אהוד ברק: "שוק מטבעות הקריפטו הוא הונאת פונזי"

ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, אהוד ברק, אמר את הדברים באירוע הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס" • לדבריו, "אין סיכוי שחברת הסייבר שייסדתי תמכור טכנולוגיות למשטרים אפלים"

אהוד ברק ונעמה סיקולר באירוע הסטאר-אפים המבטיחים \ צילום: איל יצהר
אהוד ברק ונעמה סיקולר באירוע הסטאר-אפים המבטיחים \ צילום: איל יצהר

בזמן שהמשטרה מפרסמת את המלצתה להעמיד לדין את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לדין בתיק 4000, התייחס אהוד ברק, ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, לפרשייה באירוע הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס", שמתקיים ב"בית השמחות" בתל אביב: "לדעתי, שום דבר פחות מוועדת חקירה ממלכתית לא תצליח לרדת לשורש ההתנהגות הבלתי סבירה של נתניהו.

"הבעיה היא שרק ממשלת ישראל או הכנסת יכולה להניע ועדת חקירה ממלכתית, ובישראל כיום הרשות המחוקקת היא הרשות המבצעת - יעבור רק מה שהממשלה רוצה, ולא יעבור שום חוק שהממשלה לא רוצה. אי אפשר לשנות את זה מיסודו בלי שאזרחים וסטארט-אפיסטים ואיגודים מקצועיים יקומו ויחליפו את השלטון".

ברק אמר את הדברים בפתח ראיון שערכה איתו נעמה סיקולר, עורכת "גלובס", מעל במת האירוע שהתקיים היום (א'). לאחר שהתבטא בעניין תיקי המשטרה נגד נתניהו, סיקולר הפנתה אליו שאלה בנוגע לכספים שהעבירה לו קרן וקסנר עבור מחקר שביצע עבורה.

ברק ענה כי "כל זמן שאתה לא נשכרת על ידי המדינה, אתה אזרח פרטי. אני שירתתי את המדינה 50 שנה מאז גיל 17, וכיום אני אזרח פרטי שעוסק בייעוץ, מחקר, יזמות והרצאות. השאלה הרלוונטית היחידה לגבי אזרח פרטי, היא האם הפעילות העסקית היא חוקית, האם היא מדווחת והאם המס משולם. התשובה לגבי שלושת הסעיפים האלה היא כן".

"מה הדבר שכל מלכחי פנכה של נתניהו מנסים לעשות? סטנדרט לא סימטרי: בימין, עד שלא הורשעת בעבירה פלילית שיש עמה קלון ונגזר עליך בית סוהר אחרי ערעור בערכאה העליונה - אתה צדיק נרדף. בשמאל, או במה שהם מגדירים כשמאל, אתה לא צריך בית סוהר, לא צריך משפט, לא חקירה, לא עבירה מנהלית, לא עבירה משמעתית, לא עבירה אתית. מספיק פגם אסתטי שזיהו אצלך, ומתייחסים לזה כאל אותו דבר".

"הרי בסוף אני אזרח שומר חוק. אם חוק מהיר, שיאמר ככה: כל ראשי הממשלה לשעבר חייבים לפרוס בפני הציבור את מהות פעולותיהם כאשר היו אזרחים, מי הגורמים ששילמו להם, מה העבודה שהם ביצעו ובאיזה מובן העבודה מצדיקה את הסכום ששילמו להם. אני אומר לכם, את ביבי אם תשלחו לכלא ואותי תשאו על כפיים, כי לא תקבלו תשובות על השירות שנתן לארנון מימרן ומקרים נוספים".

"הבלוקצ'יין שיטה מעניינת וחשובה"

לאחר הדיון בפוליטיקה, סיקולר הפנתה אל ברק שאלה בנוגע להשקעותיו האחרונות בתחום הקנאביס: "לאחרונה נכנסת לתחום חדש - תחום הקנאביס. אני לא יכולה שלא לשאול אותך אם אולי יש לזה סממנים של בועה, כמו שחווינו בשנה שעברה עם הביטקוין"?

ברק: "הבלוקצ'יין עצמו הוא רעיון מתמטי טכנולוגי, שיטה מעניינת וחשובה, ויהיו לו עוד הרבה מאוד שימושים. המטבעות - ביטקויון ואחרים - זה פונזי. אני לא מאמין שאפשר יהיה לעשות מטבע בצורה הזאת בדור הנוכחי, ואני לא הייתי משקיע בשום דבר שקשור למטבעות קריפטו. מי שיש לו סבלנות ומבין את העומק של הבלוקצ'יין, יכול למצוא לו הרבה שימושים, מהחזקת אינפורמציה רפואית רגישה וכלה בחוזים.

