נשיא אינדונזיה: היחסים בין המעצמות מזכירים פרק במשחקי הכס. החורף מגיע!

נשיא אינדונזיה ג'וקו וידודו גנב את ההצגה בוועידה השנתית של קרן המטבע הנערכת באי באלי שבמדינתו כשתיבל את נאומו בציטוטים וקליפים מתוך סדרת הטלוויזיה הפופולארית משחקי הכס

ג'וקו ווידודו, נשיא אינדונזיה / צילום: Reuters, Johannes Christo
ג'וקו ווידודו, נשיא אינדונזיה / צילום: Reuters, Johannes Christo

בוועידת השנתית של קרן המטבע בבאלי התייחסה נשיאת הקרן כריסטין לגארד לסיכונים לכלכלה העולמית. נשיא אינדונזיה השווה את המתיחות הגוברת בין ארה"ב סין ורוסיה לסדרה "משחקי הכס" והכריז: לנו המדינות הקטנות נותר רק לומר "החורף מגיע".

נשיא אינדונזיה ג'וקו וידודו גנב את ההצגה בוועידה השנתית של קרן המטבע הנערכת באי באלי שבמדינתו כשתיבל את נאומו בציטוטים וקליפים מתוך סדרת הטלוויזיה הפופולארית משחקי הכס. "המדינות המתפתחות יכולת לתרום המון לכלכלה העולמית" אמר וידודו "אבל בזמן האחרון היחסים בין המעצמות נראים כמו פרק מ"משחקי הכס". עם כל מלחמות הסחר, ההשפעות ההרסניות של הטכנולוגיות החדשות והלחצים ההולכים וגוברים על המדינות המתפתחות כל שנותר לנו לומר הוא !Winter is Coming". הנוכחים בעולם הגיבו במחיאות כפיים ובצחוקים רמים על הגימיק של המארח.

בשיחה עם פרשן הפייננשל טיימס מרטין וולף אמרה נשיאת קרן המטבע קריסטין לגארד כי הסיכונים העיקריים לכלכלת העולם הם השלכות המדיניות המוניטרית המצמצמת של הפד האמריקאי על כלכלות מתעוררות שניצלו את הריבית הנמוכה בשנים האחרונות כדי לקחת אשראי בדולרים; המתחים הגיאופוליטיים; והחשש מפני מלחמת סחר גלובלית. "באופן אישי אני מאד מקווה שלא נהפוך קורבנות למחלת אלצהיימר מואצת ונשכח למה שקרה לפני הרבה שנים כתוצאה ממדיניות פרוטקציוניסטית" אמרה לגארד כשהיא מתייחסת למלחמות הסחר בשנות ה-30 של המאה ה-20 שקדמו למלחמת העולם השנייה. לגארד ציינה כי הכלכלות המתפתחות ייאלצו להתמודד בכל הכלים העומדים לרשותן עם "היציאה הבלתי נמנעת של ההון שזרם אליהן בשנים האחרונות בחיפוש אחר תשואה". וולף שאל את לגארד האם היא "מודאגת", "מודאגת מאד" או "אופטימית" לגבי עתיד הכלכלה העולמית ולגארד השיבה 'אופטימית בצורה נואשת".

קרן המטבע הוקמה ב-1944 כלקח ממלחמת העולם השנייה ומהאירועים שקדמו לה, במטרה לעודד שיתופי פעולה בינ"ל. היא ציינה כי קרן המטבע היא מוסד חזק יחסית אך טענה כי ארגון הסחר העולמי חשוף למהלכים שיסרסו אותו. לגארד נשאלה האם הפעילות הבינ"ל שלה תוכל להימשך ללא ארה"ב והשיבה כי אין אפשרות הסדר המוניטרי העולמי לא יוכל להמשיך להתקיים ללא מטבע הרזרבה העולמי שהוא הדולר. אני לא רואה אף מטבע ששואף להחליף את הדולר בעתיד הקרוב. לגארד ציינה כי הקרן הזהירה מפני התגברות הסיכונים כתוצאה מעליית רמות החוב.

המראיין וולף אמר ללגארד "אני חייב להתנצל על הברקזיט בשם המדינה המטומטמת שלי". וולף שאל את לגארד האם להערכתה הכלכלה הסינית תצליח להתמודד עם המכסים שהטילה ארה"ב על הייצוא הסיני והשיבה "הדרך הכי טובה היא לדבר".

לגארד הבטיחה כי תכנית החילוץ האחרונה של הקרן לארגנטינה, בהיקף הגדול ביותר בהיסטוריה של הקרן "תעבוד" ואמרה לוולף הספקן כי ניתן עדיין לחולל תפנית בכלכלת המדינה המקרטעת. באשר לאיחוד האירופי קראה לגארד להמשיך בנתיב של איחוד מוניטרי ופיסקלי ואמרה כי "הייתי חדורת תקווה לפני שנה כשעלו הצעות כאלה - וכלום לא קרה. אבל אסור לוותר על אירופה". לגבי איטליה והחלטתה לחרוג ממגבלת הגירעון המקובלת באיחוד, אמרה לגארד כי "כשאתה מבקש להצטרף למועדון מסויים ומתקבל אליו, אתה צריך לשחק לפי הכללים של אותו מועדון". לגארד נשאלה האם היא מסכימה כי המעורבות של הקרן ביון הייתה "קטסטרופלית" והשיבה "נעשו טעויות בתכנית החילוץ הראשונה של יון והודינו בכך, בעיקר סביב המכפיל התקציבי. בכל תכניות החילוץ המדינות לקחו אחריות אבל עם יון זה היה הרבה יותר מסובך".