שתי זהויות, נוכל אחד: כך נחשפה תרמית הקריפטו של בועז מנור, שהורשע באחת ההונאות הגדולות בקנדה

פרויקט בלוקצ'יין טרמינל, שגייס 31 מיליון דולר בהנפקת מטבע דיגיטלי כדי לפתח גרסת קריפטו למסוף המידע הפיננסי של בלומברג, נוהל על ידי אדם בשם שון מקדונלד • תחקיר בארה"ב חשף השבוע כי מקדונלד היה למעשה הישראלי-קנדי בועז מנור, שב-2012 נידון לארבע שנות מאסר בקנדה בגין הונאת משקיעים בקרן הגידור פורטוס, שניהלה נכסים בהיקף של 800 מיליון דולר

ביטקוין / שאטרסטוק
ביטקוין / שאטרסטוק

בשנה האחרונה פרסמנו ב"גלובס" לא מעט סיפורים מסעירים על שוק הקריפטו. אבל סיפורו של מיזם בלוקצ'יין טרמינל, שנחשף השבוע בתחקיר האתר האמריקאי The Block, כבר יכול לספק חומר לדרמה הוליוודית. התחקיר שנערך בחודשים האחרונים בארה"ב על ידי הכתב פרנק צפ'ארו, חשף כי מאחורי אחד המיזמים המעניינים בתחום המטבעות הדיגיטליים, שהצליח לגייס מיליוני דולרים ממשקיעים גדולים באסיה ובאוסטרליה, עמד אחד הנוכלים הפיננסיים הגדולים בהיסטוריה של קנדה, הישראלי-קנדי בועז מנור.

על פי התחקיר של פרנק צ'פארו מ-The Block, הצליח מנור, תחת השם הבדוי שון מקדונלד, להערים על העובדים, המשקיעים והלקוחות הפוטנציאליים של הסטארט-אפ האמריקאי בלוקצ'יין טרמינל (BCT), כשניצל את התנפחות הבועה של שוק הקריפטו בסוף 2017 כדי לרקום הונאה פיננסית רחבת-היקף.

חברת BCT פיתחה ממשרדיה בניו יורק גרסת קריפטו למסופי המידע הפיננסי של בלומברג, ואף הספיקה לספק עשרות מסופים כאלה לכמה קרנות גידור. המוצר שווק למשקיעים מוסדיים בוול סטריט ככלי שיסייע להם להשתלב בשוק המטבעות הדיגיטליים. בזמן שמנור החזיק במושכות של ניהול החברה, בתפקיד נשיא החברה שימש בוב בונומו, בכיר לשעבר בחברת ניהול ההשקעות אליאנס-ברנשטיין, שהצטרף ל-BCT בסוף 2017.

הגיוס עורר ציפיות גבוהות

בחודשים מארס-אפריל 2018 גייס הסטארט-אפ ממשקיעים בעולם 31 מיליון דולר בהנפקת המטבע הדיגיטלי, שנקרא כשם החברה BCT. על-פי המסמך שהוצג למשקיעים ב-ICO (ראו במסגרת הרחבה על גיוסי ה-ICO בשנה האחרונה), המטבע BCT נועד להיות אמצעי תשלום על השימוש בטרמינלים של החברה.

גיוס ההון של BCT היה מוצלח מאוד ועורר ציפיות גבוהות בקרב המשקיעים, אבל בדרכו של הסטארט-אפ חלה תפנית חדה כשנשיא החברה, בונומו, התפטר במפתיע בקיץ האחרון. כמה שבועות לאחר מכן חשף מנור בפני כמה מעובדיו את זהותו האמיתית, והחברה הפסיקה לשלם לעובדים משכורות.

על-פי הכתבה שפורסמה השבוע, לא ברור איפה נמצא מנור כיום, אבל הפרויקט של בלוקצ'יין טרמינל ממשיך לפעול תחת חברה חדשה, שנקראת BCT Inc. בסוף אוקטובר הודיעה החברה החדשה כי המוצר של בלוקצ'יין טרמינל יוצע למכירה לראשונה לציבור הרחב.

עובדי החברה לשעבר, שביקשו מאתר The Block לדבר בעילום-שם מחשש לשלומם, סיפרו כי בחודשים האחרונים התברר להם כי המוצר של בלוקצ'יין טרמינל היה רק "חלון ראווה" מטעה שיצר מייסד החברה, מנור. לטענתם, כל פרויקט BCT היה תרמית אחת גדולה שיזם מנור, שהתחזה כדי להסתיר את זהותו האמיתית ואת עברו כנוכל פיננסי רב-מעללים. מעבר לשם הבדוי, הוא גם הוסיף כמה קילוגרמים למשקלו, צבע את שערו וגידל זקן.

"איש בחברה לא היה מודע לזהותו האמיתית של שון, ואיש לא ידע על עברו", אמר עובד לשעבר ב-BCT. "בכל פעם שמישהו ניסה להתקרב לאמת, שון הרחיק אותו". בחודשים האחרונים גילו עובדי החברה לשעבר כי שון מקדונלד היה למעשה בועז מנור - אחד מעברייני הצווארון הלבן הגדולים בתולדות קנדה.

שוב נמלט לישראל?

