פגישת נתניהו-פוטין: הדרך לבלימת טהראן עוברת בקרמלין

במרכז הפגישה בסוצ'י יעמוד החשש הישראלי מרצף טריטוריאלי איראני שנוצר בחסות המגעים לסיום מלחמת האזרחים בסוריה ■ מדובר בפגישה השישית של המנהיגים בתוך שנתיים

פוטין ונתניהו בסופ"ש. מנסה להשיג דריסת רגל במזה"ת / צילום: רויטרס
פוטין ונתניהו בסופ"ש. מנסה להשיג דריסת רגל במזה"ת / צילום: רויטרס

על רקע חשש גובר בישראל מהתעצמותה של איראן בסוריה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא מחר (רביעי) לפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בעיירת הנופש סוצ'י בדרום רוסיה. מדובר בפגישתם השישית של השניים בשנתיים האחרונות, מאז שהגבירה רוסיה את נוכחותה הצבאית ומעורבותה במלחמת האזרחים בסוריה, והשנייה מאז תחילת השנה. הסוגיה האיראנית תעמוד במרכז סדר היום של הפגישה, על רקע ביקורת בישראל על הסכם הפסקת האש הזמנית שהוכרז בדרום סוריה בחודש שעבר ודאגה מיצירת רצף יבשתי בשליטת איראן בין טהראן והים התיכון במסגרת הסכם כולל לסיום הלחימה באזור.

"מחר אצא לפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, יצטרפו אליי ראש המוסד וראש המטה לביטחון לאומי. אדון איתו על הניסיון המואץ של איראן להתבסס צבאית בסוריה", אמר היום נתניהו, שאליו יחבור גם השר זאב אלקין. "זו עדות כמובן לתוקפנות של איראן שלא פחתה כהוא זה אחרי הסכם הגרעין, אבל זה גם מציב בעיה לא רק לישראל, אלא לכל מדינות המזרח התיכון ולעולם כולו".

מוקדם יותר קיים ראש הממשלה התייעצויות ביטחוניות בטרם הטיסה. לראשונה הוא ילווה על ידי ראש המל"ל החדש, מאיר בן שבת. גם ראש הסגל יואב הורוביץ, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה תא"ל אליעזר טולדנו והיועץ המדיני יונתן שכטר יצטרפו לנסיעה. שגריר ישראל ברוסיה גרי קורן ישתתף בפגישות.

הפגישה עם פוטין היא חלק ממאמץ אסטרטגי מרוכז שירושלים משקיעה בשבועות האחרונים בנושא הסורי-איראני, שבמסגרתו ישראל מנסה להבהיר את עמדותיה לגבי מצב הסיום של הלחימה בסוריה ולדרוש כי כל מהלך בינלאומי בנושא יכלול פינוי של הכוחות האיראניים, לוחמי חיזבאללה, ומיליציות שיעיות אחרות שפועלות בסוריה. הסכם הפסקת האש הזמנית עליו הכריזו רוסיה וארצות-הברית בחודש שעבר, ובמסגרתו הוסכם על הקמת אזורי חיץ בגבול סוריה-ירדן ובגבול סוריה-ישראל, לא כלל סעיף שדרש את פינוי הכוחות האיראניים, למרות דרישתה של ישראל.

החשש בירושלים, שמוגדר על ידי גורמים מדיניים כ"בעיה הדחופה ביותר על סדר היום האסטרטגי בישראל" הוא שהמאמץ הבינלאומי להביס את דעאש מוביל להתחזקות דרמטית של איראן וגרורותיה במרחב, וליצירת "סהר איראני" שנמצא תחת שליטת טהראן וחולש בפועל על שטח רצוף בין טהראן דרך עיראק, סוריה ולבנון עד הים התיכון. במסגרת המאמץ הדיפלומטי, שממוקד בעיקרו בוושינגטון ובמוסקבה, ישראל מציגה, בין היתר, חומר מודיעיני שממחיש כיצד איראן מתבססת צבאית בסוריה - בים וביבשה - במקומות שבהם דעאש מובס ומזהירה כי ההתפשטות האיראנית עשויה להוביל להידרדרות אזורית.