מהשבתת הממשל ועד לדוחות בוול סטריט: 5 אירועים שצפויים לתת את הטון השבוע השווקים

המסחר בוול סטריט ייפתח ביום שלישי, לאחר יום מרטין לותר קינג • האם סין וארה"ב יודיעו על התקדמות יחסי הסחר? • הבנק המרכזי של יפן יפרסם החלטת ריבית • סין צפויה לפרסם את נתוני הצמיחה הנמוכים זה 28 שנה • ומה יחשוף פרוטוקול דיוני הריבית של בנק ישראל? תחזית השווקים השבועית של "גלובס" 

וול סטריט / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
וול סטריט / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

המסחר בשוקי העולם צפוי להיפתח מחר (ב') על רקע התקדמות שיחות הסחר בין סין לארה"ב, וכן על רקע המשך לעונת הדוחות לרבעון הרביעי. מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל יום מרטין לותר קינג, והמסחר יחודש ביום שלישי.

ביום שישי האחרון המדדים בוול סטריט קפצו על רקע הדיווחים לפיו סין תפעל לאפס את הגירעון המסחרי מול ארה"ב לחלוטין על שנת 2024. מדד S&P 500  השלים זינוק של 14% מאז השפל שנרשם ב-24 בדצמבר. עם זאת, מדובר בציטוטים מ"מקורבים", ולא בהודעה רשמית מצד אחת המדינות

הנה כמה מהאירועים הכלכליים שירכזו עניין השבוע בשווקים. 

1. נתוני מאקרו ושביתת הממשל האמריקאי

בסין יפורסמו מחר נתוני הצמיחה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, וזאת כשברקע מרחף החשש מפני האטה. הצפי הוא כי סין תציג צמיחה בשיעור של 6.4% ברבעון הרביעי של השנה, לעומת צמיחה של 6.5% ברבעון הקודם. מדובר בקצב הצמיחה הנמוך ביותר מזה 28 שנה. במקביל, יפורסם בסין מדד הייצור התעשייתי לשנה האחרונה, כאשר הצפי הוא לקריאה של 5.3% בחודש דצמבר לעומת 5.4% בנובמבר.

ביום שלישי יפורסם בגרמניה מדד התנאים הכלכליים של ZEW לחודש ינואר. הצפי הוא לירידה ל-43 נקודות לעומת קריאה של 45.3 בחודש דצמבר האחרון. באותו היום בארה"ב יפורסמו נתוני מכירות לבתים קיימים לחודש דצמבר. הצפי הוא לירידה של 1% בהמשך לירידה בשיעור דומה בחודש הקודם.

ביום רביעי הבנק המרכזי ביפן יפרסם את הצהרת המדיניות המוניטרית והתחזית השנתית. כמו כן תפורסם החלטת הריבית, כאשר הצפי הוא ללא שינוי, על מינוס 0.1%. הבנק המרכזי יערוך מסיבת עיתונאים לאחר הודעת הריבית.

ביום חמישי יפורסם בגרמניה מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור, וגם במגזר השירותים לחודש ינואר. הצפי הוא לקריאה של 51.3 נקודות (לעומת 51.5 נקודות), ושל 52.1 (לעומת 51.8 נקודות) בהתאמה. 

ביום שישי בארה"ב יפורסמו נתוני מכירות הבתים החדשים. הצפי הוא למכירות של 569 אלף בתים לעומת 544 אלף בחודש הקודם.

לגבי השבתת הממשל האמריקאי, שצפויה להימשך גם השבוע, כלכלני בנק פועלים כותבים, כי "ייתכן ויש כבר סימנים לפגיעה מסוימת של ההשבתה על חלקים של הכלכלה האמריקנית. נזכיר שמדובר בהשבתה של חלק מהפעילויות במהלך 30 הימים האחרונים, שהופכים אותה לארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן רשם בינואר ירידה חדה לרמה של 90.7 נקודות מרמה של 98.3 נקודות בחודש דצמבר. סנטימנט הצרכנים נראה כיום נמוך משמעותית משיא כל הזמנים של 101.4 נקודות שנרשם במרץ 2018. אמנם מדד הייצור התעשייתי רשם עלייה של 0.3% בדצמבר האחרון, אך סקרים שונים כגון האמפייר והפילי מצביעים על ירידה בייצור התעשייתי בינואר".