על-פי פרסומים קודמים בתקשורת, מנור היגר מישראל לקנדה עם אביו, דניאל מנור, ב-1988. אביו, שהיה מהנדס בוגר הטכניון ואוניברסיטת פרינסטון, עבד בישראל בפיתוח מערכות הגנה עבור צה"ל, ועם מעברו לקנדה הקים את חברת אלקטרוניק אינטגרייטד סיסטמס (EIS). הבן בועז, שסיים את לימודיו באוניברסיטת טורונטו ב-1996 עם תואר ראשון במדעים, החליט לאחר שעבד זמן קצר ב-EIS לעבור לתחום הפיננסי והצטרף לחברת סאות'וויו, שם פגש את שותפו לעתיד, מייקל מנדלסון.

מנדלסון ומנור הקימו יחד את חברת ההשקעות KBL קפיטל קורפ, שהתמחתה בגיוס הון לסטארט-אפים. עם התפוצצות בועת האינטרנט בשנת 2000 עברו השניים לנהל השקעות בקרנות גידור. ב-2003 הקים מנור יחד עם מנדלסון את קבוצת Portus, שצמחה והפכה לאחת מקרנות הגידור הגדולות בקנדה, שניהלה נכסים בהיקף של 800 מיליון דולר עבור כ-26 אלף משקיעים.

על-פי פרסומים קודמים, קריסת הקרן ב-2005 גררה חקירה במחוז אונטריו שבקנדה, וב-2007 הוגשו נגד מנדלסון ומנור כתבי אישום בגין הונאה והלבנת כספים. מנור נמלט לישראל עם פתיחת החקירה ב-2005, ואילו מנדלסון, שנותר בקנדה ועמד למשפט, הודה בסעיף אישום אחד של הונאה, נידון לעונש מאסר של שנתיים ושוחרר על-תנאי כעבור 6 חודשים.

מנור, לעומת זאת, הסגיר את עצמו לרשויות בקנדה רק ב-2008, ובסוף 2010, במסגרת עסקת טיעון, הודה בהלבנת כספים ובהפרת צו בית משפט ונידון ל-4 שנות מאסר. ב-2012 הגיע מנור להסדר עם הרשות לניירות ערך באונטריו (OSC), שבמסגרתו נאסר עליו לעסוק אי-פעם במסחר בניירות ערך או לשמש דירקטור או חבר הנהלה בחברה ציבורית. נוסף על כך, מנור הסכים להחזיר סכום של 8.8 מיליון דולר, שהועברו על-ידו לשתי חברות בהונג קונג ושימשו לרכישת יהלומים.

כאמור, אתר The Block לא הצליח לאתר את מנור ולקבל ממנו תגובה לממצאי התחקיר על מעורבותו בפרויקט בלוקצ׳יין טרמינל. כעת מעניין יהיה לראות כיצד יחליטו רשויות החוק בארה"ב או בקנדה לטפל בפרשה ולגלות אם מנור אולי שוב ימצא את דרכו לישראל. 

נגמרו ימי ה-ICO העליזים

בחודשים האחרונים נראה כי גאות ההנפקות הראשוניות של מטבעות דיגיטליים (Initial Coin Offering או בקיצור ICO) תמה ונשלמה. בנובמבר האחרון הסתכמו כל גיוסי ה-ICO בעולם בסכום של 65 מיליון דולר, בהשוואה להיקפים חודשיים של יותר מ-2 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2018, על-פי נתוני חברת המחקר diar.

לפי נתוני diar, גיוסי ה-ICO מתחילת השנה ועד לסוף נובמבר הסתכמו ביותר מ-12.2 מיליארד דולר. ואולם, בחמשת החודשים האחרונים חלה דעיכה בהיקף הגיוסים על רקע החששות מתגובת-נגד רגולטורית להנפקות המטבעות הדיגיטליים וכן בעקבות האטה משמעותית בשוק הקריפטו, כשמחירי המטבעות הדיגיטליים צנחו והותירו טעם מר בפיהם של מיליוני משקיעים בעולם.

גיוסי ההון בהנפקות של מטבעות דיגיטליים
 גיוסי ההון בהנפקות של מטבעות דיגיטליים

ביטקוין, המטבע הדיגיטלי המוביל בשוק, נסחר היום (ד') בשעות הבוקר במחיר ממוצע של 3,430 דולר, לאחר שצנח בחודש האחרון ב-47%, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. שער הביטקוין (BTC ) נמוך ב-82% ממחיר השיא של כ-20 אלף דולר שבו נסחר בדצמבר 2017. ביום שישי האחרון צנח הביטקוין למחיר של 3,280 דולר - שפל של 14 חודשים.

בנאום שנשא בשבוע שעבר יו"ר רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), ג'יי קלייטון, הוא התייחס לגיוסי ה-ICO ואמר שהוא סבור כי "הם עשויים להיות דרך יעילה ליזמים לגייס הון. עם זאת, אופיו הטכנולוגי החדש של ה-ICO אינו משנה את הנקודה היסודית שכאשר נייר ערך מוצע לציבור, חייבים לציית לחוקי ניירות ערך". לפיכך, אין זה סביר שמנגנון גיוס הכספים של חברות הבלוקצ'יין, לפחות במתכונתו הנוכחית הבלתי מבוקרת, ימשיך לצבור עניין רב כשהשוק יעבור לפלטפורמות מפוקחות של הנפקת מטבעות דיגיטליים כניירות ערך, שסוללות את הדרך לתחום חדש של גיוס השקעות.