חזון עסקי האנרגיה של עופר נתקע במכשול - ועדת הריכוזיות

בשבוע שעבר רכש עידן עופר את צומת אנרגיה כדי לבנות בשטחה תחנת כוח גדולה, אלא שהבעלות שלו ב"רשת" ובחברת החדשות מונעת ממנו לקבל רישיון לבנייה ■ בפני עופר עומדות כעת 3 אפשרויות מרכזיות, אך ככל הנראה לא יהיה מנוס והוא ייאלץ להיפטר מאחזקותיו בטלוויזיה

העסקה שבה רכשה חברת OPC  שבבעלות עידן עופר את חברת צומת אנרגיה תמורת 23 מיליון דולר הותירה אחריה לא מעט סימני שאלה, בעיקר בנוגע למטרתה. תוקפו של הרישיון המותנה שניתן לחברה עוד ב-2010 להקמת תחנת כוח לייצור חשמל בגז טבעי בהיקף של 400 מגוואט פג לאחרונה, ולרשות החשמל אין כוונה לחדשו ללא המלצת ועדת הריכוזיות בראשותה של מיכל הלפרין.

"OPC עדכנו את ועדת הריכוזיות על רכישת צומת אנרגיה, ונאמר להם באופן ברור שלא חל שינוי בהחלטת הוועדה", כך טוען היום גורם המקורב לרשות ההגבלים העסקיים בשיחה עם "גלובס"."ל-OPC הייתה אופציה לרכישת צומת אנרגיה מרפק והחברה ההולנדית שעמדה לפקוע בסוף פברואר, והם מיהרו לממשה. עם זאת, יודגש כי הם קונים נכס ללא רישיון ועמדת רשות החשמל כרגע היא לכבד את המלצת עמדת ועדת הריכוזיות".

נזכיר כי באוגוסט בשנה שעברה המליצה ועדת הריכוזיות לרשות החשמל לא להעניק לחברת OPC רישיון להקמת תחנת כוח בצומת פלוגות שליד קרית גת, בנימוק שמדובר בקבוצה הריכוזית ביותר בישראל - בעל השליטה ב-OPC, עידן עופר, שולט בשורה ארוכה של גופים באמצעות קנון והחברה לישראל-OPC, בזן, כיל, מפעלי ים המלח, רותם אמפרט רשת.

קבוצת עידן עופר
 קבוצת עידן עופר

בהינתן סירובה של ועדת הריכוזיות להעניק ל-OPC רישיון להקמת תחנת כוח בצומת פלוגות, עומדות בפני עידן עופר שלוש אופציות בנוגע לעתידה של צומת אנרגיה.

האופציה הראשונה והסבירה ביותר היא לשנות את מבנה ההחזקות של הנכסים של עופר באופן שיפחית את מידת הריכוזיות שלו במשק ולנסות שוב לקבל את ברכת הוועדה, ובמקרה כזה המוצא המתבקש יהיה מכירת החזקותיו של עופר בחברת הטלוויזיה רשת. זאת, בהנחה שעופר יעדיף להתרכז בתחום האנרגיה. בעבר דיווח "גלובס" כי עופר שואף להפוך ליצרן החשמל הפרטי הגדול במדינה.

ואולם גורם המקורב לרשות ההגבלים העסקיים, שבראשות מיכל הלפרין, הסביר היום בשיחה עם "גלובס": "הפתרון של מכירה 'רשת' הוא לא פשוט בכלל, עולם הטלוויזיה עובר בימים אלה טלטלה בעצמו, ללא קשר לנכסי עידן עופר. עם זאת, ברור שאם עופר מסוגל להביא הצעה שמראה שהוא מפחית באופן משמעותי את הריכוזיות שלו בתחומים מסוימים, אז כן זה פותח בפניו את האופציה להגדיל החזקות בתחומים אחרים וכן לקבל רישיון בצומת אנרגיה".

גם לדברי גורם בכיר שמקורב לעידן עופר ול-OPC, מדובר באלטרנטיבה הסבירה ביותר: "הכיוון הוא להתרחבות במשק האנרגיה", אמר הגורם ל"גלובס". לדבריו, "מדובר בהקמת תחנת כוח ב'צומת', הרחבה של רותם שמתקדמת (530 מגוואט), ועוד. גם ברפורמה הנוכחית בחברת חשמל, עתיד מערך הייצור הוא בידיים פרטיות. לכן לא הגיוני ל-OPC וגם למדינה המצב שנוצר. הפתרון ההגיוני הוא פתרון ארוך טווח שככל הנראה יצריך שינוי מבנה החזקות".

האפשרות השנייה שעומדת בפני OPC היא למכור את צומת לגורם אחר. על פי הודעת החברה בעת הדיווח על העסקה, בכוונתה להמשיך ולקדם את הפרויקט עד לשלב הסגירה הפיננסית. אלא שכאמור, לא ברור כיצד ניתן יהיה לקדם את הפרויקט ללא רישיון מותנה לייצור חשמל. כדי להביא את הפרויקט לסגירה פיננסית נדרשת השקעה של כ-14 מיליון דולר. חלופה זו מקובלת בענף האנרגיה ותאפשר לעופר "להרוויח" זמן עד שתיפתר סוגיית הריכוזיות.

האופציה האחרונה והפחות מועדפת על החברה היא הקמת תחנת כוח אחת קטנה בהספק של 175 מגוואט - אז לא תצטרך החברה לקבל את אישורה של ועדת הריכוזיות. בחברה מכחישים פרסומים שעל פיהם תכננה החברה הקמת שתי תחנות כוח בהספק 175 מגוואט כדי לעקוף את ועדת הריכוזיות.

בהודעת OPC על רכישת צומת אנרגיה נכתב כי לנוכח המלצת ועדת הריכוזיות שלא להעניק לה את הרישיון המותנה, התקיימו מגעים עם עדת הריכוזיות, והחברה גם פנתה לחברת קנון, בעלת השליטה בה, ו כדי לבחון דרכי פעולה לשם פתרון הסוגיה. עם זאת, נכון להיום, טרם חל שינוי בהחלטת ועדת הריכוזיות.