ההסתדרות הפכה לנטל על הציבור הרחב

אנשים לא מטומטמים. גם כשאינם מתגוררים בצפון תל אביב, רחביה ואחוזה. אנשים מבינים שההסתדרות, כמייצגת-על של מי שמכנים את עצמם "חברתיים" – בגדה בהם • אם לא תהפוך לארגון הגנה על זכויות עובדים ולא עוד מוסד שמנצל לרעה ובציניות את כוחו המונופוליסטי, כדי לסחוט עוד ועוד כספי ציבור – תתחסל. וחבל

בנימין נתניהו ומשה כחלון/ צילום:  אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
בנימין נתניהו ומשה כחלון/ צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

1.

העם אמר את דברו: ההסתדרות הפכה לנטל על הציבור הרחב. אם לא תהפוך לארגון הגנה על זכויות עובדים ולא עוד מוסד שמנצל לרעה ובציניות את כוחו המונופוליסטי, כדי לסחוט עוד ועוד כספי ציבור - תתחסל. וחבל. באמת חבל.

2.

תוצאת הבחירות קבעו: משה כחלון, כולנו, שאימץ וכפה על המדינה את האינטרסים של ההסתדרות - אפילו את התוכנית הכל כך משמחת לארבעה סופי שבוע ארוכים בשנה הוא קבר רק בגלל שניסנקורן דרש, לטובת ועדי העובדים הגדולים - התרסק מעשרה מנדטים לארבעה בלבד. מפלגת העבודה, שהתהדרה בחברות וחברי כנסת "חברתיים" ש"עיקר דאגתם לעובדים", קרסה. שישה מנדטים בסך הכל. אפילו צמד המילים "סוציאל דמוקרטיה" לא עזר.

אבי ניסנקורן, יו"ר הסתדרות היוצא, שהביא בעזרת שר האוצר - את כל ההטבות והעלאות השכר האפשריות לבוחריו, קיפץ בסערה לכחול לבן - אבל תוך זמן קצר אולץ להסתתר לאחר שהתברר שהוא מייצר נזק אלקטורלי.

אורלי לוי אבקסיס, למרות יכולת מוכחת בכנסת ושורת מועמדים חברתית-באמת, הצטיירה יותר מדי כתומכת אידיאולוגיה-הסתדרותית - ומפלגתה גשר לא עברה את אחוז החסימה.

עוד הוכחה? בנימין נתניהו, שמתנגדיו לא פסקו בעשור האחרון לכנות את המדיניות שלו כ"קפיטליזם חזירי" - לקח 36 מנדטים. יותר מזה: רוב רובם של בוחרי הליכוד באים מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית.

3.

אנשים לא מטומטמים. גם כשאינם מתגוררים בצפון תל אביב, רחביה ואחוזה. אנשים מבינים שההסתדרות, כמייצגת-על של מי שמכנים את עצמם "חברתיים" - בגדה בהם. היא כוחנית, צינית, דואגת לעצמה, דואגת לוועדים החזקים בעלי פריבילגיות השכר, התנאים, החופשות והקביעות. הרשימה כוללת את משרדי הממשלה, רשויות, חברות ממשלתיות, בתי ספר, אקדמיה, צבא, משטרה ובנקים. ההסתדרות כופה איומים, עיצומים ושביתות, כדי להוכיח את יכולת הסחיטה הכי גבוהה בארץ הקודש. כל זה על חשבון הציבור הרחב.

בכלל המשק 3.67 מיליון מועסקים, 567,000 מהם חברי הסתדרות, 250,000 מתוכם הם חברי קבוצות הכוח. הדוגמא המובהקת ביותר היא רכבת ישראל. עובדי חברה ממשלתית, עם תנאי ההעסקה מהטובים שיש, גורמים לנזק מתמשך, ארוך זמן ובלתי פוסק. להסתדרות היה נוח להראות מעורבות. היא הדיחה בזמנו את יושבת ראש הוועד, שעשתה בדיוק מה שעשו ועושים בחסות ההסתדרות כל ראשי הוועדים הגדולים - אבל עשתה את זה מהמקפצה.

"תסתכלו על מודל המדינות הנורדיות, שוודיה, נורבגיה, דנמרק, פינלנד - ותראו מה זה כוח מאורגן". זה מה שאנשי ההסתדרות 'דופקים' לכולנו בראש. רק שמדובר בהטעיה, שנובעת מבורות ואולי מכוונה רעה. במדינת הללו אכן יש ארגוני עובדים חזקים - אבל המטרה שלהם היא קודם כל כלכלה חזקה, מדינה בעלת משק יציב, יעיל וצומח שמאפשר לעובדים ליהנות משכר ותנאים נאים. השכר שם עולה רק כאשר המשק יכול להרשות לעצמו - ולא כאשר הדרישה באה מכוח מאורגן. הארגונים הנורדיים שותפים לכל רפורמה לטובת הציבור ותומכים ואף מובילים אותה. בישראל, בחסות ההסתדרות, רפורמות הן עילה לשביתה כללית, כי אסור לשנות מצבים כושלים, אסור ליישם תוכניות מועילות לציבור - אלא רק לאנשי שלומנו.

5.

חוק בוררות חובה יפסיק את השתוללות העיצומים והשביתות. החוק יחייב ועדים וארגוני עובדים במונופולים גדולים בתחום התשתית, בהם חשמל, מים, נמלי ים ואוויר, תחבורה, משטרה, רפואה ופקידות ממשלתית - להשתתף בהליך בוררות. גם המדינה וגם ארגון העובדים יציגו את עמדתם בפני מוסד בוררות ממלכתי שיוקם, בראשות שופט ונציגי ציבור, שאת הכרעתו תהיה חובה לקבל. אגב, לא רק ההסתדרות מתנגדת לבוררות חובה, גם פקידי ממשלה בכירים חוששים מהחלשת כוחם.

מאי 2015. הפעם, תחת סחיטה של שר האוצר הכאילו-חברתי כחלון, שכבר אז הפנים את איומי ההסתדרות - שוב קבר ראש הממשלה בנימין נתניהו את חוק בוררות חובה, עליו הצהיר שוב ושוב. הוא הוציא אותו מההסכם הקואליציוני. אפריל 2019. אתמול הודיע שר התחבורה ישראל כץ שיגיש "הצעת חוק בוררות חובה בשירותים חיוניים". מאי 2019. האם נתניהו שוב ייכנע, לא חשוב למי, ושוב יקבור את חוק בוררות חובה או יעשה צעד גדול לטובת הציבור?