איגוד חברות תמ"א 38 בלשכת המסחר תל-אביב ו-10 חברות הפועלות בתחום התמ"א 38 הגישו הבוקר (ב') עתירה מינהלית כנגד הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז תל-אביב וכנגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל-אביב-יפו. במסגרת העתירה דורשים חברי איגוד חברות התמ"א והיזמים כי תוכניות הרבעים תושלמנה ותפורסמנה בהקדם.
בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד עפר טויסטר ועו"ד מיטל טויסטר-רוזנטל, מבקשים היזמים מבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב להורות למוסדות התכנון להשלים את הליכי הכנת תוכניות הרבעים (רובע 3 ורובע 4) ולפרסמן למתן תוקף, בהקדם האפשרי ולכל היותר בתוך חודש.
נזכיר כי תוכניות רובע 3 ורובע 4 חלות על שטח של למעלה מ-5,000 דונם במרכז העיר תל-אביב. מטרת תוכניות הרבעים, היא עידוד התחדשות עירונית במרכז העיר על-ידי קביעת מסגרת זכויות בנייה מקסימליות לבנייני מגורים, הטמעת עקרונות הבנייה של הכרזת אונסק"ו, חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה בהתאם לעקרונות תמ"א 38 ופישוט הליכי רישוי על-ידי יצירת סל זכויות בנייה כולל לבנייה חדשה ולתוספות בנייה אשר יחליף תוכניות נושאיות.
לטענת העותרים, "תוכניות הרבעים הופקדו באוקטובר 2012, וממועד זה הכניסו את אחד האזורים הפעילים ביותר בשוק הנדל"ן בעיר, לסחרור של חוסר ודאות. אם באשר ל-3 השנים הראשונות, מדובר היה ב"סחרור" בלתי נמנע, שנבע מהליכי תכנון מתחייבים, הרי שבשנתיים האחרונות, ולמצער בחודשים האחרונים, נובע חוסר הוודאות האמור - על כל השלכותיו כבדות-המשקל - מלוחות זמנים בלתי סבירים בעליל בהכנתן של התוכניות לפרסום למתן תוקף", כך נכתב בעתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב.
עוד נכתב בעתירה כי למרות שבאוקטובר 2015 החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה על קידום התוכניות לקראת מתן תוקף התוכניות עדיין לא מאושרות: "אף על-פי שחלפו שנתיים ימים מאז ניתנה החלטתה של המועצה הארצית, תוכניות הרבעים טרם פורסמו למתן תוקף, כאשר לעניינה של תוכנית רובע 4, אף אין צפי לפרסומה כאמור. העיכוב המשמעותי בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף עומד בניגוד לדין, והוא חורג בכל קנה-מידה ממתחם הסבירות.
יתרה מזאת, מזה למעלה משנה מאשרת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל-אביב היתרי בנייה בהתאם להוראות תוכניות הרבעים, כפי שאלה אושרו על-ידי הוועדה המחוזית והמועצה הארצית, תוך התניית הוצאתם של היתרי הבנייה בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף. משמעות הדבר היא כי ככלל, מזה למעלה משנה לא מוצאים היתרי בנייה ברבעים 3 ו-4 במרכז תל-אביב".
עוד טוענים היזמים בעתירתם כי העיכוב האמור בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף, וכפועל יוצא העיכוב בהוצאת היתרי בנייה ברבעים אלה, גורמים מחד לאי חיזוק מבנים ישנים הזקוקים לחיזוק ומנגד לנזקים "כבדי-משקל" ליזמים הפועלים בשוק התמ"א בתל-אביב, ולבעלי הנכסים ברבעים אלה.
"העיכוב בפרסום התוכניות אף גורם לכך שפרויקטים רבים, אשר ההליכים בעניינם כבר נמצאים בשלבים סופיים לקראת הוצאת היתר, תלויים ועומדים בחוסר ודאות מזה חודשים רבים, באופן המונע הן מהיזמים והן מהדיירים להיערך לתחילת העבודות. עיכוב זה אף עלול להביא בסופו של יום לפקיעתם של ההסכמים בין העותרים לדיירים, באופן שיוריד לטמיון את השקעתם הרבה של העותרים בפרויקטים אלה. על כל אלה מתווסף העול הכבד של מימון הליווי הבנקאי בו נושאים העותרים ברבים מן הפרויקטים, ואשר משקלו הולך וכבד ככל שחולף הזמן", כך בעתירה.
"ככל שהעיכוב הבלתי סביר בפרסומן של התוכניות למתן תוקף יביא לפקיעת ההחלטות המאשרות את הבקשות להיתר, הדבר עלול לחייב את העותרים להתחיל את ההליכים מבראשית, תוך גרימת נזקים עצומים לעותרים. קושי נוסף בהקפאה הנמשכת של היתרי הבנייה בתחום רבעים 3 ו-4, היא העובדה שהקפאה זו גורמת לכך שהיתרים רבים ממתינים "על קו הזינוק", לקראת שחרור ה"הקפאה", כך שכאשר ייכנסו תוכניות הרבעים לתוקפן, ישוחררו בבת אחת היתרים רבים מאד בשטח מצומצם יחסית, עובדה שעלולה לגרום לקשיים רבים, בין היתר לאור העובדה שאזורים שלמים יהפכו באחת לאתרי בנייה, תוך פגיעה באיכות חייהם של תושבי האזור".
כאמור, העותרים מבקשים מבית המשפט לשים סוף לסחבת התכנונית: "לאור חוסר סבירותו המובהק של משך הזמן שחלף מאז ניתנה החלטת המועצה הארצית, ולאור הנזקים כבדי-המשקל הנגרמים בשל העיכוב בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף, מתבקש בית המשפט הנכבד לקבל את העתירה ולקצוב למשיבות לוחות זמנים קצרים להשלמת הטיפול בתוכניות ופרסומן למתן תוקף". במקביל, העותרים מבקשים מבית המשפט לקבוע כי פרק זמן סביר לאישור התוכניות יהיה לא יותר מ-30 יום.
מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה כי "תוכנית רובע 3 נמצאת בישורת האחרונה ותפורסם עד סוף השנה הנוכחית; תוכנית רובע 4 נמצאת בהליכי אישור מתקדמים. העתירה טרם התקבלה בעירייה, ולכשתתקבל היא תילמד, והעירייה תגיב לטענות בבית המשפט". במקביל, מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל-אביב נמסר היום כי "הרשות המקומית תל-אביב טרם העבירה את המסמכים המתוקנים הדרושים לצורך מתן תוקף לתוכניות. חשוב לציין כי הוועדה המחוזית טיפלה בעשרות היתרים שהוגשו אליה מאז שהוחלט לתת תוקף לתוכניות, וכך תמשיך לעשות עד הפרסום למתן תוקף".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.