2. מלחמת הסחר: קנה בשמועות, מכור בחדשות

השיחות בין ארה"ב לסין בנושא מלחמת הסחר קיבלו כותרות באתרים הכלכליים מעבר לים אך צריך לזכור כי אלו לא הודעות רשמיות אלא שמועות שהגיעו מ"מקורבים" לכותרות שהקפיצו את המדדים. בחמישי פורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" כי בישיבות פנימיות, שר האוצר האמריקאי, סטיב מנוצ'ן, הציע לבטל את המכסים שהוטלו על סין על מנת לתמרץ את הסינים לבוא לקראת האמריקאים בשיחות. בעקבות כך נרשמו לרגע עליות חדות בשווקים אך מיד לאחר מכן משרד האוצר פרסם שלא היו דברים מעולם והשוק תיקן בחזרה את כל העלייה שעשה. יום לאחר מכן פורסם ב"בלומברג", כי הסינים מוכנים להגדיל את היבוא מארה"ב בטריליון דולר עד 2024 ובכך למעשה לאפס את מאזן הסחר בין שתי המעצמות. פרסום זה הוביל לעליות חדות בשווקים ביום שישי.

"עד כמה שהצבע הירוק על המסך מתאים לנו, אנו חייבים לשפוך קצת מים צוננים על החדשות האחרונות", כתב אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, בסקירתו השבועית. "ראשית, אין הגיון כלכלי מבחינת סין להגדיל את היבוא שלה מארה"ב באופן חד כל כך כפי שהתפרסם. מלבד לגידול אפשרי ביבוא נפט (על חשבון מדינות אחרות כמובן), המוצרים האמריקאים יקרים באופן יחסי לעומת אלו המיוצרים בסין. האם הממשל הסיני יכריח את התושבים לקנות רכבים אמריקאים? כנראה שלא. שנית, מהלך שכזה יחזק מאוד את הדולר מול היואן, שיהווה בעיה עבור הסינים וגם יגדיל כנראה את היבוא האמריקאי מסין, כך שמאזן הסחר לא בהכרח יצטמצם. בשורה התחתונה, מלחמת הסחר מורכבת מדי מכדי להיפתר על ידי החלטת הממשל הסיני להגדיל יבוא מארה"ב. מדובר במאבק על ההובלה בתחומים הטכנולוגיים בעשרות השנים הבאות בפרט, ועל ההגמוניה העולמית בכלל. מאבק כזה לא ניתן לסיים ב-90 יום של שיחות ובטח שלא שולחים "מקורבים" להדליף לעיתון על ההתקדמות בהן".

3. הודעת הריבית באירופה

הבנק המרכזי האירופי (ECB) צפוי לפרסם את החלטת הריבית כאשר הנגיד מריו דראגי יערוך מסיבת עיתונאים לאחריה. לדברי יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אלומות: "החלטת הריבית באירופה תגלה עד כמה הבנק מודאג מהצניחה בנתונים הכלכליים, כאשר ההערכות להעלאת ריבית נדחות כבר ליוני 2020. בנוסף יהיה מעניין כיצד ה-ECB יסביר את הטיפול במאזן".

4. עונת הדוחות בוול סטריט

עונת הדוחות לרבעון הרביעי בוול סטריט נמשכת. לאחר שבשבוע שעבר הבנקים הגדולים בארה"ב פרסמו דוחות - וסיפקו אנחת רווחה למשקיעים - ביום שלישי הקרוב ענקית הטכנולוגיה IBM צפויה לפרסם את דוחותיה לאחר המסחר, וכך גם ענקית התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון ובנק ההשקעות UBS; ביום רביעי לפני המסחר פרוקטר אנד גמבל, קימברלי קלארקר, אבוט, יונייטד טכנולוג'י וקומקאסט יפרסמו דוחות. עוד ידווחו השבוע: לאס וגאס סאנדס, יצרנית הרכב פורד וענקית המחשוב אינטל (לאחר המסחר). 

5. פרוטוקול הריבית של בנק ישראל

בשוק המקומי יתפרסמו השבוע הפרוטוקולים של דיוני הריבית בהחלטה האחרונה, והראשונה של הנגיד החדש, אמיר ירון. הפרוטוקולים עשויים לשפוך אור על האג'נדה הכללית של בנק ישראל תחת ההנהגה החדשה.

"אמנם בהחלטת הריבית האחרונה הטון של בנק ישראל היה יוני בהחלט, אבל צריך לזכור כי רק לפני חודש וחצי, אותה וועדה העלתה את הריבית בפעם הראשונה", אמר יניב חברון. "ובנוסף היה נראה כי הוועדה מאוד הושפעה מהירידות בשווקים ומהטון של הבנק המרכזי האמריקאי השאלה אם יהיה לזה חיזוק בפרוטוקולים".