האזהרה שפרסמה הרשות הבוקר על המסחר בזירות בלתי-מפוקחות מתפרסמת בהמשך לאזהרות חוזרות ונשנות שפורסמו בשנים האחרונות על-ידי הרשות, ואשר הפצירו במשקיעים - לא להשקיע את כספם במקומות עלומים שאין להם "אבא ואימא" רגולטוריים.
אז איך קורה, שכל כמה חודשים אנחנו נחשפים לעוד קריסה של גוף השקעות שהיה או לא היה מפוקח? מדוע המשקיעים ממשיכים לנהור אל הגופים הללו ומעבירים אליהם את מיטב כספם - לפעמים כספם היחיד, כספי הפנסיה, או פיצויים שהיו להם - כדי לגלות חודשים ספורים מאוחר יותר, שההשקעות שלהם ירדו לטמיון,והם נמצאים מול שוקת שבורה.
התשובה לכך היא כסף, או הפיתוי לכסף. מצד אחד, נמצאים המשקיעים שנמצאים בסביבה של ריבית אפסית ללא אלטרנטיבות "נוצצות", והם מחפשים תשואות; ומצד שני, נמצאים האנשים שמחפשים לעשות כסף קל ומהיר. עידן האינטרנט, הרשתות חברתיות והעולם הווירטואלי השופע, מהווה כר נרחב למי שרוצה להציע מוצרים ולהפיץ אותם באופן מאוד רחב ואפקטיבי. הצדדים הללו מוצאים זה את זה.
חייבים לסגור את הזירות הפרוצות
עו"ד אוהד הראל, אשר הגיש בשם משקיעים את שתי בקשות הפירוק, שהחלו את מחול השדים הנוכחי סביב שורט-טרייד וג'נרל-טרייד (יחד עם עו"ד מיכאל חינצ'ין), וחשפו את הפרשיות הללו לעין הציבור, סבור, כי אם יש מסר אחד שצריך לצאת מהפרשות הללו, זה שחייבים לסגור את הזירות הפרוצות שקיימות עדיין בשוק ההון.
לדבריו, "לכאורה אין קשר בין שתי הפרשות - שורט-טרייד וג'נרל-טרייד - וגם העובדות המתבררות היום מלמדות שכנראה באחת הפרשות הייתה תרמית לכאורה שנבעה מאירוע נקודתי שהוביל למשבר ואשר נחקר כעת; ובשנייה עדיין לא ברור בכלל אם מדובר בתרמית או בהשקעה כושלת.
"אבל לשתי הפרשות הללו יש מכנה משותף חזק - והוא התמימות של המשקיעים והעובדה שהם זורקים את כספם פעם אחר פעם לתוך בור שחור. הדמיון בין המקרים הוא רק האופי של המשקיעים וההליכה אחרי הכסף הגדול".
עו"ד הראל מוסיף, כי "זה נובע במקרים רבים משילוב של נסיבות, בהם היעדר תעסוקה וכספים נזילים שאין להם ריבית, ואנשים מחפשים אפיק השקעה מפתה. אז רצים לשוק ההון, וחלק מאלה שנמצאים שם מנצלים אותם. למשל, בחלק מהמכללות שפועלות בתחום מפנים את הלקוחות לחברות שהמכללות רוצות ביקרן, כי הן מקבלו עמלות בעקבות ההפניה הזאת.
"כרגע נבדק אם הדברים הללו אפיינו גם את שורט-טרייד וג'נרל-טרייד. יש פה ניצול של אנשים שמתחיל לפעמים מהמכללות, ומגיע לפלטפורמות המסחר, שלמרבה הצער פועלות במקרים רבים בדרכי במרמה".
להערכת עו"ד הראל, המקרים המתבררים היום אינם האחרונים שנראה. "אני מעריך שנראה בקרוב עוד מקרים כאלה, כי הכול פרוץ. יש עוד חברות בתחום הזה, שבהן הכספים עוברים ידיים בלי פיקוח".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.