איך תיסגר 2018? השווקים במתח אחרי נובמבר תנודתי

המניות בארה"ב דווקא התייצבו בנובמבר אחרי נסיגה מכאיבה בסתיו, אבל נשארו בהחלט מתחת לרמות השיא של השנה • מסחר לא יציב בכל דבר, ממניות ואג"ח עד לנפט וביטקוין, ריסן את הציפיות להישגים בשוקי ההון בחודשים הבאים • בעיני משקיעים רבים, התהפוכות בשוקי ההון משקפות תחזית כלכלית מעוננת בהמשך הדרך

השור של וול סטריט / צילום: שאטרסטוק
השור של וול סטריט / צילום: שאטרסטוק

המשקיעים נכנסו לחודש האחרון של 2018 בלי הרבה מצב רוח. מסחר לא יציב בכל דבר, ממניות ואג"ח עד לנפט וביטקוין, ריסן את הציפיות להישגים בשוקי ההון בחודשים הבאים.

המניות בארה"ב דווקא התייצבו בנובמבר אחרי נסיגה מכאיבה בסתיו, אבל נשארו בהחלט מתחת לרמות השיא של השנה. הנפט הגולמי ירד לזמן קצר אל מתחת ל-50 דולר לחבית, לראשונה מזה יותר משנה, בגלל החששות מהיצף בשוק ומהאטה בצמיחה הכלכלית העולמית. תשואת אג"ח ממשלתיות של ארה"ב לעשר שנים, שהיא ברומטר לשווקים הפיננסים הבינלאומיים, כמעט חצתה חזרה את רף 3% כלפי מטה. זאת בעקבות דברים של יו"ר הפד ג'רום פאואל שהתפרשו כעמדה יונית יותר, שמשמעותה קצב איטי יותר של העלאת ריבית.

התנודות בנובמבר הסתיימו בהתאוששות
 התנודות בנובמבר הסתיימו בהתאוששות

בעיני משקיעים רבים, התהפוכות בשוקי ההון משקפות תחזית כלכלית מעוננת בהמשך הדרך. הפדרל ריזרב אמור להעלות את הריבית קצרת המועד שוב בדצמבר, אך הוא נראה פחות בטוח לגבי קצב ההעלאה בשנה הבאה. גם התחזית לצמיחה העולמית נראית מאוזנת פחות אחרי הצמיחה הבו זמנית שהעלתה את המניות מניו יורק עד יפן והונג קונג לשיאים רב שנתיים ב-2017.

"2018 היא ללא ספק שנה של רכבת הרים", אמר אנדרו בראון, מנהל תיקים למניות שווי שוק גדול בחברת ההשקעות Pax World Funds. "משקיעים מתחילים להתמקד בכמה קשה יהיה הרבעון הבא, ואחריו שלושת הרבעונים הבאים, יחסית לכמה טוב שהיה השוק עד לא מכבר".

מדדי המניות העיקריים רשמו ביום שישי עליות אחרי יום תנודתי. מדדי 500 S&P, דאו ג'ונס ונאסד"ק עלו בשיעור זהה של 0.8%. בסיכום נובמבר, עלה S&P ב-1.8%, הדאו ב-1.7% ונאסד"ק הסתפק ב-0.3%.

גורם אחד שהניע את ההתאוששות היה הגאות במניות המגננה, אלה שהדיבידנד הנדיב יחסית שלהן נוטה למשוך משקיעים בתקופות של חוסר ודאות. כך, מניות חברות נדל"ן במדד S&P עלו ב-5.3% בנובמבר, כמעט פי שלושה מהעלייה של המדד עצמו. זאת, למרות הנתונים החדשים בנובמבר על הירידה החדה ביותר במכירות דירות חדשות מאז 2017, והאטה בעליית מחירי הדירות בארה"ב.

חשש מחולשה מתמשכת של מניות הטכנולוגיה

מעטים רואים מיתון באופק הקרוב. משרד המסחר בוושינגטון דיווח בשבוע שעבר שלהערכתו, כלכלת ארה"ב צמחה בקצב שנתי מתואם (מנוכה עונתיות) של 3.5% ברבעון השלישי. זו אמנם ירידה מ-4.2% ברבעון השני, אבל עדיין המשך חזק להתרחבות הכלכלית השנייה באורכה בהיסטוריה האמריקאית.