"באמת יש הייפ ובאזז עצום סביב הקנאביס, וזה בעיקר סביב מה שקרה עם כמה חברות קנאביות שנרשמו לפני חודשים בודדים בנאסד"ק. הם לא מוכרים כלום, כולם בהפסדים, וכמות החומר שהם מייצרים היא מגוחכת, אבל זו הזדמנות נדירה שנוצרת כיום. אני לא מדבר על שימוש הפנאי, זה יעבור מסחור בתוך כמה חודשים, אבל זה גל חולף וקצר. הקנאביס הרפואי הוא הרבה יותר רציני, ובישראל יש מוקד ידע חשוב, והחברה הקטנה שאני בראשה (אינטרקיור ) חילקה 500 אלף מנות לאלפי מטופלים שלהם זה יקר מפז.

"בועת ההייטק זה דבר שקרה - היה משבר. גם עכשיו יכול לקרות משבר, ולא צריך יותר ממיתון קל בשביל שכולם יתקפלו, זה דומה לבועת הדוט.קום. צריך להבין שהגיעו שם למכפילים דימיוניים, ובאמת הייתה התרסקות וחלק גדול מהסטארט-אפים מתו לאורך המדבר שהיה צריך לחצות אותו, אבל צריך להבין שלמדינת ישראל הידע לא נאבד. הידע נצבר אצל האנשים, וכשהם באים לעשות את הסטארט-אפים הבאים, הם מתחילים מנקודה טובה".

אהוד ברק התחיל את מעורבותו בעולם ההייטק כשהצטרף כשותף לקרן ההשקעות SCP ב-2004. באותה תקופה כיהן כיועץ לקרנות הפנסיה הציבוריות בארה"ב, ושיכנע את קרן הפנסיה של מורי פנסילבניה להשקיע 125 מיליון דולר בקרן, שהתמקדה בהשקעה בטכנולוגיה צבאית ישראלית.

ב-2015, השקיע באופן פרטי מיליון דולר בסטארט-אפ הישראלי Carbyne (אז נקרא ריפוטי), והפך ליו"ר החברה. מאז השקיע בחברה גם פיטר ת'יל, בסבב הגיוס האחרון שלה, שהביא את סך ההשקעות בחברה ל-24 מיליון דולר. החברה פיתחה מערכת לדיווח מבוסס מיקום ומשולב וידאו למוקדי חירום.

עוד ב-2015, השקיע ברק בחברת FST Biometrics, שפיתחה טכנולוגיות זיהוי ביומטרי, אותה ייסד ראש אמ"ן לשעבר אהרון זאבי פרקש. ברק הצטרף לסבב השקעה של 15 מיליון דולר בחברה, והצטרף לדירקטוריון החברה מטעם GMF Capital של גארי פגל. ביולי השנה החברה סגרה את פעילותה.

אחד הסטארט-אפים האחרונים שבהם ברק היה מעורב הוא טוקה - חברת הסטארט-אפ הראשונה שהיה שותף להקמתה. ביולי השנה המיזם גייס 12.5 מיליון דולר, חודשיים בלבד לאחר הקמתו. טוקה נועדה לסייע לסוכנויות ממשלתיות לפתח מערך של מוצרי תוכנה ואסטרטגיית סייבר ייחודיים, והוקמה על ידי תת-אלוף במילואים ולשעבר ראש מטה הסייבר בצה"ל ירון רוזן, יחד עם ברק ושני שותפים נוספים. בחודשים האחרונים ברק משקיע בחברות בתחום הקנאביס כמו אינטרקיור, שהוא מכהן כיו"ר הדירקטוריון שלה.

בהמשך האירוע יוכרזו עשרת הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס" לשנת 2018, וכן ייערכו הרצאות ופאנלים העוסקים במגמות החדשות בתעשיית ההייטק הישראלית. 

פרויקט הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס" מתקיים זו השנה ה-13 ברציפות. השנה הוא נערך בשיתוף IATI, האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות, ומתבסס על הצבעותיהם של יותר מ-40 גופי הון סיכון ישראליים. הפרויקט והאירוע נערכים בחסות "לאומי טק".