאגידי ובראשם הפרדת בנק הדואר כחברת בת עצמאית עם הון עצמי, וזאת בכדי שיוכל לקבל רישיון בנקאי ולהרחיב את פעילותו.

המצב הנוכחי:

מונה דירקטוריון ומנכ"ל. כהונת אחד הדירקטורים פגה החודש, ואין מניין כנדרש. כמו כן לא נפתרו סוגיות כמו הסכם קיבוצי עם העובדים והזרמת הון עצמי לבנק. יישום החוק נדחה כמה פעמים. המועד האחרון הנוכחי ליישום הוא בסוף החודש.