ומנגד, הדיווחים על ההתרככות במגזר הדיור, לצד נתונים על גמגום במכירות רכב חדש, תורמים לתחושה של המשקיעים שמתחת לנתון הצמיחה בארה"ב מתרחבים כמה וכמה בקיעים.

חשש נוסף של המשקיעים הוא החולשה המתמשכת של מניות הטכנולוגיה, שלא התאוששו בנובמבר בניגוד לסקטורים רבים אחרים. אפל איבדה 18% מערכה בנובמבר, הירידה החודשית הגרועה ביותר שלה מזה עשור ויותר, כאשר המשקיעים חששו מפני סימני התרככות הביקוש לאייפונים שלה. ירידה זו עזרה למיקרוסופט להדיח ביום שישי את אפל כחברה הגדולה בארה"ב במונחי שווי שוק (851.22 מיליארד דולר בסגירת יום שישי).

ירידת מניות הטכנולוגיה, שאנליסטים מסבירים בעצבנות המשקיעים ביחס להאטה במכירות של החברות והתמחורים הגבוהים שהיו במגזר, מטרידה במיוחד את פעילי השוק. כמה מהם תוהים כמה עוד יכולות המניות לטפס ללא ההובלה של המגזר. מניות הטכנולוגיה היו מקור של תמיכה במניות בארה"ב, ששמרו על יציבות ברמה גבוהה רוב השנה, למרות הירידה בתיאבון לסיכונים בקרב המשקיעים במגוון של שווקים.

הירידה הזו משתקפת בקריסת הביטקוין, שנסחר מתחת ל-5,000 דולר, אחרי גאות בתחילת השנה, ואיבד כ-70% מערכו מאז השיא של סוף 2017. שווקים מתעוררים מטורקיה עד ארגנטינה וסין נשארו בנסיגה, כשהם נפגעים מהתחזקות הדולר (והיחלשות המטבעות שלהם) וסימני האטה בצמיחה הכלכלית.

קרן האור: התקווה שהריבית תעלה בקצב איטי

קיימת רק התפתחות מעודדת אחת: אחרי דברי יו"ר הפד בשבוע שעבר, המשקיעים מאמינים שהבנק המרכזי יעלה את הריבית בקצב איטי יותר מכפי שהעריכו עד כה. כך תורגש אולי הקלה בשווקים שחוששים מההידוק המוניטרי. ההימור על פדרל ריזרב "ניצי" פחות עזר לשגר את דאו ג'ונס לעלייה של מעל 600 נקודות ביום רביעי שעבר, עלייה שמחקה את כל הירידה החודשית של מדד היסטורי זה.

אבל המומנטום מאחורי העלייה היה קצר טווח, והמניות נדדו בין עליות וירידות בסוף השבוע. רבים גם מזהירים שתוואי העלאות הריבית של הבנק המרכזי נשאר פתוח לדיון.

כמה בכירים בפד אותתו שהם ירצו לראות ראיות חותכות לכך ששוק העבודה נחלש, לפני שהם יחליטו לעצור את העלאות הריבית. המשקיעים יקבלו אולי תמונה ברורה יותר על כוונות הריבית של הבנק המרכזי בשבועות הקרובים, כאשר היו"ר פאואל יעיד בפני הסנט האמריקני, וועדת השוק הפתוח של הפד, ועדת הריבית, תקיים את הישיבה האחרונה שלה לשנת 2018.

"יש לנו רמה גבוהה יותר של אי ודאות במה שנוגע לסחר, תוואי הריביות והצמיחה הכלכלית העולמית", אמר קן מונהן, ממנהלי יחידת ההשקעות בתשואה גבוהה בחברת Amundi Pioneer. גם קריסת מחירי הנפט והפוליטיקה המתעתעת, כמו דיוני הברקזיט בין בריטניה והאיחוד האירופי, והמחאות נגד העלאת מסי הדלק בצרפת, מוסיפים לתמונה הלא ברורה של שוקי ההון העולמיים, לדבריו. "כאשר אי הוודאות עולה, המשקיעים דורשים תשואה גבוהה יותר", הוא הוסיף.