וולוו מכריזה: ננטוש לגמרי את השימוש במנוע הרכב הקונבנציונלי ב-2019

קבוצת הרכב השבדית שבבעלות סינית הודיעה כי מעוד שנתיים כל דגמיה החדשים יהיו חשמליים לגמרי או היברידיים מדובר ביצרנית הגדולה הראשונה שקובעת תאריך להפסקה מוחלטת של השימוש בטכנולוגיה שהניעה את כלי הרכב במשך יותר ממאה שנים

מבחינת וולוו, מנוע הבעירה הפנימית כבר עשה את שלו. קבוצת הרכב השבדית שבבעלות סינית חשפה הבוקר (ד') תוכנית לביטול הדרגתי של מנוע הרכב הרגיל. וולוו היא יצרנית הרכב הגדולה הראשונה שנוטשת את הטכנולוגיה שהניעה את כלי הרכב במשך יותר ממאה שנים.

מול תחרות של חברות סטארט-אפ כמו טסלה, שמתחילה השבוע לייצר את דגם 3 שלה לשוק ההמוני שמתבסס על סוללת חשמל, וולוו הודיעה שכל דגמיה החדשים משנת 2019 ואילך יהיו חשמליים לגמרי או היברידים.

הקאן סמואלסון, נשיא ומנכ"ל וולוו קארס, מסר בהודעה שהמהלך "מציין את סוף מנוע הבעירה (שריפה) הפנימית הבלעדי", וחזר על היעד שלו, מכירה של מיליון מכוניות חשמליות והיברידיות בשנת 2025. "כשאמרנו את זה התכוונו לזה. כך אנחנו נעשה זאת", נאמר בהודעה.

וולוו מסרה גם שהיא תשיק חמישה דגמים חשמליים והיברידיים חדשים בשנים 2019-2021. שניים מהם ייוצרו על ידי פולסטאר, יחידת המכוניות בעלות הביצועים המיוחדים שוולוו מפצלת כ"חברת רכבי ביצוע חשמליים במיתוג נפרד". וולוו קארס תייצר את יתר שלושת הדגמים החדשים.

כל יצרניות הרכב הגדולות נערכות למעבר לכלי רכב חשמליים, אבל האתגר של התעשייה הוא להשיג את העיתוי הנכון, בגלל מחזור המוצרים הארוך המסורתי שכרוך בשנים של מחקר ופיתוח לפי שהרכב יוצא מפס הייצור.

בכירים בתעשיית הרכב מדברים על "נקודת המפנה" שבה עלויות פיתוח וייצור כמה כלי רכב חשמליים ירדו מעלויות פיתוח וייצור הגרסאות הקונבנציונליות של אותם דגמים. כשזה יקרה, המומנטום יעבור במהירות לצד מכוניות החשמל, אומרים הבכירים ואנליסטים.

אנליסטים מעריכים שעליית העלויות של פיתוח מנועי בעירה פנימית שיעמדו בתקנים המחמירים יותר ויותר של מניעת פליטת גזי חממה וגזים מזהמים יהפכו כמה מכוניות חשמל לזולות יותר כבר בשנת 2025. עם מחיר התחלתי של כ-35,000 דולר, דגם 3 של טסלה שיושק השבוע יקר יותר רק במעט בהשוואה לב.מ.וו. מסדרה 3 עם מנוע בנזין או דיזל.

החלטת וולוו להאיץ את המעבר לרכבי חשמל תעזור לה גם במקרה של הנפקה לציבור. וולוו, יצרנית מכוניות יוקרה שבדית שנוסדה ב-1927, נקנתה על ידי פורד ב-1999. פורד מכרה אותה לקבוצת ההשקעות ג'ילי הסינית ב-2010.

כאשר ג'ילי קנתה אותה, וולבו הייתה שרויה בהפסדים, אך מאז היא עברה מפנה עסקי משמעותי, והיא מקימה את מפעל היצור הראשון שלה בארה"ב.

ההימור של ג'ילי השתלם. וולוו דיווחה על גידול של 67% ברווח הנקי שלה ל-7.5 מיליארד קרונות שבדיות (880 מיליון דולר) ב-2016, על הכנסות של 180.7 מיליארד קרונות, עלייה של 10%. המכירות העולמיות של וולוו גדלו ב-6% ל-534,332 כלי רכב בשנה שעברה. יעד המכירות ל-2020 הוא 800,000 כלי רכב.

ארה"ב הייתה השוק הצומח במהירות הגבוהה ביותר של וולוו בשנה שעברה, עם עלייה של 18% במכירות ל-82,726 כלי רכב, בזכות דגם הספורט-שטח הפופולרי XC90.

וולוו לא הגיבה על ההערכות שהיא מתכננת הנפקה לציבור בארה"ב, ומסרה רק שהנפקה כזו היא אופציה.

יצרניות הרכב האירופיות שתלויות במנועי הדיזל סובלות לאחרונה מירידה במניותיהן, כאשר המשקיעים חוששים מכך שרשויות מקומיות רבות בארה"ב ובאירופה שוקלות לאסור כניסת כלי רכב ממונעי דיזל בגלל חששות מפליטת הגזים שלהם.

בניגוד לכך, טסלה מכרה בשנה שעברה רק 84,000 כלי רכב, כולם חשמליים, אך שווי שוק שלה עלה על זה של פורד, ג'נרל מוטורס וב.מ.וו., שמוכרות מיליוני מכוניות בשנה.